84-årig Niels Bjerring har begået en bog, der foregår i Skanderborg. Nu er han tilbage for at

84-årig Niels Bjerring har begået en bog, der foregår i Skanderborg. Nu er han tilbage for at

84-årig forfatter tog cyklen med til Skanderborg

Niels Bjerring fra Tisvilde har tabt sit hjerte til Skanderborg og omegn

Af
Claus Sonne

I sommeren 2019 vågner i dag 84 år gamle Niels Bjerring op i sit hjem i Tisvilde i Nordsjælland med en litterær åbenbaring: Hans næste bog skal foregå i Skanderborg. Da det bliver morgen, beslutter han sig derfor for at besøge Skanderborg, som han aldrig har været i. Det gjorde han - og nu er han tilbage for at researche til den næste bog.

Tilbage i 2019 bliver Niels Bjerring opmærksom på, at Smukfest er i gang i uge 32, så han udsætter sin ankomst til Skanderborg til mandagen efter festivalen. Turen går med tog, færge og bus, og da han ankommer til Skanderborg i sidstnævnte transportmiddel spørger han chaufføren, hvor han skal gå hen for at blive klogere på byen.

"Han foreslår Kulturhuset og viser mig meget venligt derned. Jeg går ind og køber en kop kaffe og spørger, hvem der kan fortælle mig noget om byen. Jeg bliver anvist en gruppe mennesker, som viser sig at være helt ualmindeligt venlige og i den grad hjælper mig," fortæller Niels Bjerring fra sin plads i selvsamme Kulturhus.

Der venter imidlertid flere hurdler på Niels Bjerring. Den første handler om at leje en cykel, for det kan man ikke i Skanderborg. Det lykkedes dog til sidst hos Kjelds Cykler, og dermed kan han cykle ud til vandrehjemmet, hvor han er heldig at få en seng natten over.

Brøsted som guide

Dagen efter får Niels Bjerring den store rundvisning i Skanderborg. En af de personer, han mødte dagen inden, er nemlig Steen Brøsted, der kender Skanderborg ud og ind.

"Det var helt fantastisk at få rundt med Steen i Skanderborgs gader og bliver klogere på denne herlige by," fastslår Niels Bjerring.

Hjemvendt fra Skanderborg færdiggør han bogen 'Drengen, med tilnavnet Ørnen'. Den handler om drengen Esben, der vokser op i Skanderborg i 1940'erne og 1950'erne med en overbeskyttende mor og en far, som han hader mere og mere. Historien slutter i Aarhus.

"Fortællingen kunne være sand og må meget gerne læses sådan," forklarer Niels Bjerring, der, her i begyndelsen af august 2020, er tilbage i Skanderborg for at lave research til sin næste bog, der skal foregå i Ry og omegn.

"Jeg cyklede til Ry via Alken sidste år, og det er jo en fantastisk smuk tur," fortæller han.

Belært at sidste års cykelkvaler har Niels Bjerring denne gang taget sin egen cykel med. Og nogle af strækningen fra hjemmet i Tisvilde har han tilbagelagt på to hjul.

"En hård omgang," konstaterer han med et smil og morer sig over, at han, da han ankom til Kulturhuset, løb direkte ind i Steen Brøsted.

"Det var altså spøjst... Steen og alle andre, jeg har mødt her på egnen, har været fantastisk søde. Den slags hjælpsomhed ser man altså ikke alle steder. Der er så mange gode folk i Skanderborg," konkluderer Niels Bjerring.

Publiceret 15 August 2020 11:30