Lise Palstrøm,Sognepræst Veng-Mesing & Hørning-Blegind-Adslev

Lise Palstrøm,Sognepræst Veng-Mesing & Hørning-Blegind-Adslev

Præstens klumme:

Plejer er død!

Det har ofte været sundt at få vendt op og ned på sine rutiner, men denne gang er det anderledes. Det er faktisk ret svært at finde ud af, hvad der er op og ned, ret og vrang, sandt eller falsk. Plejer er død, men hva’ så?

Først kom pandemien og vendte op og ned på det meste; snart blev det tydeligt, at ulighed og fattigdom øger risikoen for smitte, sygdom og død. Den verdensomspændende frygt for virusset, den globale indsats for at håndtere sygdommen gav alt fra forbrydere og undertrykkere til antidemokrater og svindlere næsten frit spil. Midt i det hele eksploderede så en ny bevægelse, via den helt nødvendige ”Black lives matter”-bevægelse som modsvar til den gentagne politivold mod sagesløse amerikanere alene pga. deres hudfarve.

De sociale medier med alle deres velsignelser og forbandelser gav og giver den ny bevægelse vind i sejlene, så undertrykkelse, racisme, sexisme, homofobi, chauvinisme og al form for intolerance kunne bandlyses.

Lad os gribe chancen og gøre begravelsen af ”Plejer”, som jo er død, til en sørgefest med lys og nyt liv i horisonten

Første reaktion er glæde: Er det nu, Grundtvigs drøm om frihed såvel for Loke som for Thor skal blive til virkelighed?

Næste reaktion er bekymring: Hvornår holder det op? Er der slet ingen grænser for, hvad der skal fordømmes og ødelægges? Drømmen om tolerance, frihed og lighed; ja, om værdighed trues alvorligt med at blive til intolerance på alle fronter.

Skal vi ødelægge historiens vartegn, slotte og statuer, kunst og kultur, fordi historiens fejltagelser og uretfærdighed kommer for en dag? Skal vi bevare tegnene på historiens og kulturens fadæser, magtmisbrug og undertrykkelse for at huske og lære? Skal vi skabe nyt på baggrund af det, der er og fremviser skævhederne i al deres gru? Der ER faktisk flere muligheder, og vi må tale om det fra så mange vinkler som muligt.

For mig er Emil Noldes kunst stadig smuk og inspirerende, selvom han var nazist. For mig er Martin Luthers reformation af kristentro og bibelsprog stadig livgivende og sprudlende, selvom han ikke kunne drømme om ligeret mellem alt fra køn til trosretninger.

Det opløftende ved den nye protestbevægelse er ønsket om lighed, retfærdighed og værdighed. Det taler lige ind i kristendommens kernesprog. Men vi må have kærligheden med. Vi må have tilgivelsen, forsoningen og freden med. Risikoen for fornyet intolerance, uretfærdighed og ulighed er al for stor, hvis vi ikke forsøger af al kraft at se hin anden i øjnene.

Fjendekærlighed er det helt radikale bud fra Bibelen, som viser os en mulig vej – lad os gribe chancen og gøre begravelsen af ”Plejer”, som jo er død, til en sørgefest med lys og nyt liv i horisonten.

Publiceret 26 July 2020 06:30