Ifølge sognepræst Kristian Skovmose har coronapandemien ført til flere dåbsgudstjenester end sædvanligt.

Ifølge sognepræst Kristian Skovmose har coronapandemien ført til flere dåbsgudstjenester end sædvanligt. Foto: PR

Klumme:

Dåb - skal - skal ikke

Af
Kristian R. Skovmose sognepræst i Skanderborg og præst i Landsbyen Sølund

Corona-pandemien har ført til, at vi holder langt flere dåbsgudstjenester end sædvanligt. Dåbsgudstjenester med et barn har afløst dåbsgudstjenester og søndags gudstjenester med adskillige dåb. Derfor har jeg fået dåb og dåbspraksis på hjernen. En krise er ikke kun negativ men kan fremme være med til at udvikle tænkning og praksis.

For nogle måneder siden udgav Kristeligt Dagblad et magasin rettet mod nybagte forældre-: "Dåb, skal dit barn døbes? Bliv klogere på det kristne ritual, og få inspiration til samtaler om tro og traditioner i familien". Jeg har bladret lidt i det. Magasinet vækker tanker og sætter ord på nogle af vigtige overvejelser og kan bidrage til forældres beslutning; dåb – skal - skal ikke.

Tro, tradition i familien, kirkelige traditioner, bedsteforældre og såmænd økonomi kan spille en rolle i forhold til at vælge dåben til eller fra. Generelt har de fleste dog brug for ritualer til de store overgange i livet.

Flere artikler har tankevækkende overskrifter: "Dåben er et ydre bevis på, at Nete er Guds barn", lyder en overskrift.

"Gud har reserveret en flot stol til alle mine seks børn", er overskriften over et interview med Sigurd Barret, hvor han blandt andet lægger vægt på at dåbs og dåbsoplæring "handler om forsøget på at indprente en tankegang præget af de kristen grundværdier, at videregive en simpel rettesnor for god og næstekærlig opførsel."

De individuelle dåbsgudstjenester, kan anfægtes teologisk. Nogle fremfører, der mangler en menighed, som deltager og modtager den døbte i sin midte. Jeg ser familie og venner, der er til stede, som en god og fuldgyldig menighed, og så nyder jeg muligheden for at tage visse individuelle hensyn.

Det er skønt at inddrage forældre i valg af salmer, sange og enkelte gange musik. Det personlige møde imellem dåbsfamilie og præst er god mulighed for at holde en dåbstale, der i særlig grad taler til ind i tiden og familiesituationen.

Kristendommen med kirken som en praktisk ramme har en unik mulighed for at møde moderne mennesker, der i mange tilfælde "... ønsker at tydeliggøre, hvem man er, og hvad der er særligt, hos en selv eller ens historie og familie", som det er formuleret i dåbsmagasinet.

Dåb – skal - skal ikke er en af de store overvejelser, som nybagte forældre står med. En inspirationskilde til at tage en beslutning kan være en tur en tur på nettet, en samtale med en præst eller læsning af magasinet Dåb. Jeg håber naturligvis, at konklusionen bliver: "Skal".

Som det er formuleret: "Den kristen dåb er uudgrundelig og dybest set et mysterium. Tre håndfulde vand på hovedet og nogle få ord. Så lidt og alligevel så meget".

Publiceret 02 August 2020 09:00