Poul Martin Bonde var gennem mange år ven med og manager for Poul Krebs, der ved mindehøjtideligheden spillede sange fra deres første og sidste fælles projekter. Med på scenen til et af numrene havde han Michel Belli, Peter Bellis søn. Poul Martin havde en stor del af æren for Peter Bellis comeback. Foto: Anders Boll

Poul Martin Bonde var gennem mange år ven med og manager for Poul Krebs, der ved mindehøjtideligheden spillede sange fra deres første og sidste fælles projekter. Med på scenen til et af numrene havde han Michel Belli, Peter Bellis søn. Poul Martin havde en stor del af æren for Peter Bellis comeback. Foto: Anders Boll

Alt er godt:

Et smukt farvel til Poul Martin Bonde

Skanderborg Festivalklub tog søndag afsked med Poul Martin Bonde ved en mindehøjtidelighed på Capri

Af
Grethe Bo Madsen

farvel Det var store, flotte og særdeles velfortjente ord, der fyldte Smukfests store sal på Capri, da de allernærmeste - familien, vennerne, Smukfolket og musikerne - søndag mødtes på Capri for at tage afsked med Smukfests mangeårige talsmand, finurlige historiefortæller og formand gennem de seneste tre år, Poul Martin Bonde.

Et hjerte, der bankede for musikken, frivilligheden og fællesskabet med en lune og underfundig humor, holdt alt for tidligt op med at slå.

Du elskede at sætte ting i værk. Elskede at sige 'vi gør det sgu' - og når det hele var lykkedes, kom du glad og tilfreds hjem og sagde 'vi gjorde det sgu'. Du delte altid æren med fællesskabet. Du fik folk til at vokse.

Kirsten Bonde Sørensen

"Vi har ikke blot mistet vores formand og talsmand. Vi har mistet en ven, en kollega, en mentor og et helt igennem unikt menneske," understregede Frank Møller Worch, festivalklubbens konstituerede formand.

Se billeder fra mindehøjtideligheden her:

Ord slår ikke til

"Poul Martins betydning for vores forening og festival har været enorm, og kan slet ikke beskrives med få ord eller sætninger. Ord og sætninger, som netop er noget af det Poul Martin beherskede som få, samtidig med at være et generøst og givende menneske, der altid så fællesskabet før alt andet. Altid med bemærkningen 'Alt er godt' - selv når udfordringerne stod for døren."

Poul Martin havde sin helt egen lavmælte og lune facon. Han har sat sit helt tydelige spor. Hvem kan forestille sig en Smukfest uden Poul Martin? Det bliver svært.

Frands Fischer

"Poul Martin betød rigtig meget for rigtig mange mennesker. Han lærte os vigtigheden i altid at anskue tingene fra flere sider og i større sammenhænge, altid med empati, og en helt oprigtig respekt, for andre og andres holdninger og for fællesskabets bedste. Hans eminente måde at få fortalt fællesskabets historie og vigtigheden af fællesskabet både internt og eksterne vil altid være en lysende ledestjerne for foreningen, festivalen og menneskene i og omkring den," konstaterede den nye formand.

"Løsningens mand"

Skanderborgs borgmester, Frands Fischer, kendte gennem bestyrelsesarbejdet i Smukfonden Poul Martin Bonde som en passioneret, empatisk og sjov mand.

"I dag siger vi farvel til en helt særlig mand. Den stemme, der har tegnet fællesskabet i bøgeskoven og og det store hjerte bag Smukfonden. Poul Martin havde sin helt egen lavmælte og lune facon. Han har sat sit helt tydelige spor. Hvem kan forestille sig en Smukfest uden Poul Martin? Det bliver svært. Som talsmand har han altid fortalt om fællesskabet og folkeånden, som er her i vores smukke bøgeskov. Vi har meget at takke ham for ikke bare til festival, men i hele kommunen," slog borgmester Frands Fischer fast.

Et stort træ er væltet i bøgeskoven, men du har plantet så uendeligt mange frø i så uendeligt mange mennesker, så det træ, og du, vil leve videre.

Kirsten Bonde Sørensen

"Poul Martin var en løsningens mand, der altid kunne finde den der lille nøgle, der låser en fastlås situation op. Han var en mand med overskudsenergi - er rigtigt Poul Martin ord, som vist ikke står i den almindelige ordbog, men i den grad står i Smukfests ordbog. Det ord, og hans særlige ånd, vil leve videre."

"Vi gør det sgu"

Med børnene bag sig på scenen leverede Kirsten Bonde Sørensen en smuk og varm tale til sin afdøde mand.

"Din store kærlighed handlede - altså ud over mig og ungerne - om musikken. Du levede for musikken. Du Sang, du spillede, du skabte selv musik, du hjalp andre med at skabe musik, du arrangerede musik, du stod op for musik, du skrev om musik. Du elskede at sætte ting i værk. Elskede at sige 'vi gør det sgu' - og når det hele var lykkedes, kom du glad og tilfreds hjem og sagde 'vi gjorde det sgu'. Du delte altid æren med fællesskabet. Du fik folk til at vokse," konstaterede hun og fortalte videre om blandt andet Poul Martin Bondes motto: Alt er godt.

Poul Martin betød rigtig meget for rigtig mange mennesker. Han lærte os vigtigheden i altid at anskue tingene fra flere sider og i større sammenhænge, altid med empati, og en helt oprigtig respekt, for andre og andres holdninger og for fællesskabets bedste.

Frank Møller Worch

"Du var på det seneste optaget af de store linjer. Det, der virkelig betyder noget. Du forklarede dit motto med, at man skal passe på ikke at gå op i ligegyldigheder. Man kan komme så uendeligt langt ud i ligegyldigheder. Nogen gange fylder det alt for meget, det, der ikke virker. Man skal ikke lade det, der ikke virker, komme i vejen. Jo mere, man lader det fylde, jo dårligere bliver helheden...Alt er godt," forklarede hun.

"Et stort træ er væltet i bøgeskoven, men du har plantet så uendeligt mange frø i så uendeligt mange mennesker, så det træ, og du, vil leve videre."

Publiceret 15 September 2020 11:35