Trods massive protester og et borgerforslag rejst af borgere med tilknytning til de to lukningstruede skoler, besluttede byrødderne onsdag aften af sende forslaget til en ny struktur på daginstitutions- og skoleområdet i høring. Foto: Grethe Bo

Trods massive protester og et borgerforslag rejst af borgere med tilknytning til de to lukningstruede skoler, besluttede byrødderne onsdag aften af sende forslaget til en ny struktur på daginstitutions- og skoleområdet i høring. Foto: Grethe Bo

Skolestruktur sendt i høring efter hvæsen, snerren og et enkelt undskyld

Forslaget til ny skolestruktur blev i aftes sendt i otte ugers høring efter mere end to timer maraton-debat i byrådet

Af
Grethe Bo Madsen

skolestruktur Efter mere end to timers debat, hvor man ind imellem godt kunne blive i tvivl om, hvorvidt byrødderne diskuterede politik eller betydningen af kruseduller på et stykke papir - også kendt som underskrifter - vedtog Socialdemokratiet, SF, Radikale, Enhedslisten og Konservative i aftes at sende forslaget til en ny struktur på skole- og dagtilbudsområdet i otte ugers høring.

Imod forslaget stemte Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet.

Undervejs i behandlingen af forslaget var stemningen præget af mistillid og tonen skarp. Det føg med beskyldninger, spidse bemærkninger og søforklaringer gennem byrådssalen.

Den var i dagens anledning fyldt op på tilhørerpladserne med frustrerede borgere fra Hylke og Bjedstrup, hvis skoler med det nye strukturforslag står til at blive lukket.

Udvalgsformand Trine Frengler åbnede ballet ved at slå fast, at udfordringen er enorm. Indenfor kort tid skal der findes plads til 2000 flere børn i skolerne og 1000 flere i dagpleje og daginstitutioner:

"Det er tvingende nødvendigt, vi gør noget nu. Hvis vi, kan vi blive nødt til at slanke strukturen endnu mere. Det kan efterlade os med et kommunekort, med kun fem til syv centrale skoler. Det er der ingen af os, der ønsker," konstaterede hun.

Beskyldninger og søforklaringer

Meget lidt af den efterfølgende byrådsdebat handlede om strukturforslaget og indholdet af de 11 punkter, Børne- og Undervisnings-udvalget og tre af de fire politikere i den politiske følgegruppe i underskrevet form har afleveret til byrådet.

Sporadisk blev forbedringer på specialområdet nævnt, mens de bebudede skolelukninger blev hevet op af hatten igen og igen kædet sammen med diskussionen om, hvorvidt en underskrift er udtryk for, om man står inde for noget eller ej.

Det var et spørgsmål DF og Venstre måtte stå på mål for, da de med deres ændringsforslag om at trække skolelukningerne ud af strukturforslaget, trak tæppet væk under det, de øvrige partier opfatter som en politisk aftale indgået i enighed.

"Jeg skrev under, fordi jeg ellers ville stå uden for indflydelse, og hvis det var sket, ville de to skoler helt sikkert være blevet lukket. Nogen mener, jeg er løbet fra en aftale, det er jeg ikke, for jeg har ikke lavet en aftale. Jeg har været med til at lave et forslag, og det står jeg ved," lød det fra John Haarup Laursen (DF), mens Anders Rosenstand Laugesen (V) konstaterede, at Venstre i processen er blevet mødt med revolverpolitik:

Revolverpolitik

"Revolverpolitik er forklaringen på, at vi følte os nødsaget til at skrive under. Jeg føler ikke, jeg har været involveret. Jeg føler ikke, jeg laver løftebrud. Jeg har altid sagt, vi kommer aldrig til at stemme for skolelukninger. Så jeg føler mig ikke ramt, når der skydes på Venstre i den her sag," understregede han.

Anders Rosenstand Laugesen tilføjede samtidig, at forrige uges budgetseminar har vist, at kommunens bundlinje ser god ud, og at der, som han ser det, ingen økonomiske argumenter er for at lukke skoler.

"Det er beskæmmende, at en aftale ikke længere er en aftale i Skanderborg Byråd. Det ser vi igen og igen, og det er jeg godt nok træt af," fik Venstre-politikeren paradoksalt nok også sagt, dog ikke med henvisning til de tre Venstre-medlemmer i Undervisnings- og Børneudvalget, fordi de undsiger deres underskrifter på skolestrukturforslaget, men til Thomas Cordtz (C) fordi han netop står ved sin underskrift på selvsamme forslag.

"Undskyld"

Men inden da havde Venstres nye spidskandidat til kommunalvalget næste år, Jens Szabo, der er den ene af de tre V-medlemmer i Undervisnings- og Børneudvalget, taget en for holdet og givet de øvrige medlemmer af udvalget en undskyldning for Venstres ageren i sagen.

"Undskyld vi ikke har evnet at vise veje, vi har kunnet stå bag om hele vejen igennem. Det har været meget uskønt i den afsluttende fase, og det er brandærgerligt. Vi påtager os vores medansvar, og vi vil i den grad lægge os i selen for, at den tidligere åbenhed, tillid og respekt udvalget imellem bliver genoprettet hurtigst muligt," understregede han og fremhævede, at hovedparten af de anviste veje i strukturforslaget er gode, men druknet i debatten om de to skolers lukning.

Hundens hale

Det bringer diskussionen tilbage til det, det hele handler om, nemlig at finde penge til et kvalitetsløft uden at skulle tilføre skoleområdet ekstra midler.

"Vi fodrer godt nok hunden med dens egen hale. Men det er vel trods alt bedre, end bare at fjerne halen," konstaterede Enhedslistens Peter Kjær lakonisk.

Publiceret 03 September 2020 19:30