Video:

Nøglerne er væk, men hundene er nær

Mobiltelefoner, høreapparater, nøgler og kreditkort som er tabt i naturen sender eftersøgningshundene på job - og de snuser rundt med glæde

Af
Michael Wulff

SKANDERBORG Malik er en labrador på syv år. Lige nu har den stille sat sig ved Gitte Ibsens venstre ben og sender hende et blik opad. "Hvad skal jeg nu finde til dig?"

Malik er en af de fem hunde, jeg har fået lov at følge til træning i Kronprins Frederiks Skov, der ligger ved motorvejen mellem Skanderborg og Stilling.

Vagttelefon

De tre hundeførere - Gitte Ibsen, Gl. Rye, Berit Pedersen, Brørup og Kaj Rasmussen, Skanderborg - er alle med i Eftersøgningstjenesten hos Danmarks civile Hundeførerforening (DcH), der opererer over hele landet.

"Hvis nogen taber et eller andet i naturen, eller mister brillerne hjemme i haven for eksempel, så kan den uheldige ringe til vores landsdækkende vagttelefon 7110 4069, der finder ud af, hvilken hund, som er nærmest. Og så kører vi ud for at lede," siger Kaj Rasmussen, der var på sin første opgave med hund i 1974:

"Det var en lille pige, som lige havde fået en læderbold. Den sparkede hendes storebror ind i en kornmark. Men hunden fandt den."

Opsnuser menneskefærd

Hundene søger efter ting, som bærer menneskefærd på sig, fortæller Gitte Ibsen, der bor i Gl. Rye.

"Derfor kommer hundene med alt, som et menneske har rørt ved, som denne plastikbakke, nogen har smidt her."

Malik kommer også med to kreditkort samt et par mobiltelefoner, som Kaj Rasmussen havde lagt ud dagen før.

Mange af de genstande, vi taber, er sæsonbetinget, forklarer Kaj, mens hans golden retriewer Cynder har næsen dybt nede i et spor.

"Når hækken skal klippes, så er det sæson for ældre mænd, som os, at tabe vores høreapparater. Men dem finder hundene som regel også."

Prisen for eftersøgning er blot kørepenge til hundeføreren.

"Vi synes, det er sjovt at hjælpe andre," siger de tre samstemmende.

Publiceret 18 September 2020 19:30