Poul Martin Bonde er manden bag tankerne om

Poul Martin Bonde er manden bag tankerne om "overskudsenergi" - at 1 og 1 ikke giver 2, men 3. Det blev til Smukfonden, der uddeler overskuddet fra festen til dem, der har mindre fest i deres liv. Foto: Per Bille

Formand for Skanderborg Festivalklub og Smukfests mangeårige talsmand er død

Poul Martin Bonde tabte kampen mod kræften

dødsfald Formand for Skanderborg Festivalklub og Smukfests mangeårige talsmand, Poul Martin Bonde, er død. Det oplyser festivalklubben i en pressemeddelelse. Poul Martin Bonde, der i længere tid har været i behandling mod kræft, blev 62 år.

Skanderborg Festivalklub udsendte kort efter klokken 8 onsdag morgen nedenstående mindeord for Poul Martin Bonde:

Tak for festerne, kære Poul Martin

Det er med tynget hjerte, at vi bringer dette mindeord for vores mangeårige ven og festivalkollega, Poul Martin Bonde.

For sidste gang har vi set Poul Martin repræsentere Smukfest på tv og i aviserne. Det sidste bestyrelsesmøde med ham for bordenden er rundet af, og det samme i festivalens direktion. Poul Martin har båret sit sidste backstage-armbånd, og det er et kæmpe tab for selvfølgelig hans familie og nærmeste, men også det store festivalfællesskab, han om nogen har tegnet i Skanderborg og resten af Danmark.

Poul Martin var et privat menneske med et offentligt job. Efter længere tids behandling mod kræft, tilbragte han den sidste tid hjemme hos sin familie, hvor han sov stille ind. Poul Martin blev 62 år.

Walther mødte første gang Poul Martin i 1983. Skovfesten var endnu ung, og det samme var skribenten og musikanmelderen Poul Martin, der bl.a. var med til at starte musikmagasinet GAFFA i 80’ernes Aarhus.

Han skrev ret godt, det kunne fyrene bag den gryende Smukfest godt se, og efter få år indvilgede Poul Martin lykkeligvis i at forfatte de officielle programtekster til præsentation af kunstnerne. Det har siden været hans helt særlige metier iblandt utallige andre på festivalens sekretariat.

Poul Martin var musikkens mand og alsidigt rundet af kunst og kultur. Han opdagede Kashmir og udgav deres debutalbum ‘Start’ på sit eget lille selskab, inden han fulgte med dem til Sony Music.

Såvel her som hos DR og i mange andre sammenhænge har Poul Martin brugt sin veludviklede evne til at spotte talent og hjælpe det på vej. Så forskellige kulturpersonligheder som Remee og Anders Breinholdt har truffet Poul Martin ved den afgørende skillevej, ligesom han har forfattet sangtekster til mange danske stemmer, ikke mindst Poul Krebs og Peter Belli.

Anekdoterne står ganske enkelt i kø, når talen falder på Poul Martin og hans mangesidede arbejdsliv indenfor dansk kultur- og foreningsliv. Vi har været heldige, at han har valgt at være vores festivalkollega og Waltherven.

Efter mange års godt skrivearbejde og andre bidrag til Smukfest, blev han i 2010 fastansat i Skanderborg Festivalklub, organisationen bag Smukfest. Festivalen trådte ind i en ny æra, og vi havde brug for Poul Martins kompetencer indenfor fortælling og musik, ligesom hans netværk og sans for branchepolitisk arbejde var en kæmpe styrke for Walther.

Netop det skulle komme til at fylde meget i Poul Martins arbejde for ikke bare Smukfest, men alle landets festivaler. Først i Festival-Danmark og senere Dansk Live, som han i de afgørende opstartsår tegnede som formand.

Poul Martin bærer en stor del af æren for, at vi i 2020 har en stærk, fælles organisation for danske festivaler og spillesteder, som hjælper os til at vidensdele og samarbejde til glæde for publikum, frivillige og artister.

Poul Martin var i alle henseender en visionær mand med strategiske evner, der har gavnet Smukfest og fællesskabet på så mange måder. Det var Poul Martin, der begyndte at destillere tanker over begrebet "overskudsenergi" – alt det, mennesker genererer sammen, for eksempel på Smukfest. At 1 og 1 ikke giver 2, men 3. Sådan blev Smukfonden født, som den instans, der uddeler overskuddet fra festen til dem, der har mindre fest i deres liv.

Trods alle bedrifterne kendte vi Poul Martin som en meget beskeden mand. Underspillet, underfundig, underholdende. Godt selskab. Han var dybt original, en ægte koncepttænker og gennemført, når han gik ind i et projekt.

Der er ingen tvivl om, at Poul Martin var kunstner i hjertet, og med årene blev han også meget mere. De sidste år i Skanderborg Festivalklub f.eks. direktionsmedlem med ansvar for kommunikation samt bestyrelsesformand fra 2017.

En del af festivalens frivillige vil dermed også kende Poul Martin fra foreningens årlige Generalforsamling, hvor han har sat årets festival i perspektiv, som kun en garvet festivalmager har kunnet gøre det.

Det at skabe kontinuitet bag frivilligheden, som bærer Smukfest, har været Poul Martins helt afgørende bidrag til Walthers fællesskab. I hans tid har festivalen opbygget et fast sekretariat og en stor arbejdsplads i Skanderborg, som professionelt kan facilitere og koordinere 15.000 menneskers virketrang. Han har ydet et enestående bidrag til at professionalisere Danmarks næststørste festival og ruste den til fremtiden.

Alt imens, at Poul Martin ganske simpelt var en umådeligt venlig mand i øjenhøjde med foreningens medlemmer og oprigtigt nysgerrig på andres tanker. Vi vil huske ham susende igennem skoven på sin knallert, hvor han så ofte har givet et heppende, taknemmeligt nik til festivalens hjælpere, når de har bidraget med deres sommerdage til et godt formål.

Vi har afholdt den sidste Smukfest med Poul Martin Bonde, og vi vil savne ham usigeligt meget i vores midte. Tak for festerne og alt det, du har givet Walther, kære Poul Martin.

I bestyrelsen for Skanderborg Festivalklub er næstformand Frank Møller Worch konstitueret formand. For information, kontakt direktionens ordførende, Søren Eskildsen: soren@smukfest.dk, 2071 0640.

Bisættelsen afholdes under private former.

bo

Publiceret 26 August 2020 08:20