Her vil der - hvis foreningen Klank Svømmehal får indsamlet de knap 100 mio. kr. der mangler - engang bliver bygget en svømmehal. Men på nuværende tidspunkter er der ikke andet end grus på parkeringspladsen og nogle vandpytter. Foto: Grethe Bo

Her vil der - hvis foreningen Klank Svømmehal får indsamlet de knap 100 mio. kr. der mangler - engang bliver bygget en svømmehal. Men på nuværende tidspunkter er der ikke andet end grus på parkeringspladsen og nogle vandpytter. Foto: Grethe Bo

Hvorfor bruger du ikke svømmehallen på Klank?

Sagsbehandler foreslår handicappet kvinde at bruge svømmehal, der ikke er bygget endnu, eller alternativt svømmebadet i Låsby, der er et friluftsbad

Af
Grethe Bo Madsen

Et godt grin. Sådan er Bettina Jensens første reaktion, da en sagsbehandler foreslår hende at bruge den lokale svømmehal på Klank i stedet for at tage til Hammel og bruge varmtvandsbassinet der.

Men da han bagefter foreslår hende i stedet at bruge Låsby Svømmebad, et friluftsbad, stivner smilet.

"Først smågriner jeg lidt af det, for det er jo ret sjovt at han har haft tid til at google sig frem til adressen på Klank Svømmehal, men ikke har opdaget, at det er en forening, og at svømmehallen slet ikke eksisterer. Men der er også bare en anden side. Det er svært helt at stole på, at jeg får den rigtige sagsbehandling. Det bekymrer mig da," fortæller hun.

Kroniske smerter

Bettina blev syg fra den ene dag til den anden syg. Hun går i seng om aftenen uden problemer, og vågner op næste morgen lam af smerter. Et fysisk hårdt arbejde med mange tunge løft har sat sig som voldsom slidgigt fra lænd til kæbe. En scanning viser, at Betina nu har adskillige diskusprolaps - så voldsomme, at der slet ikke er væske tilbage i flere af bruskskiverne i lænden. Ryghvirvlerne ligger direkte ovenpå hinanden, knogle mod knogle.

I dag lever Bettina Jensen et liv med stærke smerter og har brug for træning i et varmtvandsbassin for at holde smerterne i skak. Derfor har hun søgt kommunen om en handicapledsager, der kan bringe hende til svømmehallen i Hammel og hjælpe hende der.

"Jeg lever et liv med kroniske smerter og morfin. Det eneste andet, der kan hjælpe på smerterne, er træning i et varmtvandsbassin. Det er også den eneste form for træning, jeg må gøre, da den ikke belaster min krop yderligere," forklarer Bettina, der i dag er førtidspensionist og bor i Skovby.

Men hun kan ikke bøje sig. Derfor kan hun heller ikke selv komme til svømmehallen, men er afhængig af, at nogen kan køre hende. Hun kan heller ikke selv klæde om og vaske sig, eller komme i badedragten uden hjælp. Det samme gælder efter svømningen. Her er hun afhængig af hjælp til at blive tørret og komme i tøjet igen.

Affandt sig med afslag

For et år siden, inden Bettina fik tilkendt førtidspension, søgte hun også en handicapledsager, men fik afslag.

"Afslaget blev begrundet med, at jeg havde en handicap-scooter, og kan køre op at handel i Rema1000 med den. Den kan så bare ikke hjælpe mig med at komme i svømmehallen, få tøjet af, blive vasket og komme i badedragten. Men jeg affandt mig med afslaget og tænkte, at sådan var det så, og prøvede så selv at finde en ledsager."

Og faktisk lykkedes det for Bettina via Facebook at finde en ledsager med bil, som kører hende til Hammel og hjælper hende i svømmehallen.

"En superfin løsning, som jeg selv har betalt for indtil nu, men jeg har desværre ikke råd til at fortsætte. Derfor søgte jeg kommunen igen i maj i år, fordi jeg nu er førtidspensionist."

Bettina bliver derfor ringet op af en nyansat sagsbehandler for et par uger siden, og i forrige uge var han på besøg hos hende.

"Er det lægeordineret?"

"Både i telefonen og da han er herude, spørger han mig flere gange, om svømning i varmtvandsbassin er lægeordineret, og jeg forklarer, at det er lægeanbefalet, men at jeg godt kan få det ordineret, hvis det er nødvendigt. Men det svarer han, at jeg endelig ikke må gøre, for så er det nogle andre paragraffer og kasser. Han spørger ind til, hvad jeg har brug for og hvorfor, og da han går, siger han, at det er en meget nem og ligetil sag, der ikke er nogen problemer i, så det vil han tage med på det næste teammøde, og så vil jeg hurtig få en afklaring."

Men så let kommer det ikke til at gå. I sidste uge modtager Bettina nemlig et opkald fra sagsbehandleren, der igen spørger, om træningen i varmtvandsbassin er lægeordineret.

