Soroptimisterne fra Skanderborg tester nye borde-bænkesæt med tilgængelighed for alle. Foto: Viggo Rasmussen

Soroptimisterne fra Skanderborg tester nye borde-bænkesæt med tilgængelighed for alle. Foto: Viggo Rasmussen

Smukkeseringer på Ejer Bavnehøj

Anlægget omkring Ejer Bavnehøj fik den store tur i 2018-19. Nu gælder det forbedring af en række faciliteter

En del af udviklingsplanen for Ejer Bavnehøj, som blev indviet i juni sidste år, var bedre adgangsforhold for personer med bevægehandicap. Det er nu fuldendt med en ny fast stibelægning rundt om tårnet forbi en træskulptur af heksen Ma Ram.

Samtidig er der opsat ni specialdesignede bord-bænkesæt, der alle har et udhæng på 50 cm i begge ender, som gør det muligt for rollator- og kørestolsbrugere at komme helt ind til bordkanten og være en del af selskabet. De nye bord-bænkesæt er samtidig i en så kraftig kvalitet, at de ikke lige blæser væk.

Bordene er populære både ved længerevarende ophold i lommer omkring tårnet og kortvarige ophold ved kiosken. Bevica Fonden og Vanførefonden har støttet formålet med tilgængelighed for alle.

Højtalere i murværket

Murværket på det 96 år gamle genforeningstårn er hårdt udsat for regn og blæst. Historien viser, at det med jævne mellemrum er nødvendigt at reparere for frostsprængte fuger og mursten. Lige nu er murerfirmaet Aage Wegener, samme firma som opførte tårnet i 1924, i fuld gang med at udskifte krakelerede fuger og mursten på tårnets facader mod syd og vest.

Stilladset har også været brugt til at installere fire højttalere i murværket. Tårnet har nemlig fået sin helt egen lyd. En elektronisk genforeningshymne kaldet 'Signal', bliver afspillet på uforudsigelige tidspunkter fra klokken 8 til 20, og hver afspilning varer mellem tre og seks minutter.

Lydværket er komponeret af Wayne Siegel for at markeret 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark.

"Sommeren igennem kan man høre 'Signal' i en testperiode. Vi er glade for, at tårnets gæster kan nyde lydoplevelsen hele sommeren. Samtidig bruger vi tiden til at afklare eventuelle børnesygdomme og finjustere på lydens mange indstillinger, så den er gennemtestet og tilpasset omgivelserne til den officielle indvielse 30. august," oplyser formanden for Ejer Bavnehøjs Venner, Viggo Rasmussen.

"Samme dag afholdes et stort korarrangement. Børnekor og flere voksenkor synger sange med tilknytning til Genforeningen. Og der bliver fællessang for åben himmel."

Skriften står skarp

Den tretten tons tunge genforeningssten, der i 1920 blev slæbt op fra Elling Mose, er shinet op. Inskriptionen der lyder: "Her er jeg sat som bavtasten – De sønderjyder til ære – Danske de var og danske de blev – og danske det vilde de være," er falmet med tiden.

Nu har en erfaren maler blandt Ejer Bavnehøjs Venner malet bogstaverne op med rød maling, så budskabet trænger ud i jubilæumsåret. Grænseforeningens årlige Folkemøde er på grund af corona-restriktioner udsat til august næste år.

Kiosken Møllehjulet har i skolernes sommerferie åben hver dag fra kl. 11 og melder om et pænt besøgstal.

bo

Publiceret 23 July 2020 17:00