Umiddelbart efter manden var trukket ud af bilen blev dette billede taget. Vandrøret sender kaskader ned over bilen. Privatfoto

Umiddelbart efter manden var trukket ud af bilen blev dette billede taget. Vandrøret sender kaskader ned over bilen. Privatfoto

"Shit, nu falder huset - vi skal ud"

To borgere blev hædret af Sydøstjyllands Politi for en ekstraordinær indsats ved en voldsom ulykke i Skanderborg 2. juni

Af
Michael Wulff

SKANDERBORG Kaffen er sat frem på Politigården i Horsens denne tidlige morgen. To af hverdagens helte er inviteret - borgere, som ifølge politiet reddede en 90-årig bilist ud af en forulykket bil under kaotiske omstændigheder og dermed sikrede bilistens liv.

"Jeg blev ringet op i fredags af politiet, som bad mig møde op her på Politigården denne morgen," siger Peter Boenen, der arbejder på Plejecenter Kildegården i Skanderborg sammen med Espen Korsvold.

"Det er ikke så tit, der kommer et opkald fra politiet, så jeg tænkte: 'Hvad har jeg gjort forkert'."

Ulykken

Men han og Espen bliver modtaget af politiinspektør Stig Simonsen og de to patruljebetjente, som kom frem til det voldsomme uheld i Skanderborg 2. juni, tirsdag efter pinse.

Alarmopkaldet kom kl 09.59 til politi og brandvæsen. Meldingen lød på bil ind i bygning og muligvis fastklemte.

Espen Korsvold hører braget og skynder sig ind i nabolokalet:

"Jeg sidder på kontoret lige ved siden af og kigger ind i lokalet, som nu er fyldt med støv og varmt vand fra et rør, der er sprunget læk. Inde i dette holder en bil med motoren i gang og hjulspin. Jeg kan på grund af støvet ikke se, om der er nogen i bilen, så jeg løber ud af bygningen, hvor jeg kan se en Ford holde halvvejs inde i kontoret. Jeg er bange for, at bygningen skal falde sammen, men beslutter at forsøge at få manden ud."

"Shit, nu falder huset"

Samtidig reagerer Peter Boenen ligeså hurtigt. Han er kontaktchef for aktivitet og træning på Kildegården og slår alarm til 112 og møder så en fortumlet kvinde, der kommer ud fra lokalet.

"Hun er støvet helt til. Jeg kan høre bilen er i gang og laver hjulspin. Det skaber masser af røg, så jeg tager brandslangen på væggen og gør den klar," siger han.

Espen Korsvold har fået åbnet bagklappen i den forulykkede bil. Han kravler ind til manden bag rattet, tager ham på skulderen og siger: Slip speederen!

"Det gør han, da jeg siger det. Men i det samme lyder der endnu et stort brag, og jeg tænker: Shit! Nu falder huset sammen. Vi skal ud - NU!"

Kavaleriet kom

Espen får trukket manden om på bagsædet og videre ud gennem bagklappen.

"Han er en stor mand, 80 til 100 kilo skønner jeg. Men det betyder ikke noget, da det bare skal være nu."

"Ja, og så kom kavaleriet," siger Peter Boenen om udrykningen fra Østjyllands Brandvæsen og Sydøstjyllands Politi.

Betjente imponeret

I patruljevognen sidder politibetjentene Mads og Jonas. De er med blåt blink nået hurtigt frem, hvor de forventer lidt af hvert på meldingen om ’bil i hus’.

"Vi vurderer, at bilen godt kunne være brudt i brand, hvis ikke de havde reageret og fået manden til at slippe speederen," siger betjentene.

Derfor beslutter de to politibetjente at indstille Peter og Espen til en belønning, da de afgiver rapport.

Dagen efter ulykken besøger de to betjente den 90-årige, som klarede sig uden større skrammer.

"Han var frisk i hovedet, men kom selv og afleverede sit kørekort til os. ’Det får jeg ikke brug for mere,’ sagde han og roste jer for den hjælp, I havde ydet, da ulykken skete," siger Mads og Jonas henvendt til de to helte.

Vicepolitiinspektør Stig Simonsen overrakte Espen Korsvold og Peter Soenen et par kuverter med hver 1.500 kroner og en hilsen fra politidirektør Jørgen Abrahamsen, Sydøstjyllands Politi.

"I har udvist det borgersind, som vi ikke ved, vi har, før vi får brug for det i situationen. I har ydet en ekstraordinær indsats," lød ordene fra Stig Simonsen.

Publiceret 22 September 2020 17:30