Bettina, der nu er ved at være lidt træt af at svare på det samme spørgsmål, siger, at det er det stadig ikke. Derefter spørger han hende, hvorfor hun har valgt en svømmehal i Hammel.

"Jeg svarer, at i forhold til der, hvor jeg bor, så er det, det letteste at komme til. Så spørger han mig, hvorfor jeg ikke tager bussen. Jeg forklarer, at grunden til, jeg ikke kan tage bussen, er, at jeg ikke kan komme ind og ud af bussen, fordi jeg ikke kan gå på trapper. Hver gang jeg går op eller ned ad et trin, giver det vrid i ryggen, og det forværrer smerterne. Og så har jeg jo stadig brug for hjælp i svømmehallen. Så spørger han, om jeg heller ikke kan tage bussen til Skanderborg. Jamen,...nej."

Derefter går der fem minutter, så ringer sagsbehandleren op igen.

Fra nem til kompleks sag

"Nu vil sagsbehandleren gerne vide, hvorfor jeg ikke bruger den svømmehal, der er på Klank. Men den er jo ikke bygget. Det kunne han ikke forstå, han havde jo googlet det. Nå, men hvorfor bruger jeg så ikke Låsby Svømmebad. Og så må jeg forklarer, at det er et friluftsbad, og at de jo ikke har et varmtvandsbassin."

"Så siger han til mig, at når det er så kompleks en sag, hvor der er så meget, der skal undersøges, så kan min ansøgning ikke behandles på det kommende teammøde, og jeg får derfor ikke nogen hurtig afklaring."

Jeg forklarer, at grunden til, jeg ikke kan tage bussen, er, at jeg ikke kan komme ind og ud af bussen, fordi jeg ikke kan gå på trapper. Hver gang jeg går op eller ned ad et trin, giver det vrid i ryggen, og det forværrer smerterne. Og så har jeg jo stadig brug for hjælp i svømmehallen. Så spørger han, om jeg heller ikke kan tage bussen til Skanderborg

Tilbage sidder Bettina som et stort spørgsmålstegn. Hvorfor ansøgningen nu pludselig er så kompleks en sag, det får hun ingen forklaring på.

"Hvis det handler om, at Hammel er i en anden kommune, og at det derfor vil være bedre, hvis jeg brugte svømmehallen i Skanderborg, så kan han jo fortælle, at det er sådan, det er. Jeg har valgt svømmehallen i Hammel, fordi det er det lettest for mig at komme til, og de har gode faciliteter til en som mig. Jeg har selv betalt indtil nu, så hvorfor skulle jeg ikke vælge det sted, jeg synes, er rigtig godt. Men kan jeg kun få en ledsager, hvis det er i Skanderborg, så er det jo sådan det er, og så svømmer jeg i Skanderborg i stedet for."

Hænger ikke nogen ud

Efter den sidste samtale med sagsbehandleren lægger Bettina et opslag ud på Facebook, hvori hun fortæller om episoden. På mindre end en dag får opslaget over 100 kommentarer med på vejen. I flere opslag skriver andre om tilsvarende sagsbehandlingsoplevelser.

"Jeg skriver ikke det opslag på Facebook for at hænge hele den kommunale sagsbehandling ud. Jeg gør det, fordi sådan en oplevelse gør noget ved min tillid til. Får jeg nu også en kompetent sagsbehandling. Selvfølgelig har man lov at være ny i en stillingen, men som borger har jeg vel også lov til at forvente en kompetent sagsbehandling. Og lige nu er jeg ikke tryg ved, om det er det, jeg får," konstaterer Bettina.

"Hvis jeg får et afslag, så er det jo sådan, det er. Det vil jeg være ked af. Men jeg vil også have en følelse af, at det måske ikke bygger på et helt korrekt grundlag. Det er ikke betryggende," siger hun og tilføjer:

"Folk tror, vi har så fantastisk et velfærdssystem, men det er skåret helt ind til benet. Det er tydeligt, når man læser de mange kommentarer til Facebookopslaget, at det for mange er en kamp at få den støtte, de har behov for. Vi, der kender systemet fra den anden side, vi ved, at du virkelig skal kæmpe og være stærk for at få den støtte, du har brug for. Det er bare svært."

Er der for borgerne

Lis Kaastrup, Koncernchef for Ældre og Handicap, beklager at kommunekationen mellem sagsbehandleren og Bettina Jensen er gået galt.

"Jeg kan ikke kommentere på den specifikke sag, men mere generelt. Grundlæggende er vi her for at kunne rådgive borgerne om de muligheder, der er, for at få hjælp, således at den enkelte borger kan få støtte til at kunne klare sig med den funktionsnedsættelse, borgeren har," forklarer hun.

Samtidig har hun bedt afdelingslederen for den pågældende afdeling om, at kontakte Bettina Jensen for at få drøftet mulighederne for at hjælpe hende.

Publiceret 05 August 2020 11:30