Smukfest skal være endnu mere bæredygtig. Derfor sættes der nu gang i en skraldeindsamlingsprojekt. Arkivfoto: Per Bille

Smukfest skal være endnu mere bæredygtig. Derfor sættes der nu gang i en skraldeindsamlingsprojekt. Arkivfoto: Per Bille

Unge skal hjælpe med at skabe en mere bæredygtig Smukfest

Mindre efterladt skrald og campingudstyr på KærligHeden. Det er målet med en nyt projekt rettet mod unge festivaldeltagere. Lørdag den 19. september mødes lokale unge til temadag i området omkring Skovlunden

SMUKFEST Smukfest skal være mere bæredygtig. En lang række initiativer er allerede lanceret, og festivalen sætter nu gang i et ambitiøst projekt om affaldsindsamling. Det sker i samarbejde med Skanderborg Kommune, Renosyd, Resonans og VIA University College, fortæller Skanderborg Kommune.

Projektet skal hjælpe festivalen med at indfri målsætningen om, at alle gæster i 2029 rydder op efter sig selv og tager deres campingudstyr med hjem.

Helt konkret skal projektet skubbe de unge festivalgæster i retning af en holdnings- og adfærdsændring, så de rydder op efter sig næste gang, de er til festival. Og så skal de fremover være med til at sprede budskabet om, at det er cool at rydde op.

Alle har et ansvar

40 unge fra bl.a. VIA University College har været på workshops om adfærdsdesign og nudging. De unge har bl.a. interviewet andre unge om deres affaldsadfærd og festivalidentitet for at afdække, hvorfor en del af gæsterne ikke rydder op efter sig. Nogle af svarene lyder:

"Der er sygt meget skrald, man kan ikke overskue mængden" eller "Det ligner en krigszone, når vi er færdige".

En central indsigt er, at de unge festivaldeltagere ikke oplever det, som deres ansvar at rydde op: ”Det har jeg betalt for, at andre gør via min festivalbillet” - lyder det ofte.

Efterlyser lokale unge

Det næste arrangement i projektet er en skræddersyet temadag for unge, som planlægger at være gæst eller medhjælper på Smukfest 2021, og som samtidig ønsker at bo på KærligHeden.

Temadagen finder sted lørdag den 19. september kl. 10-14 på 'Skovlunden', Horsensvej 4, 8660 Skanderborg.

Det er fire timer spækket med spændende og lærerige oplæg, hygge, grill, quiz og aktiviteter i skoven. I anledning af World Cleanup Day samler deltagerne affald i området omkring Skovlunden.

Temadagen er henvendt til unge under 22 år med en billet til (eller som skal være medhjælper på) Smukfest 2021, og som skal bo på KærligHeden.

Publiceret 14 September 2020 14:00