Noelia Mora Solvez fra Hylke er med en forrygende installation en del af Museum Skanderborgs 'bygningstest'.

Noelia Mora Solvez fra Hylke er med en forrygende installation en del af Museum Skanderborgs 'bygningstest'.

Museum Skanderborg: Nytænkning og selvudfordring

Det nyåbnede museum er i gang med at finde ud af, hvad det tidligere posthus 'kan'

Af
Claus Sonne

Museum Skanderborg er som bekendt rykket ind i den tidligere postbygning ved Skanderborg Banegård - og til en bygning, der i den grad øger mulighederne for, hvad museumsdirektør Lene Høst-Madsen & Co. kan. Og det er museumsfolket nu gået i gang med at finde ud af.

Første prøveskud i bøssen er en udstilling med titlen 'Menneskeaftryk'. Her kombineres museets fire 'spor', arkæologi, kulturhistorie, kunst og særudstillinger i noget, som Lene Høst-Madsen godt tør kalde nytænkende inden for museumsverdenen.

"Det vi tester her, er en kombination man ikke ser ret mange andre steder. Det er vigtigt for os, at museet bliver et sted for så mange som muligt. Derfor har vi valgt at kombinere forskellige elementer og lade kunst være en del af vores udstilling. På den måde får vi en mulighed for at se, om det er noget, huset kan bruges til," forklarer hun.

En af de kunstnere, der frem til efterårsferie kan opleves på Museum Skanderborg, er Noelia Mora Solvez, der bor i Hylke, har rødder i Catalonien og er formand for Kunstråd Skanderborg.

"For mig som kunstner er det spændende at være med i processen med at definere museet. At finde ud, hvad et rum kan, og hvad for en størrelse museet er. Og ikke mindst at se, hvordan kunst virker i et andet forum end sædvanligt," fortæller Noelia Mora Solvez, der bl.a. stod bag en, set med denne skribents øjne, genial installation i 2019 på AroS med 'menneskefugle' i bur.

Også Noelia Mora Solvezs værk på Museum Skanderborg er en teknisk lækkerbisken, det kan anbefales at opleve, og det hænger rigtig fint sammen med resten af udstillingen, hvor man også kan opleve kunstnerne Inge Ørntoft fra Ry og Anne-Marie Pedersen fra Aarhus.

Museum Skanderborg bærer også navnet Perron 1, og Lene Høst-Madsen drømmer om, at bygningen både fungerer som en 'ventesal', hvor man kan møde andre og snuse til historien, og som et sted, hvor man dykker ned i noget særligt i udstillinger og fordybelsesrum.

Den nuværende udstilling er gratis at besøge og løber frem til efteråresferien. Derefter lukker museeet igen - for senere at poppe op med et nyt forsøg, der skal definere bygningens evner.

Publiceret 17 September 2020 17:00