Lærke Rikskov, der driver Hylke Ridecenter, har sagt farvel til Hylke og Omegns Rideforening, der i flere årtier har holdt til på ridecentret. Arkivfoto

Lærke Rikskov, der driver Hylke Ridecenter, har sagt farvel til Hylke og Omegns Rideforening, der i flere årtier har holdt til på ridecentret. Arkivfoto

'Heste-skilsmisse' i Hylke blev personlig

Ridecenter og rideforening er gået hver sin vej

Af
Claus Sonne

Hylke Egentlig er det en banal historie om to parter, der ikke kan blive enige, hvorefter deres veje skilles. Alligevel har 'skilsmissen' mellem Hylke Ridecenter og Hylke og Omegns Rideforening (HYOR), været meget lidt køn.

Således har Lærke Rikskov, der ejer Hylke Ridecenter, på sociale medier og 'ude i byen' kunne læse og høre beskyldninger om børnearbejde og dyremishandling. At hun ødelagde det livsværk, som hendes tidligere svigermor, Adrienne Hofer, opbyggede.

Og at hun ikke ønsker at have sin samlever, Jonas Hofer, hjemme. Med til den historie hører, at Adrienne Hofer i 2013 omkom ved en arbejdsulykke på Hylke Ridecenter, og at Jonas Hofer i 2018 fik et hjertestop med alvorlige følgeskader og nu må bo på en institution.

"Det er voldsomt at blive beskyldt for, at jeg ikke vil have Jonas hjem, når han er i en tilstand, hvor det ikke engang har været på tale - og med al sandsynlighed aldrig kommer det," fortæller Lærke Rikskov og fortsætter:

Hårdt presset

"Jeg står med en syg mand, tre små børn og en stor virksomhed, der skal drives, og jeg erkender blankt, at jeg bliver følelsesmæssigt hårdt presset, når jeg møder sådanne beskyldninger. Man må gerne være uenig med mig, men jeg kan ikke forstå, at det skal være så personligt. Jeg synes, tonen har været hård og sagen er fremlagt unuanceret, og det har affødt en hård debat, hvor det kun har været mig, der har handlet forkert. Jeg ved godt, at det ikke er HYORs bestyrelse, der har sagt og skrevet de her ting, men der er ikke blevet taget afstand fra det."

Da Jonas Hofer bliver syg i 2018, overtager Lærke Rikskov driften af Hylke Ridecenter med hjælp fra sin familie. Efterhånden, som hun kommer ind i tingene, bliver hun af den overbevisning, at samarbejdet med HYOR skal gøres officielt med en kontrakt og en samarbejdsaftale. Og hun mener også, at HYOR's indflydelse på Hylke Ridecenter er større, end hvad der er berettiget.

"HYOR har været på ridecentret i over 30 år, og som jeg ser det, er der udviklet en kultur, hvor HYOR har fået lov til at bestemme alt for meget, når man tager i betragtning, at de blot er en af flere brugere af ridecentret. Det har jeg stillet spørgsmålstegn ved og sat foden ned, og det handler bestemt også om økonomi. Jeg stillede derfor som et krav, at der skulle laves en skriftlig kontrakt og en samarbejdsaftale, hvilket jeg har sparret med andre rideskoler om for at finde ud af, hvordan de håndterer en sådan situation. Det forelagde jeg bestyrelsen for HYOR, hvilket de ikke har kunnet acceptere. Efter 10 måneders proces meddelte jeg HYOR, at jeg ikke kunne samarbejde med den siddende bestyrelse. Jeg bor på rideskolen og har det fulde økonomiske ansvar for den, så der er ting, jeg ikke vil gå på kompromis med," fastslår Lærke Rikskov.

Forening er flyttet

Sagen er endt med, at HYOR har opsagt sin aftale med Hylke Ridecenter og er flyttet til Christiansminde Ridecenter.

"Sådan er det jo. Folk skal være her, fordi de har lyst til det. Heldigvis har vi gang i rigtig mange andre aktiviteter på Hylke Ridecenter, fx ridefysioterapi, STU-ridning, aktivitetstilbud og ressourceforløb, lige som der er holdridning og privatundervisning. Og man kan fortsætte på de samme heste," forklarer Lærke Rikskov, der ikke vil afvise, at der kommer en ny rideklub på centret i Hylke.

"Jeg vil gerne have en klub på stedet, men den skal komme indefra og have en fælles forståelse for, hvad vi skal, og bidrage til fællesskabet."

Publiceret 30 July 2020 11:30