Fra venstre ses de fire franske udvekslingelever Romain, Marine, Valérian, Elvina (i rødt) med de danske elever Therese, Lukas, Ditte og Astrid på Skanderborg Gymnasium. Privatfoto

Fra venstre ses de fire franske udvekslingelever Romain, Marine, Valérian, Elvina (i rødt) med de danske elever Therese, Lukas, Ditte og Astrid på Skanderborg Gymnasium. Privatfoto

Fransk-udveksling er en succes for gymnasiet

Fire elever fra Skanderborg Gymnasium har boet i Hyères i Sydfrankrig

Uddannelse Fire elever, Therese, Lukas, Ditte og Astrid, fra Skanderborg Gymnasium fortæller herunder om deres udveksling med et gymnasium i Sydfrankrig.

Vi har i skoleåret 2019/2020 været på udveksling i Hyères i Sydfrankrig, hvor Skanderborg Gymnasium har en aftale om udveksling med et fransk gymnasium. Vi boede hos hver vores franske ud-vekslingselever, som tidligere havde besøgt os i Danmark, og fulgte deres dagligdag med skolegang og fritidsaktiviteter Vi var 4 franskelever afsted i alt, 3 piger fra 2.g og en dreng fra 3.g. Selv om vi har haft forskelligt udgangspunkt i forhold til vores franskkunnen, har vi alle fået rigtig meget ud af.

Længere skoledage

Vi boede hos hver vores franskmand i forskellige afstande fra det gymnasium, hvor vi tilbragte en stor del af vores tid. Vi fik nemlig den spændende mulighed at deltage aktivt i undervisningen sammen med 20 franske elever. Her blev vi introduceret til, hvad det vil sige at gå i fransk skole samtidigt med, at vi lærte en hel masse om både det franske sprog, men også den franske historie og kultur.

Da skoledagene i Frankrig er meget længere end vi kender det i Danmark, fik vi udvekslingselever mulighed for at tilbringe nogle af eftermiddagene med at se lokalområdet. Vi var blandt andet på en udflugt ind til byen Hyères, hvor vi gik rundt i de gamle gader. Dette var også med til, at vi ikke udelukkende skulle i skole fra kl. 8 til kl. 18 hver dag. Derudover var skolen god til at inkorporere nogle sjove aktiviteter, så hele vores ophold ikke kun var skole.

Vi oplevede på førstehånd, hvordan skolesystemet er meget anderledes end i Danmark. I Frankrig skal eleverne nemlig vente med at sætte sig ned til, at læren træder ind i lokalet og giver lov. Udover dette er forholdet mellem lærer og elev også markant anderledes end hvad vi selv er vant til, da man i Frankrig altid tiltaler læreren ved efternavn. Ens forståelse for sproget er klart forbedret efter de 3 uger med intensiv fransk undervisning, fordi man har hørt det franske sprog hele tiden.

Det har medført, at vi er blevet meget bedre til at lytte og forstå fransk samt at kommunikere på fransk. Ud over at gå i fransk skole, har vi også tilbragt en del fritid sammen med vores værtsfami-ier. Her foregik størstedelen af kommunikationen på fransk, som virkelig gavnede vores franskniveau.

Hvis man ikke helt forstod hinanden, så forsøgte man bare med en god blanding af diverse fagter, lidt engelsk og det franske man kunne. Vores værtsfamilier har været ivrige efter at vise os den franske kultur og mad, hvilket har medført, at vi har fået en helt ny forståelse for den lokale franske kultur, som differentierer sig en del fra den typiske turist-kultur, som man ellers normalt op-lever når man tager til et andet land.

På familiebesøg

For eksempel tog en af værtsfædrene os alle med til Marseille, hvor han viste os alle de spændende ting og steder, som kun en lokal kender. En af pigerne var også i Nice, hvor hun besøgte et familiemedlem, hvor man oplever kulturen på en helt anden måde end hvis man besøger Frankrig som turist.

Fordi vi alle fire har boet hos hver vores franske familie, har vi ikke nødvendigvis oplevet det samme, men fælles for alle, så er vi blevet præsenteret for den franske kultur gennem sjove familie-udflugter i weekenderne og interessante samtaler over aftensmaden. Vi er meget glade for at have fået muligheden for at tage til Frankrig og forbedre vores franskkundskaber, samtidigt med, at vi har fået nogle enestående oplevelser med hinanden og vores udvekslingsstuderende.

Det kan altså anbefales at gribe muligheden, for man får noget helt unik ud af at tage del i en anden kultur.

Siden det har været så stor succes, vil Skanderborg Gymnasium fortsætte udvekslingssamarbejdet, og det betyder, at der er seks franskelever, der i det kommende skoleår får mulighed for at komme til Sydfrankrig.

Publiceret 21 September 2020 15:30