Pil Brudager og Helene Simoni Thorup er i fuld sving med at planlægge de sidste detaljer for Landsbykonferencen på Ry Højskole. Endnu mangler der dog lidt økonomisk støtte, men det løser sig, mener de. Foto: Michael Wulff

Pil Brudager og Helene Simoni Thorup er i fuld sving med at planlægge de sidste detaljer for Landsbykonferencen på Ry Højskole. Endnu mangler der dog lidt økonomisk støtte, men det løser sig, mener de. Foto: Michael Wulff

Fuld spot på landsbyliv til september

Engang var der bager, bus og bibliotek i hver en lille landsby. I dag kæmper flere af dem for at bevare skolen

Af
Michael Wulff

LANDSBYERNE Hvad er jeres hedeste ønsker for en fremtid i landsbyen?

Sådan et spørgsmål har de to ildsjæle, Pil Brudager og Helene Simoni Thorup, begge fra Stjær, været rundt med til adskillige borgerforeninger og bylaug i Skanderborg Kommune gennem det seneste år.

Nu arrangerer de to kvinder lørdag 19. september en heldagskonference på Ry Højskole, hvor repræsentanter for de 42 landsbyer, som Skanderborg består af, kan deltage.

"Og det er netop på en højskole, at vi i gamle dage udviklede landsbysamfundene. De unge tog på højskole og vendte hjem bagefter og stiftede deres foreninger. Nu er det hele verden, som mødes på en højskole, og de tager jo ikke noget med hjem, som kan udvikle de små samfund," siger Pil Brudager.

Tilbage på højskolen

Hun er oprindeligt uddannet lærer og blev senere ansat som projektudvikler i den daværende Ry Kommune. Nu fører hun en særdeles aktiv pensionisttilværelse.

"Min drøm er at få landsbyudviklingen tilbage i højskoleregi. Det er Ry Højskoles forstander Ole Toftdahl enig i," siger hun, da vi mødes en sommerdag på terrassen hos Helene Simoni.

"I virkeligheden er det her en 200 år gammel idé, som vi er i færd med at støve af. Der ligger en kæmpe ressource i landdistrikterne, hvor man kan gå sammen om at få blomster på torvet, skabt gode klimaløsninger, arrangere samkørsel og optimere den kollektive transport. Det kunne også være et emne som lejeboliger i landsbyen, der kunne diskuteres," siger Helene Simoni Thorup, som er professionel projektmager og international konferenceskaber.

Først store byer, så små

Nu gælder det det nære miljø i Skanderborgs mange små landsbyer.

"Efter kommunesammenlægningen blev energien brugt på at skabe balance i de store byer. Og hvor de i dag er oppe på 2020-niveau halter landdistriktet bagefter som lidt 2000-agtig," siger de to.

Derfor har de gennem Landsbysamvirket fået skabt det underudvalg, som har været rundt og tage temperaturen i landsbyerne. Og deres erfaring er, at der kan gøres meget mere på rådhuset og mere effektivt.

"Der mangler et landsbysekretariat. Et sted, hvor du kan aflevere dine ideer, uden at det så – som i dag – fader ud og ikke bliver til mere," siger Pil Brudager.

Mange input

Konferencen 19. september er allerede programsat. Der vil være plads til 120 personer, og der bliver et hav af gæstetalere, som hver især kan bidrage med inspiration til de enkelte små landsbyer.

"Vi kommer til at netværke på et højt niveau. Vi skal dele viden og erfaring og hjælpe hinanden fremadrettet," siger Helene Simoni.

Der blev 1. januar 2019 vedtaget en lov, som påbyder kommunerne at lave en strategisk planlægning. Det falder helt i tråd med konferencen på Ry Højskole i september, mener de to ildsjæle.

"Det er jo startskuddet til en aktiv politik. Og vi vil rigtig gerne være med herude," lyder det.

Du kan finde mere på facebook ved at søge på 'Landsbykonference på Ry Højskole'.

Publiceret 12 July 2020 11:30