I en undersøgelse, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik tidligere i år, svarede 18 procent af bilisterne, at de i løbet af de seneste tre måneder er kommet til at overtræde hastighedsgrænsen i bil på en skolevej op til flere gange.

SAMSUNG CSC

Pas nu på eleverne:

Sænk farten på skolevejene

Skanderborg Kommune, Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og politiet vil minde bilisterne om at vise hensyn og give børnene en sikker start på skoleåret

I august vil det vrimle med tusindvis af forventningsfulde børn på landets skoleveje, når skolerne åbner efter ferien. Det stiller store krav til de øvrige trafikanter, da mange børn endnu ikke har den store erfaring med at gå eller cykle i trafikken, som ovenikøbet kan være ret intensiv i myldretiden. En undersøgelse viser imidlertid, at knap hver femte bilist kører for stærkt på skolevejene.

For at minde bilisterne om at være ekstra opmærksomme og respektere fartgrænserne på skolevejene er Skanderborg Kommune gået sammen med Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden i den landsdækkende skolestartskampagne "Børn på vej". Fra 10. august-4. september vil kampagnen blandt andet kunne ses på plakater på mange skoleveje. Og igen i år supplerer Skanderborg Kommune kampagnen med den lokale trafikindsats "De Ualmindelige".

Man kan være så tidspresset om morgenen, at man fristes til at køre for stærkt

"Det er alt for farligt, når bilerne kører for stærkt omkring skolerne. Vi skal passe på børnene, og derfor vil vi først og fremmest have forældrene til at sænke farten. Men vi opfordrer også til, at flere børn selv går eller cykler i skole - eller tager bussen, hvis man bor lidt længere væk. Det øger nemlig trafiksikkerheden, når der er færre biler på skolevejene," siger Jette Schmidt, Vej og Trafik, Skanderborg Kommune.

Kører for stærkt

Selv om de fleste heldigvis respekterer fartgrænserne på skolevejene og viser hensyn, så er der stadig udfordringer. I august sidste år gennemførte politiet en fire ugers, landsdækkende kontrol ved skolerne og sigtede 6.200 personer for at køre for stærkt. Det viser tal fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter. I Skanderborg Kommune blev der i løbet af halvanden uge uddelt 298 fartbøder i forbindelse med skolestart.

"Man kan være så tidspresset om morgenen, at man fristes til at køre for stærkt. Men især nu hvor der er mange børn på skolevejene, er det særligt vigtigt at holde øje med sin fart og respektere fartgrænserne. Børn har svært ved at vurdere, om de kan nå at krydse vejen, hvis bilisterne kører for hurtigt. Så vær opmærksom og vis hensyn til børnene," siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Publiceret 09 August 2020 11:30