Poul Martin Bonde er manden bag tankerne om

Poul Martin Bonde er manden bag tankerne om "overskudsenergi" - at 1 og 1 ikke giver 2, men 3. Det blev til Smukfonden, der uddeler overskuddet fra festen til dem, der har mindre fest i deres liv. Foto: Per Bille

Mindeord:

Bøgeskoven græder

Formand for Smukfest, Poul Martin Bonde, er død. Han blev 62 år.

Af
Norten Nystrup

JP Aarhus

mindeord Fik han en chance mere, ville han selv på scenen. I det liv, der nu er slut, opnåede han via sit virke backstage et af de længste CV’er i dansk showbiz.

Mangeårig talsmand og senere formand for Smukfest, Poul Martin Bonde, er død. efter længere tids kræftsygdom.

"Poul Martin har båret sit sidste backstage-armbånd, og det er et kæmpe tab for selvfølgelig hans familie og nærmeste, men også det store festivalfællesskab, han om nogen har tegnet i Skanderborg og resten af Danmark," hedder det i en meddelelse fra festivalen.

På Facebook skriver den tidligere Smukfest-formand Claus Visbye:

Kollega, mentor, ven

"Poul Martin var min kollega, min mentor, min læremester, min ven."

Poul Martin Bonde var cand. phil. i æstetisk kulturarbejde fra Aarhus Universitet. Senere kom han til Danmarks Radio i Aarhus, hvor han sammen med John Nørgaard blandt andet udviklede tv-programmet 'To fag frem', hvor forskellige faggrupper kæmpede mod hinanden.

Udsendelsen blev populær og gjorde Poul Martin Bonde til et kendt ansigt i de danske stuer.

Selv om Poul Martin Bonde i midten af 80’erne var sanger i punkgruppen pigtråd og rockbandet Glashus, var det mest bag musikscenen, han havde sit virke.

Han var manager for Her Personal Pain og Dicte. Han opdagede Kashmir og udgav deres debutalbum 'Start', inden han fulgte med bandet til Sony Music, hvor han blev talentspejder.

Han har desuden forfattet sangtekster til og været producer for mange danske stemmer, ikke mindst Poul Krebs’.

Således sad Poul Martin Bonde ved pulten og producerede blandt andet 'Sådan nogen som os'.

Poul Martin Bonde var også med til at 'genstarte' Peter Bellis karriere med blandt andet 'København (fra en DC-9)'. Belli leverede i øvrigt 2017 en afskedskoncert på netop Smukfest, der ikke bare rørte publikum, men "Ulven" selv.

Efter mange års skrivearbejde og andre bidrag til Smukfest, blev Poul Martin Bonde i 2010 fastansat i Skanderborg Festivalklub, organisationen bag Smukfest.

De sidste år i Skanderborg Festivalklub var han direktionsmedlem med ansvar for kommunikation samt bestyrelsesformand fra 2017.

"I hans tid har festivalen opbygget et fast sekretariat og en stor arbejdsplads i Skanderborg, som professionelt kan facilitere og koordinere 15.000 menneskers virketrang. Han har ydet et enestående bidrag til at professionalisere Danmarks næststørste festival og ruste den til fremtiden," skriver Smukfest.

En tur mere i manegen

Det var især vækstlaget i dansk musik, der optog Poul Martin Bonde, der udover sit virke i Skanderborg også var formand for Spot Festival.

Direktør for festivalen og daglig leder i Dansk Rock Samråd, Gunnar K. Madsen, skriver på Facebook om Poul Martin Bonde:

"Hans tæft var det journalistiske og kommunikative, men hans styrke var hans arbejdsmæssige stamina, hans beslutsomhed og den naturlige empati, han følte over for musikere og sangskrivere."

På Twitter skriver musikjournalist Niels Pedersen:

"Jeg lavede for længe siden quiz til en Gaffa-julefrokost. Der var kun ét mål: At finde på noget, som Poul Martin ikke kunne svare på. Det var svært."

Samme sted skriver politiker og tidligere kulturminister Uffe Elbæk:

"Poul Martin Bonde var et helt særligt menneske. Med en kulturel indsigt og nerve ud over det sædvanlige. Har bare lyst at sige øv, øv, øv. Men siger i stedet: Respekt, respekt, respekt."

Kendetegnende for mange af reaktionerne på Poul Martin Bondes død er anerkendelsen for alt, hvad han har gjort for dansk musik. Ville han gøre noget om?

"Hvis der er et liv mere og en tur til i manegen, kunne jeg godt finde på at satse hele butikken og blive udøvende musiker," sagde Poul Martin Bonde i anledning af sin 60-års fødselsdag i 2018.

Poul Martin Bonde tilbragte den sidste tid hjemme hos sin familie, hvor han sov stille ind. Han blev 62 år

Publiceret 31 August 2020 10:00