Steen og Kirsten Thorup har hele deres liv elsket at sejle. Den glæde har de givet videre til deres fire børn.

Steen og Kirsten Thorup har hele deres liv elsket at sejle. Den glæde har de givet videre til deres fire børn. "Jeg lærte at sejle på Skanderborg Sø ligesom Kong Christian den Fjerde," fortæller Steen, der i dag er det ældste medlem af Skanderborg Sejl- og Motorbådsklub. Foto: Grethe Bo

Familie genoplever sejlads de havde sammen for 50 år siden

Tirsdag 21. juli gentog familien Thorup deres allerførste familiesejltur med samme båd, samme besætning og samme frokost som for præcis 50 år siden

Af
Grethe Bo Madsen

Tirsdag 21. juli samledes familien Thorup på kajen ved Søsporten i Skanderborg, pakkede rugbrød, dåseleverpostej, torskerogn og spegepølse ud og spise nogle håndmadder, inden de kl. 13 satte deres nyindkøbte jolle, 'Pippi', i Skanderborg sø og stævnede ud på deres første familiesejltur.

Far Steen er skipper, mor Kirsten står for provianten, og de fire små gaster er Jens på otte år, Karen på seks, Anders på fire og lille Nils på bare tre. Årstallet er 1970 og vejret er ikke det bedste, men helt almindeligt for en dansk sommer.

Drengene havde fundet en oliekande, som de havde sprøjtet med inde i teltet. Det opløste imprægneringen

Kirsten Thorup

Gentager første sejlads

Samme tirsdag 21.juli bare 50 år senere er familien igen samlet ved Søsporten for at gentage sejlturen i Pippi.

Jollen er den samme, og det gælder også en stor del af grejet inklusiv Pippikassen, som er navnet på familiens proviantkasse med bestik og frokost. Og frokosten? Ja, den står naturligvis på håndsmurte rugbrødsmadder med dåseleverpostej, torskerogn og spegepølse.

Eneste forskel fra dengang er, at to af Kirsten og Steens børnebørn og flere af børnenes ægtefæller er mødt op for at sejle med i en følgebåd.

Båd fuld af minder

"Den båd er så fuld af gode minder. Vi har rigtignok sejlet mange gode ture sammen i den i løbet af årene. På den føste tur forelskede vi os fuldstændigt i en plet ved Gudensø, og der er vi kommet igen og igen," husker en smilende Kirsten, og tilføjer:

"Steen elsker den båd. Han har passet så godt på den. Vi har stadig Pippikassen med noget af det oprindelige bestik og det oprindelige lille gasblus. Et år til jul fik vi alle en stol med hvert vores navn påtrykt og familielogoet. Dem er der også passet rigtig godt på," fortæller hun og jager Steen op at stå, så en af stolene kan vises frem.

Jeg elskede at sejle og håbede, at børnene også ville blive glade for det. Derfor planlagde Kirsten og jeg turen på Gudenåen i vores nye jolle med telt og campingudstyr og med start fra Søsporten her i Skanderborg

Steen Thorup

"Vi har fået nyt telt et par gange. Det første telt måtte udskiftes efter første tur. Da vi lige havde købt det, slog vi det op hjemme i haven. Drengene havde fundet en oliekande, som de havde sprøjtet med inde i teltet. Det opløste imprægneringen," forklarer Kirsten.

"Det regnede jo en del på den tur, og da vi på femtedagen vågnede, havde det regnet så voldsomt om natten at vi næsten var skyllet bort. Da vi havde vredet vandet ud af soveposerne besluttede vi os for at sejle hjem og tog turen fra Silkeborg til Skanderborg i et hug."

At sejle er at leve

Både hun og Steen er vokset op i Skanderborg og blev gift i Skanderborg Slotskirke, men flyttede kort efter til Otterup på Fyn, hvor de stadig bor.

Det jeg mest husker fra den første tur er, at de små sidder i ly for regnen under presseningen, og at jeg gerne ville styre

Jens Thorup

"At sejle på søen var en helt naturlig del af mit liv, da jeg var barn. Jeg elskede at sejle og håbede, at børnene også ville blive glade for det. Derfor planlagde Kirsten og jeg turen på Gudenåen i vores nye jolle med telt og campingudstyr og med start fra Søsporten her i Skanderborg," fortæller Steen.

"Jeg ville så gerne give børnene den samme glæde ved at sejle, som jeg altid selv har haft, og jeg tror da, missionen er lykkedes rigtig godt, for de sejler alle fire og er meget glade for det," fortæller Steen, der stadig er medlem af Skanderborg Sejl- og Motorbådsklub, nu som klubbens ældste medlem og vel nok nærmest det, man kan kalde æresmedlem.

Denne dag er det dog ikke Steen, der er skipper. Både han og Kirsten er årgang 1936, og derfor er det nu børnenes tur til at planlægge sejlturene.

"Jens er generalen nu"

"Det er Jens, der er generalen nu," griner Steen.

Jens afslører, at turen ikke bliver helt så lang som for 50 år siden. Faktisk er den kortet ned til et par times hyggelig sejlads på Skanderborg Sø, inden turen går til familiens sommerhus på Odderholm nær Emborg, hvor resten af familien slutter sig til selskabet.

"Det jeg mest husker fra den første tur er, at de små sidder i ly for regnen under presseningen, og at jeg gerne ville styre. Jeg kan også huske, at det var køligt og overskyet da vi tog afsted, og at vi havde regntøjet på det meste af tiden," fortæller Jens.

Karen er den, der bedst husker den første tur, måske fordi hun lige op til turen var så uheldig at få skoldhed kaffe på armen og måtte på skadestuen.

En flyder...

"Jeg fik en forbinding på, der ikke måtte blive våd, så jeg skulle pakkes ind i plastikposer, hver gang vi ville bade. Jeg kan også huske, at der var virkelig langt op til himmelbjerget, og at vi spiste på Hotel Julsø, da vi kom ned igen. Jeg kan se på billeder fra dengang, at vi havde regntøj på på alle billeder. Sjovt. Jeg husker det som om, der var solskin hele tiden," griner hun.

Anders husker mest det store besvær, når båd og oppakning skulle bæres over vejen ved Fuldbro Mølle og Ry, mens Nils egentlig kun kan huske en eneste ting fra turen med sikkerhed, nemlig at Jens kom til at lave en bummelum i vandet... og at det var en flyder.

Publiceret 28 July 2020 11:15