Kasper Vester Swindells (th) er nu i mesterlære som gourmetslagter hos Alexander Kristensen i Meny. Pressefoto

Kasper Vester Swindells (th) er nu i mesterlære som gourmetslagter hos Alexander Kristensen i Meny. Pressefoto

Kasper gik fra uddannelseshjælp til læreplads som gourmetslagter

En praktikplads viste sig at være springbrættet til en læreplads og et helt nyt liv for 23-årige Kasper

uddannelse Der er fuld koncentration under tilberedningen af kylling - og roastbeefsandwich i delikatessen hos Meny i Skanderborg. På ingen tid har Kasper Vester Swindells fået kreeret 20 velsmurte sandwich, som han placerer i disken ved siden af de andre delikatesser.

Den 23-årige gourmetslagterelev flyttede fra Ørting til Skanderborg for snart 6 år siden, men dengang gik tingene ikke som smurt for Kasper.

En udfordrende start i livet var årsag til, at Kasper havde svært ved at gennemføre en uddannelse på almindelig vis. Derfor var han på offentlig forsørgelse i en længere periode, hvor han ikke vidste, hvad han skulle lave:

"Jeg havde det ikke så godt dengang, jeg sad bare derhjemme og stenede, og jeg havde problemer med min søvn og med at få struktureret min hverdag," fortæller han.

Praktikplads gav nyt liv

Kasper blev tilknyttet Kompetencecenter Skanderborg, hvor han fik støtte i form af en bostøtte og senere en virksomhedskonsulent.

Efter at have været i andre praktikforløb, der ikke fungerede, fik Kasper et opkald fra sin virksomhedskonsulent, Derya Topcu fra Kompetencecenter Skanderborg, som fortalte om muligheden for en praktikplads i delikatessen hos Meny i Skanderborg.

Selvom Kasper på det tidspunkt hverken havde den store interesse for madlavning eller salg, takkede han alligevel ja til at prøve noget nyt. Efter aftale med købmand Peter Palmby startede Kasper kort tid efter i praktik i delikatessen tre timer om dagen, men allerede efter to uger kom han op på flere timer.

I sit praktikforløb lærte han blandt andet at have kundekontakt og tilberede sandwich, stjerneskud, forskellige salater samt flere varme retter, og efter seks måneders praktik blev Kasper ansat på 15 timer om ugen med praktik ved siden af.

Tre ting gør stor forskel

"Jeg er vildt glad for, at Derya fandt praktikpladsen hos Meny til mig, for jeg havde aldrig selv overvejet den mulighed. Det siger meget, i forhold til sådan en som mig, at jeg har holdt ved i så lang tid her hos Meny . For jeg har jo prøvet andre steder, men det holdt aldrig særlig længe," forklarer Kasper.

Kasper forklarer, at det især er tre ting, som gør Meny til et godt match for ham:

"Mine kollegaer er en stor del af det - det er vigtigt at have nogle gode og dygtige mennesker omkring sig. Derudover er arbejdsopgaverne rigtig spændende og til at finde ud af, og så ligger Meny tæt på mit hjem, hvilket også er et plus."

For Kasper har mødet med Meny og en elevplads her som gourmetslagter betydet en verden til forskel. Pressefoto

For Kasper har mødet med Meny og en elevplads her som gourmetslagter betydet en verden til forskel. Pressefoto

Selvom starten på nogle områder var udfordrende, har jobbet givet Kasper mere selvsikkerhed og faste rutiner, der gør, at han vågner glad op om morgenen og får sovet ordentligt om natten.

"Da jeg startede herovre kunne jeg nærmest ikke kigge folk i øjnene og nu gør jeg ikke andet – jeg var meget indelukket førhen, så jeg har helt klart rykket mig meget i forhold til kundekontakt og det sociale. Og nu mangler jeg lige at få det faglige niveau med også," konstaterer han.

I mesterlære som gourmetslagterelev

I dag er Kasper blevet ansat som gourmetslagterelev i Meny og i mesterlære hos Alexander Kristensen, der er gourmetslagter med speciale i delikatesse. En gourmetslagteruddannelse hos Meny tager mellem 3-4 år, hvor man både er i butik og på skoleophold.

"Det var selvfølgelig et plus, at Kasper allerede kendte til huset og arbejdsopgaverne, men for mig handlede det også om, at jeg kunne genkende noget af mig selv i Kasper, fra dengang, jeg var ung og startede i mesterlære. Derudover er det vigtigt for mig, at uddanne flere inden for faget, både fordi der er stor mangel, men også for at kunne give den mulighed og faglighed videre, som jeg selv fik dengang," fortæller Alexander Kristensen.

Han er heller ikke i tvivl om, at det nok skal gå godt for Kasper i fremtiden.

"Nu tager han selv initiativ og kommer med gode ideer til, hvad der kan ligge ude i disken. Der er sket meget siden jeg lærte ham at kende, hvor han holdte sig meget inde i boksen og til nu, hvor han er god til at tænke ud af den."

bo

Publiceret 31 July 2020 16:30