På Ry Højskole ved Skanderborg har de i disse dage fyldte sommerkurser, som byder på alt fra kajakture til keramik. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

På Ry Højskole ved Skanderborg har de i disse dage fyldte sommerkurser, som byder på alt fra kajakture til keramik. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Højskoler i medvind:

"Vi kan gøre det, vi er sat i verden for"

Højskolerne i Østjylland oplever en stor tilgang til både de korte og lange højskoleophold. Coronakrisen har dog stadig sat sine spor

Af
Erica Bernsten Strange

JP Aarhus

Højskole Højskolerne har grund til jubel.

Efter et forår helt uden elever ser det nu ud til, at både sommeren og efteråret er godt fyldt op. Folk strømmer til for at bruge deres sommerferier på højskolernes korte kurser og deres lange efterårsophold, der handler om alt fra friluftsliv til litteratur, klimaforandringer, keramik og meditation.

Flere højskoler oplever, at mange af de korte kurser er så populære, at de bliver udsolgt, lige så snart de bliver udbudt.

En af de højskoler er Ry Højskole ved Skanderborg, hvor man har oplevet en rekordstor tilmelding til både de korte og de lange kurser.

"Vores kurser er udsolgt, og der er ventelister til flere typer af ophold. Jeg tror, at folk er tørstige efter oplevelser efter et forår i isolation. De har brug for at være omkring mennesker igen – og dér kan højskolen jo noget," siger forstander på Ry Højskole, Ole Toftdahl, og tilføjer:

"Den anden ting er selvfølgelig også, at mange danskere bliver hjemme i år på grund af verdenssituationen. Det samme gælder formentlig efteråret, hvor mange unge mennesker måske har droppet rejse- og jobplaner, og det trækker dem til højskolerne i stedet for."

Alle kurser udsolgt

På Rønde Højskole i Syddjurs Kommune har man også oplevet en stor tilstrømning af kursister på særligt de korte kurser i sommerferien. Her kunne forstander Birgit Fuglsbjerg melde om udsolgte hold hele sommeren kun få uger efter, at de åbnede for tilmelding.

"Der har været stor interesse for vores sommerkurser i år. Der har naturligvis været en vis usikkerhed i forbindelse med coronavirussen om, hvorvidt vi overhovedet kunne afholde vores kurser. Men tre uger efter at vi åbnede op for tilmeldinger, var alle vores kurser udsolgt," fortæller Birgit Fuglsbjerg fra Rønde Højskole.

På baggrund af sundhedsmyndighedernes anbefalinger i forhold til afstand har Rønde Højskole valgt kun at modtage to tredjedele af sin normale kapacitet på kurserne for at sikre sig nok plads til alle kursister. Det har betydet, at højskolen har været nødt til at afvise flere kursister end normalt.

"At vi ikke kan fylde vores hold helt op, har også indvirkning på, at vi har fyldte hold og lange ventelister i år. Det er jo et glædeligt tegn, at vi kan melde om ventelister på alle hold, men det havde selvfølgelig også været rart ikke at skulle afvise flere på grund af corona," siger forstanderen.

Ældre kursister bliver hjemme

Særligt familiekurserne, hvor forældre kan bruge en uge sammen med børnene, hitter.

"Vi har fået flere nye familier i år. Det kan godt være, at det er familier, som ville have rejst ud en normal sommerferie. Vi har også mange gengangere, som kommer år efter år. De afventede situationen og tilmeldte sig, så snart der blev åbnet op for det," fortæller Birgit Fulgsbjerg.

Mens der kommer rigtig mange familier og unge kursister til højskolens korte kurser, så har en bestemt gruppe valgt at blive væk i år. Både Ry og Rønde Højskole oplyser, at de har oplevet, at ældre kursister er sprunget over kurserne eller har meldt sig fra igen.

"Der er nok tale om en håndfuld, der har meldt fra igen i den gruppe. Det er selvfølgelig ikke det store, men det kan da mærkes, at de ældre fylder i så høj grad," siger Ole Toftdahl.

Forskel på højskoler

På Testrup Højskole syd for Aarhus har man valgt at aflyse samtlige sommerkurser.

I dagene op til, at forstanderen, Simon Axø, tog beslutningen, havde regeringen valgt at forlænge genåbningen yderligere. Og så har beslutningen samtidig givet afklaring. For som situationen var og stadig er, føler forstanderen, at det ville være svært at leve op til anbefalingerne.

"Set i lyset af restriktionerne og vores fysiske rammer på højskolen så synes vi ikke, at det ville give mening eller være forsvarligt at gennemføre kurserne. Hen over sommeren skifter gruppen af kursister og personale fra uge til uge, hvilket kunne være en potentiel kilde til hurtig smittespredning – og den risiko ville vi ikke løbe," fortæller Simon Axø om beslutningen.

Forstanderen har stor forståelse for, at der er forskel på højskolerne, og at Ry og Rønde Højskole vælger at gennemføre sommerkurserne.

"Det kan godt være, der er andre højskoler med større lokaler eller andre typer kurser, hvor det giver bedre mening stadig at afholde kurser, og hvor man kan reducere antallet af kursister. Men jeg føler, at jeg har truffet den rigtige beslutning for os. På en højskole kommer man hinanden ved og er tæt sammen. Vores kurser ville tabe værdi, hvis vi skulle begrænse os for meget på de parametre," siger Simon Axø.

Stadig uvis fremtid

Det er ikke mere end fire og en halv måned siden, at de østjyske højskoler frygtede for fremtiden. Skolerne var lukkede for elever, og da genåbningen kom på bordet, var de nervøse for, hvordan kursisterne ville tage imod retningslinjerne.

"Vi har selvfølgelig været nervøse for, hvordan kursisterne ville reagere, når vi genåbnede efter corona. Men den frygt er heldigvis ikke blevet realiseret," siger Ole Toftdahl, der efter en kort pause i telefonen tilføjer:

"Vi har også et fyldt efterår foran os. Rent økonomisk betyder det, at der er ro på bagsmækken. Men der er også en stor uforudsigelighed i den forbindelse. For vi ved reelt set ikke, hvordan verden ser ud om en eller to uger. Om vi vil blive bedt om at lukke igen. Og den frygt – den forsvinder ikke, før coronapandemien er overstået."

Birgit Fulgsbjerg på Rønde Højskole mener ligeledes, at krisen for højskolerne ikke er et overstået kapitel.

"De fyldte hold kommer i bedste fald til at balancere vores tab. Men vi giver den gas, fordi vi som højskole skal bidrage, når muligheden er der," siger hun.

Hos Ry Højskole glæder Ole Toftdahl sig over at være i gang igen.

"Vi kan gøre det, vi er sat i verden for. Der er jo lavet nogle hjælpepakker, som gør, at vi sagtens kunne lade være med at afholde det, men det er klart, at det er sjovere at gennemføre – der er ikke så meget ved en højskole uden elever."

Publiceret 02 August 2020 11:30