Hylke Skole kunne i fredags fejre sin 5 års fødselsdag. Mandag kom så meldingen om, at skolen skal lukkes i forbindelse med en ny skolestruktur.

Hylke Skole kunne i fredags fejre sin 5 års fødselsdag. Mandag kom så meldingen om, at skolen skal lukkes i forbindelse med en ny skolestruktur.

Skarp kritik: Skanderborg Kommune svigter en hel landsby

Hylke Skole får dødsstødet fem år efter sin indvielse

Af
Claus Sonne

Mandag kom beskeden om, at Hylke Skole er dømt til lukning i forbindelse med Skanderborg Kommunes besparelses- og strukturændringer på skoleområdet.

Det sker få dage efter, at skolen fejrede sin 5-års fødselsdag som byens og kommunens nybyggede stolthed til 4,6 mio. kr.

Sammen med et totalrenoveret multihus kom skolen op at stå ved hjælp af frivillige kræfter, der lagde mere end 10.000 timer i projektet for at give igen til Skanderborg Kommune.

Ved indvielsen i august 2015 roste daværende minister for Børn, Undervisning og Ligestilling, Ellen Trane Nørby (V) projektet og kaldte Hylke 'et rigtig godt eksempel på et stærkt partnerskab mellem kommune og lokalbefolkning'. Og daværende borgmester Jørgen Gaarde (S) kaldte Hylke 'et usædvanligt aktivt og blomstrende lokalsamfund'.

Derfor undrer Hylke-borgerne Pernille Svit Westphal Riis og Emma Perriton sig voldsomt over beslutningen.

"Byens engagement er blevet fremhævet som et godt eksempel på, hvad Skanderborg ønsker med landsbylivet. Senest har kommunen belønnet byens udvikling med tildelingen af 300.000 kr., som sammen med en donation fra SMUKFONDEN og igen med frivillige indsatser gør det muligt at realisere et byfornyelsesprojekt med skatepark, madpakkehus og legeplads. Hylke er en by, der vil fremad, hvilket også er bemærket af mange unge tilflyttere," siger de og tilføjer:

"Med disse udsagn klart printet i hukommelsen og de seneste års udvikling står vi nu måbende i Hylke med spørgsmålet: Hvorfor vil kommunen nu afvikle vores landsby?"

Pernille Svit Westphal Riis og Emma Perriton taler om ubærlige konsekvenser.

"Det handler ikke kun om børn, som må afgive deres trygge start på livet, eller om forældre som har valgt at bo i en landsby med liv, lokaltilbud, foreninger, tryghed, ildsjæle og fællesskab. Men om at skolen er hjertet i landsbyen. Uden skole, ingen børnehave, købmand eller foreningsliv - og intet fællesskab og landsby," spår de.

Rebecca Veilgaard Christensen er en anden af de Hylke-borgere, der har kæmpet for at bevare byens skole. Og kampen er ikke slut endnu, lover hun.

"Vi er slet ikke færdige med at kæmpe," siger hun og fortsætter:

"Jeg mangler blandt andet en uddybning af økonomien i lukningen, herunder de øgede udgifter til buskørsel til andre skoler. Og så mangler jeg også en forklaring på, hvordan borgmesteren i foråret kan bruge Hylke som model for et aktivt og attraktivt landsbysamfund for så, få måneder senere, at være med til lukke skolen. Det er svært at se logikken."

Publiceret 18 August 2020 18:30