Politikere stillede op til verbal spanking i Bjedstrup

Syv byrødder, en aggressiv ordstyrer og 150 frustrerede borgere var mødt op til borgermøde om den lukningstruede Bjedstrup Skole

Af
Claus Sonne

Som lokalpolitiker skal man være klar til at stå på mål for sine beslutning ansigt til ansigt med de berørte, og det gjorde syv byrødder tirsdag aften på den lukningstruede Bjedstrup Skole, hvor cirka 150 vrede og/eller dybt skuffede og berørte borgere var mødt frem i protest og for at få en forklaring fra de politikere, der vil lukke skolen.

Og kom Peter Kjær (EL), Trine Frengler (S), Anne Heeager (R), Bent Jacobsen (V), Thomas Cordtz (C) og Martin Frausing (DF) - eller Mira Issa Bloch (AL), der som den eneste af de fremmødte ikke har underskrevet forliget om en ny skolestruktur - så med noget, der kunne bruges som forklaring? Ja. Blev varen købt af de fremmødte? Nej - det var ikke engang tæt på.

For folkene bag foreningen 'Bevar Bjedstrup Skole' mener nemlig, at politikerne har truffet deres valg ud fra nogle forkerte økonomiske forudsætninger. Fx er der 23 børn født i 2015 i området, efter foreningens opgørelse, mens kommunens tal siger 12. Dertil kommer en vantro i lokalområdet over, at politikerne, der for nylig har slået på tromme for at styrke landsbyerne, vælger at lukke, hvad brugerne selv betegner som en fantastisk, velfungerende og inkluderende lille skole.

Efter en lettere kaotisk indledning på mødet blev de syv byrødder placeret på et podie, hvor de fik en række spørgsmål fra ordfører, der tydeligt var både vred, skuffet, forundret og verbalt aggressiv. Hun kastede en række spørgsmål i hovedet på politikerne, men var desværre langt fra altid klar til at høre deres svar. Derfor blev det til en række halve svar fra politikerne, der konsekvent blev afbrudt, og en række længere enetaler fra ordstyreren om Bjedstrup Skoles fortræffeligheder, lokalsamfundets styrke og politikernes forkerte beslutninger. Populært i salen: Åh ja. Kønt og demokratisk? Njaaa...

Det lykkedes dog indimellem politikerne at få lov til at tale i hele, afsluttede sætninger. Konklusionen på deres svar må være det små-groteske, at selv om alle partier på nær Enhedslisten har underskrevet forliget om den nye skolestruktur, så er det stadig et åbent spørgsmål, om det kan gennemføres. Årsagen er DF.

DF's Martin Frausing Paulsen slog nemlig fast, at hans parti ikke vil lukke skoler. Og at man er med i forliget for at få indflydelse og forsøge at få ændret beslutningen om at lukke skolerne i Bjedstrup og Hylke.

Friskole-forundring

Efter mødet kom Martin Frausing Paulsen med en uddybning.

"Vi politikere har hele tiden troet, at man i Hylke og Bjedstrup var klar til at lave en friskole, hvis skolerne lukkede. Nu er vi klar over, at det ikke er et ønske her i Bjedstrup, og det ændrer jo på meget, fordi vi i DF vil bevare landsbyskolerne, akkurat som vi hele tiden har lovet. Nu arbejder vi videre med det her, lige som der kommer en høringsfase, hvor der jo kan komme nye ting på bordet," sagde Martin Frausing Paulsen.

DF's udmelding fik Bent Jacobsen til at slå fast, at hvis en af forligsparterne forlader forliget, så hopper Venstre også fra. Jacobsen slog fast, at Venstre heller ikke vil lukke skoler, men at man i politik må give, hvis man også vil have.

"Vi har fået en opgave af byrådet. Og det er endt med dette kompromis," sagde Bent Jacobsen.

Trine Frengler, der er formand for Undervisnings- og Børneudvalget, der i en udvidet udgave har frembragt forliget, konstaterede, at der blandt andet er set på skolestørrelser og tilgængelighed i forhold til andre skoler, da beslutningen blev taget.

"Og så handler det her jo om økonomi," sagde udvalgsformanden - akkurat som Peter Kjær.

"Selv om udgifterne for en elev på Bjedstrup Skole er blevet mindre, så er det stadig en dyr skole at drive," lød det fra Kjær.

Også Anne Heeager kom ind på, at eleverne på Bjedstrup Skole er blandt kommunens dyrest.

"Skolen har 11 elever i gennemsnit pr. klasse. Det koster. Og det kan jeg ikke forsvare over for de øvrige 8000 børn i kommunen, især ikke når nye tal viser, at vi er blandt de 10 kommuner i landet, der bruger færrest penge på vores folkeskoler," sagde Anne Heeager.

Generel styrkelse af landdistrikterne

Thomas Cordtz udtrykte forståelse for, at man i Bjedstrup og omegn ærgrer sig over udsigten til en skolelukning. Han afviste dog, at han svigter sit løfte om at styrke landdistrikterne i kommunen.

"Det her er ikke med min gode vilje, men vi er nødt til at spare, bl.a. fordi vi kan se frem til meget store anlægsudgifter. Mht. landdistrikterne, så betyder det her forlig, at vi styrker alle landsbyskoler, på nær Hylke og Bjedstrup, selvfølgelig," lød det fra Thomas Cordtz.

Mira Issa Bloch, der var med i forhandlingerne et godt stykke tid, men forlod disse inden forliget blev vedtaget, vil ikke have lukket landsbyskoler.

Vi har fået en opgave af byrådet. Og det er endt med dette kompromis

"Vi skal i stedet styrke landsbyskolerne, så de kan tiltrække flere børn," sagde Mira Issa Bloch, der ikke er vild med planerne om at bygge en ny skole i Ry.

"Det er ikke klogt. I stedet kunne man udvide på Knudsøskolen eller Mølleskolen," sagde hun.

Borgermødet sluttede med et rigtig godt forslag/indlæg fra salen. Der var dog ikke tid (hvorfor vides ikke) til, at politikerne fik lov til at svare.

Om nogen blev klogere af denne aften? Næppe. Men borgerne i Bjedstrup og omegn fik luftet deres utilfredshed, så den var til at mærke fysisk. Og det sidste ord er med garanti ikke sagt i denne sag.

Publiceret 19 August 2020 11:30