Fra venstre Claus Riber, Lars Janke og Stine Højte, Natteravne i Ry. Privatfoto

Fra venstre Claus Riber, Lars Janke og Stine Højte, Natteravne i Ry. Privatfoto

Natteravnene i Ry genkender ikke beskrivelsen af de unge

Det er uretfærdigt at skære alle de festende unge på Sdr. Ege i Ry over en kam, mener Lars Janke

Af
Claus Sonne

Ry De unge, der fester på Sdr. Ege i Ry, får igen i denne sommer masser af vrede ord kastet efter sig på de sociale medier. Musikken er alt for høj, og der bliver ikke ryddet op, lyder det blandt andet. Men Lars Janke, der er leder af Natteravnene i Ry, kan ikke genkende beskrivelsen af de unge. Slet ikke.

"Jeg har været forbi 10-15 gange inden for relativt kort tid, uden at jeg har oplevet noget 'vildt'. Men ja, der er selvfølgelig en gang imellem nogle, der spiller for højt, lige som der nogle gange ikke bliver ryddet godt nok op. Men jeg ser ikke noget, der er ret meget anderledes, end dengang jeg selv var ung.," siger Lars Janke og tilføjer:

Som jeg ser det, er der nogle, der gør problemerne væsentlig større, end de reelt er. Og jeg har snakket med adskillige, der bor tæt på Sdr. Ege, der ikke føler sig generet.

Lars Janke, Natteravn i Ry

"Som jeg ser det, er der nogle, der gør problemerne væsentlig større, end de reelt er. Og jeg har snakket med adskillige, der bor tæt på Sdr. Ege, der ikke føler sig generet."

Lars Janke understreger, at det, han oplever med af på Sdr. Ege, er unge mennesker, der hygger sig, ofte med alkohol involveret.

Skal ikke gå ud over alle

"Derfor ærgrer det mig, at de unge på de sociale medier bliver fremstillet som en flok bøller generelt. Der vil altid være nogle, der træder lidt ved siden af, men det skal jo ikke gå ud over dem alle," siger han og tilføjer:

"Der er dog ingen tvivl om, at soundboxenes indtog har betydet noget for støjniveauet, når de unge mødes. Og jeg kunne da godt ønske mig, at de unge lod soundboxen blive hjemme, i hvert fald engang imellem. Jeg har imidlertid kun en enkelt gang oplevet, at der ikke med det samme blev skruet ned, da jeg henvendte mig, men det tog altså ikke ret lang tid, før det skete."

Tror ikke på Skimminghøj

Skanderborg Kommune har sat gang i et projekt på Skimminghøj, hvor der er er skabt en opholdsplads som alternativ til bl.a. Sdr. Ege. På pladsen finder man blandt andet en åben container og bord-bænkesæt. Men Skiminghøj er ikke Sdr. Ege, konstaterer Lars Janke.

"Efter min bedste overbevisning er Skimminghøj ikke i stand til at konkurrere med Sdr. Ege, hvor du har søen og bare nogle bedre faciliteter. Natteravnene i Ry støtter dog kommunens projekt, og vi kommer også på Skimminghøj, der dog ikke er specielt meget brugt. Det er dog ikke sådan, at Natteravnene vil være med til at tvinge de unge til at bruge Skimminghøj i stedet for Sdr. Ege," siger han og tilføjer, at Sdr. Ege 'altid' har været stedet, hvor unge fra Ry og omegn er mødtes.

"Der er jo så sket det over årene, at der er blevet bygget huse ret tæt på området."

Lars Janke frygter, at der bliver skabt så dårlige fortællinger om de unge, der benytter Sdr. Ege, at disse i stedet vælger at søge med Silkeborg, Skanderborg eller Aarhus for at feste.

"Og det vil jeg godt nok være ked af. I min bog er det langt mere trygt og sikkert, at de lokale unge bliver i lokalområdet, når de skal feste," slår han fast.

Er ikke politiet

Lars Janke understreger, at han er gået ind i Natteravnene for at være med til at gøre nattelivet så sikkert som muligt for de unge, ikke for at være politimand i forhold til for eksempel støj og oprydning.

"Dermed ikke sagt, at jeg ikke påtaler noget uhensigtsmæssigt, hvis jeg ser det. Men jeg går ikke rundt med en forventning om, at der bliver slukket for musikken kl. 22 en fredag eller lørdag aften. Det gjorde vi jo heller ikke, da vi var unge," siger han og kommer med en opfordring til Ry's voksne.

"Vi kunne virkelig godt bruge nogle flere aktive Natteravne. Vi har faktisk en del personer på vores liste, men det ville være rart, hvis vi kunne skiftes lidt mere til at være på gaden og være med til at gøre en indsats for vores unge," lyder opfordringen fra Lars Janke, der kan fanges på mobilnummeret 40 54 04 44.

Publiceret 30 July 2020 19:00