En jolle med en flagstang som mast bliver festpladsens midtpunkt. Fra masten bliver der trukket kulørte lamper i alle retninger. Foto: Marie Ravn

Den aflyste smukfest er blevet erstattet af mange mindre østjyske havefestivaller. Foto: Marie Ravn Marie Ravn

Gør det selv-festival til over 100.000 kr.

En fast Smukfest-klike er gået sammen om Danmarks Stiveste Festival på en landejendom nord for Aarhus

Af
Henrik Grønvald

JP Aarhus

Der bliver savet, hamret, malet skilte og bygget barer. Humøret er højt, og en skål er der også tid til. På mange måder minder det om den normale aktivitet i Skanderborg Dyrehave lige op til Smukfest, men arbejdet med at bygge en festival finder sted på en landejendom nord for Aarhus.

"Vil du ikke godt undlade at skrive adressen, for vi ønsker ikke besøg af uvedkommende. Det er kun den faste klike fra Smukfest og inviterede gæster, som har adgang," forklarer ejendommens ejer, hvis navn vi så af indlysende årsager heller ikke kan bringe. Området bliver hegnet ind, og der bliver campingvagter med veste til at tjekke, at kun personer med det ægte Danmarks Stiveste Festival-armbånd kommer ind under todagesfestivalen den kommende weekend.

Skæv kaffebar

Søndag er opstillerholdet allerede nået langt. Bøgescenerne med påmalet stensætning og blomsterbed er klar.

Den obligatoriske Godik-toiletvogn er på plads, Thor Home Hill-baren er næsten færdigbygget, og en Horse Tail-bar i en hestetrailer er stillet op, mens der arbejdes på et repos af europapaller foran. En skovskadestue må man også have, selv om festpladsen er omgivet af marker.

Lisa Holm, som skulle have været til Smukfest for 35. gang i år, er ved at sætte de sidste bogstaver på Thor Home Hill-baren. Den rigtige bar i bøgeskoven er holdets faste tilholdssted. Foto: Marie Ravn

Lisa Holm, som skulle have været til Smukfest for 35. gang i år, er ved at sætte de sidste bogstaver på Thor Home Hill-baren. Den rigtige bar i bøgeskoven er holdets faste tilholdssted. Foto: Marie Ravn Marie Ravn

På Smukfest er skovskadestuen bemandet med både læger og sygeplejersker, men på Danmarks Stiveste Festival begrænser den lægefaglige kunnen sig til påsætning af et plaster.

Til gengæld bliver kaffen brygget af en ægte barista, omend omgivelserne ikke er helt i vinkel.

"Kaffebaren står ikke i vater, men vi gad ikke rette den op, så vi lader, som om det er med vilje og kalder den i stedet for Den Skæve Kaffebar," forklarer projektleder Morten Bøje.

Fra en flagstang i en jolle midt på pladsen bliver der trukket kulørte lamper i alle retninger for at opnå den rette havefeststemning.

"Vi får en landmand til at komme med et læs sand, som skal strøs ud omkring båden, så det her område bliver strandbaren," forklarer projektlederen. Han er en af otte arrangører, men blev tidligt i processen tovholder, fordi projektet hurtigt greb om sig.

Dj om natten

"Der kom så mange skøre idéer, så det blev mig med Excel-arket, som deler opgaver ud og følger op på, om der er styr på det," forklarer han.

Med ønsket om levende musik både fredag og lørdag og dj’s til natkoncerter stod det klart for arrangørerne, at Danmarks Stiveste Festival ville blive en kostbar affære med et budget på over 100.000 kr.

Heidi Nielsen har været på Smukfest 19 gange og er meget ked af aflysningen. Hun håber at få lidt af festivalstemningen i den kommende weekend. Foto: Marie Ravn

Heidi Nielsen har været på Smukfest 19 gange og er meget ked af aflysningen. Hun håber at få lidt af festivalstemningen i den kommende weekend. Foto: Marie Ravn Marie Ravn

"Vi regnede på det. Ønsket var minimum tre bands om dagen. Det løber op i ca. 70.000 kr. Dertil kommer en lydmand i to dage til 12.000 kr. Alene til barerne er der brugt for 10.000 kr. træ, og så skal der lejes en kølevogn, en toiletvogn, en ginvogn og et hegn rundt om festpladsen. Det ville kræve omkring 100 mennesker om dagen, for at det kunne løbe rundt," forklarer Morgen Bøje og tilføjer, at der søndag er 90 tilmeldte.

Prisen for en partoutbillet er derfor endt på 1.200 kr., mens en dagsbillet koster 700 kr.

"Vi har endda forsøgt at holde prisen nede ved at udnytte vores netværk, så vi får løst en del opgaver gratis og har fået sponsoreret bl.a. fadøl. Vi laver også en bar, som er sponsoreret af et tømrerfirma, som gerne vil have sit navn på ryggen af bartenderne, der i øvrigt er ungdomsspillere fra den lokale håndboldkub. Sådan trækker vi i alle tråde," forklarer Morten Bøje.

Sponsoreret fadøl

Selv om fadøllet er sponsoreret, bliver prisen alligevel 5 kr., så deltagere, som hellere vil have drinks, kan få dem til en reduceret pris.

"Vi har ingen sponsor på spiritus, men har hentet det hele i Tyskland for at gøre det så billigt som muligt. Vi skal ikke tjene på det. Det skal bare gå i nul," forklarer Morten Bøje.

For at kunne sikre kolde drinks fra fredag til søndag bliver der indkøbt 250 kg is. Morten Bøje erkender, at der skal være styr på rigtig mange detaljer.

"Som deltager på en festival, tager man mange ting for givet, men vi prøver nu på egen krop, hvor meget planlægning det egentlig kræver bare at lave en lille festival for 100 mand."

"Vi oplever også, hvordan markedet for musikarrangementer fungerer, for vi er jo oppe imod, at en billet til Grøn Koncert koster 300 kr., men vi skal have 700 kr. for en endagsbillet. Men til Grøn Koncert er der også 40.000 mennesker til at betale for musikken," understreger han.

Kontrakt med John og Kim

Ikke desto mindre er der tegnet kontrakt med både et Kim Larsen-jamband og en John Mogensen-sanger, som efter sigende både lyder og ser ud som den afdøde kunstner. Desuden er to nøje udvalgte dj’s og bandet Hedeslag på plakaten. Maden leveres udefra. Der vil bl.a. blive serveret chili con carne og chicken masala – og så er der grillpølser til natmad. Morgenmaden lørdag og søndag leveres af den lokale brugsuddeler. Hegnet til Danmarks Stiveste Festival bliver væltet kl. 10 på fredag. Søndag op ad dagen begynder oprydningen, og det må deltagerne også selv stå for.

"Vi betaler 2.400 kr. for en container til usorteret affald. Det er godt nok dyrt, men nødvendigt, for med tømmermænd magter man ikke selv at sortere i de forskellige affaldstyper," forudser Morten Bøje.

Publiceret 06 August 2020 11:30