Video: Peter på 94 styrer mejetærsker:

"Det er ligesom en bil"

Høsten er i fuld gang og højt oppe i mejetærskeren ved Vroldvej sidder Peter Jensen, som havde sin første høst i 1960erne

Af
Michael Wulff

VROLD Det er ikke lige til at se. Men bag rattet i mejetærskeren, som behændigt trawler op og ned af markerne ved Vroldvej udenfor Skanderborg, sidder Peter Jensen, som i år fylder 95 år.

"Ja, det havde jeg heller ikke regnet med, da jeg var i din alder," siger Peter til seniorreporteren, der ’kun’ er 68.

Et tip

Uge-Bladet Skanderborg fik et tip fra Peter Jensens nabo.

"I skulle kigge ud og tage en snak med Peter, som har høstet i flere år end mange andre."

Kort tid efter er reporteren på marken, hvor den store gule mejetærsker lægger an til at aflevere endnu en omgang hvede til sønnen Erik, der holder klar med sin traktor og anhænger.

Hurtig høst i år

"Vi får hurtigt en ende med at høste i år," siger Peter Jensen, da jeg har fået plads i førerhuset. Kornet er tørt og dejligt, mener han, men alligevel går det lige lovligt stærkt.

"Vi plejer jo at have lang tid til at høste, nu har vi kun få dage."

94-årige Peter Jensen har en del erfaring at trække på.

"Jeg og min kone Ellen, som er otte år yngre end mig, har boet på gården her siden 1. marts 1956. Og vi har været gift ligeså længe," fortæller Peter, mens han får sat mejetærskeren i bevægelse.

Udsigt til Mossø

Nu går det endnu engang op over markens højdedrag, hvorfra der er en forrygende udsigt over den 10 kilometer lange Mossø, Jyllands næststørste sø.

Peter og Ellen fik to drenge. Den ene døde af kræft, da han var midt i trediverne, men hans søn, Jens Bach Jensen, er med i høsten i dag. Han er uddannet mekaniker og giver selvfølgelig en hånd med, når høsten skal i hus.

"Han er god til al det mekaniske. Og så afløser han i mig styrehuset," siger Peter med glæde i stemmen om barnebarnet.

Spørg lige de andre

Hvor stor en motor, der ligger i denne mejetærsker, vil jeg gerne vide.

"Motor, uha, jeg går ikke så meget op i den slags mere, det må du spørge de andre om," siger Peter Jensen og nikker ned mod sønnen og barnebarnet i det fjerne.

Udover hvedemarkerne og majsmarker har Peter Jensen 65 styk malkekvæg på gården.

"Men dem passer min søn Erik. Det er ham, som ejer både vores og hans egen gård ovre på den anden side af Vroldvej. Vi har fået lov at bo på gården, så længe vi vil," siger han.

Sparringspartner

Peter Jensen kan ikke undvære at være med i høsten, eller når sønnen har brug for et godt råd.

"Det er jo dejligt, at han går op i det, som han altid har gjort," siger Erik Jensen.

"I ham har jeg en god sparringspartner, det nyder jeg meget, " lyder det fra sønnen, mens far Peter endnu engang får vendt mejetærskeren og snupper en bane hvede.

Barnebarnet Jens er sikker på, at det netop er det aktive liv, som holder hans farfar i gang.

"Hvis han skulle sidde på et plejehjem, ville det jo ikke gå."

Vi sidder jo godt

Oppe i det lukkede førerhus får vi en snak, for selv om tærskeværket kører for fulde omdrejninger, er det til at få ørenlyd.

"Jeg sidder jo godt her. Det er ligesom at køre bil. Men når det kommer til andre mere krævende ting som at løfte, så kan jeg ikke klare det mere," siger Peter og kigger på mig.

"Du sidder jo også godt, ikk?"

Publiceret 19 August 2020 18:30