Der er grund til at 'økonomi-flage' på Rådhuset.

Der er grund til at 'økonomi-flage' på Rådhuset.

Kommunens økonomi er bedre end frygtet: Men hvor meget?

Sammenlignet med april er der sket en markant forbedring

Af
Claus Sonne

Kommunal økonomi "Det kommer til at fosse ind med penge i den kommunale kasse i de kommende år, og al snak om, at vi er den fattigste kommune i landet, den må endegyldigt være slut nu."

Sådan lyder det fra Anders Rosenstand Laugesen, byrådsmedlem, formand for Socialudvalget og en af Venstres to borgmesterkandidater til kommunalvalget i 2021.

Der er flere årsager til Laugesens optimisme. En af disse er en såkaldt midtvejsregulering fra Staten, hvilket kaster 74 mio. kr. efter Skanderborg Kommune. Pengene skal blandt andet dække de øgede udgifter, kommunen har haft på grund af coronapandemien.

En anden årsag er, at Skanderborg Kommune i 2021 fra Staten i tilskud og udligning vil modtage 683 mio. kr. I 2020 hedder det beløb 511 mio. kr. De to årsager kombineret betyder, at kommunens såkaldte tekniske budget lige nu viser, at økonomien i kommunen anno 2020 er ret meget bedre end frygtet tidligere på året.

"Der vil altså komme masser af penge i kassen," konstaterer Anders Rosenstand Laugesen, der peger på, at det med de nævnte tal i mente ikke er nødvendigt at spare på skoleområdet, en øvelse der er i fuld gang.

"Desværre er der partier i byrådet, der bruger vores dårlige økonomi til at spare på skoleområdet, men selv om det er meget opportunt, er det blot en dårlig undskyldning," lyder det.

Borgmester Frands Fischer (S) er helt enig i, at den kommunale økonomi ser bedre ud end frygtet.

"Det ser meget bedre ud end i april, da vi snakkede udligning. En af årsagerne er, at bloktilskuddet udregnes efter landsgennemsnittet, og her overkompenseres vi, fordi vi kun har en lille gruppe arbejdsløse, hvorfor vores skattegrundlag ikke falder så meget som mange andre stedet i landet," siger Frands Fischer, der dog løfter en advarende pegefinger.

"Det tekniske budget er ikke lig med det endelige budget. Vi har ganske enkelt ikke alle tallene endnu, så vi er stadig i proces hvad det angår. Men som sagt: Vores økonomi ser bedre ud end frygtet," fastslår borgmesteren og understreger, at det ikke er nogen hemmelighed, at det går bedre end frygtet.

"Den normale procedure for Byrådet er, at vores økonomichef på et budgetseminar præsenterer tallene og fortæller om dem. Derefter melder vi ud. Men i år har vi så åbenbart taget hul på det hele noget tidligere," konstaterer Frands Fischer.

Publiceret 19 August 2020 11:30