Bestyrelsen i foreningen Alken Friplejehjem har ansat Jon Pugholm som projektleder. Han har stor erfaring fra de ti friplejehjem, han allerede har været med til at opføre.

Bestyrelsen i foreningen Alken Friplejehjem har ansat Jon Pugholm som projektleder. Han har stor erfaring fra de ti friplejehjem, han allerede har været med til at opføre.

Alken Friplejehjem:

Et liv på landet skal ikke ende på et plejehjem i byen

Foreningen Alken Friplejehjem håber på lokal opbakning til et selvejende plejehjem med plads til 24 beboere i udkanten af Alken ved Enggården

Af
Grethe Bo Madsen

ældreliv "Hvorfor er det sådan, at når man bliver gammel, så skal man rykkes op med rode og flyttes fra sit lokalområde? Sådan burde det da ikke være."

Spørgsmålet har ligget og ulmet i flere år hos Bente Andersen fra Svejstrup og Jan Ove Lihn fra Bjedstrup.

Gang på gang har de oplevet, hvordan ældre i lokalområdet må flytte væk fra det kendte landsbyliv og ind til byen, når de ikke længere magter at bo selv.

"Jeg synes, det er sørgeligt, at de ældre bliver plukket ud af fællesskabet og sendt væk. Den udvikling vil jeg gerne være med til at vende. Det er egentlig sådan, tanken om et friplejehjem er opstået hos mig," fortæller Bente om ideen, der har ligget og spiret i flere år. For godt et år siden begyndte ideen dog at tage mere fast form, og Bente og Jan fik skabt kontakt til en flok ligesindede, der ville være med til at etablere et friplejehjem.

Jan Ove Lihn er formand og Bente Andersen næstformand i foreningen Alken Friplejehjem, der håber på grønt lys til etablering af et selvejende plejehjem i udkanten af Alken. Foto: Grethe Bo

Jan Ove Lihn er formand og Bente Andersen næstformand i foreningen Alken Friplejehjem, der håber på grønt lys til etablering af et selvejende plejehjem i udkanten af Alken. Foto: Grethe Bo

Det gode ældreliv

"Vi er nu en gruppe af lokale, som virkelig brænder for at lave et plejehjem, hvor det gode ældreliv er i centrum. Et sted, hvor der er nærhed, trivsel og respekt om den enkelte. Og et sted, der rækker ud og bygger bro til det øvrige lokalsamfund, så de ældre stadig er en del af fællesskabet," understreger Jan.

En positiv dialog med kommunen satte ekstra skub i planerne, og efter at have afsøgt flere mulige placeringer har foreningen nu kig på området ved Enggården i udkanten af Alken.

Området er en del af det, boligudviklings-virksomheden Fabulas har opkøbt til etablering af et generations-fællesskab, men Fabulas er villig til at sælge området til Alken Friplejehjem.

Lokale arbejdspladser

Planen er at bygge et plejehjem i et plan med plads til 24 beboere, der hver får deres egen lejlighed med tekøkken, stue, soveværelse, bad og terrasse, og samtidig har direkte adgang ud til fællesarealer med køkken og opholdsrum og plads til både små og store arrangementer. Samtidig skabes knap 30 lokale arbejdspladser.

"Det er der, vi er nu. Vi håber så utrolig meget, at vi kan skabe lokal opbakning til det her projekt. Vores vision er at bevare vores lokalområde. Vi skal kæmpe for dets overlevelse - men også for, at man ikke ekskluderes, fordi man bliver gammel," konstaterer Jan.

"I vores nærområde er der fokuseret på at udvikle mange ting, men de ældste borgere har vi glemt. Hvis vi vil kalde os en landsbyklynge, der tager hensyn til alle, så skal vi også tænke de ældste medborgere med og gøre det muligt for dem at blive ved med at være en del af fællesskabet," uddyber Bente.

fakta

Borgermøde

  • Skanderborg Kommune inviterer til borgermøde om Alken Friplejehjem tirsdag 25. august kl. 19.30-21.30 på Skanderborg Fælled i byrådssalen.
  • På borgermødet drøftes også Fabulas Generationsfællesskab i Alken.

Publiceret 23 August 2020 11:30