Jobpatruljen er netop nu ude i det østjyske sommerland for at tjekke løn- og arbejdsforhold for unge i fritids- og sommerferiejob. Modelfoto: Adobe Stock

Jobpatruljen er netop nu ude i det østjyske sommerland for at tjekke løn- og arbejdsforhold for unge i fritids- og sommerferiejob. Modelfoto: Adobe Stock pressmaster - stock.adobe.com

Jobpatruljen tjekker arbejdsforhold i Østjylland

Jobpatruljen er klar til at rykke ud til arbejdspladser i det østjyske i uge 28 og 29 og tjekke de unges fritidsjob

ERHVERVSLIV For 41. år i træk drager unge fra fagbevægelsens Jobpatruljen nu ud i det østjyske sommerland for at tjekke løn- og arbejdsforhold for unge i fritids- og sommerferiejob.

Jobpatruljen, undersøgerom arbejdsforholdene for de unge er i orden, og årets særlige fokus er på arbejdsskader. Mange unge er enten ikke oplært i sikkerhed – eller også kan de ikke huske oplæringen – og det kan ses på antallet af unge, der kommer til skade på fritidsjobbet.

"Jobpatruljen er vigtig, fordi vi får en god kontakt med de unge, hvor vi kan gøre dem opmærksomme på, at der faktisk gælder nogle regler på det danske arbejdsmarked. Og så får vi jo også muligheden for at fortælle dem, hvad en rigtig fagforening kan gøre for dem," siger Jesper Thorup, fællesformand for HK Østjylland, i en pressemeddelelse.

Kender ikke rettigheder

Ifølge jobpatruljen ved mange unge kun ganske lidt om, hvad de har ret til, hvad de har pligt til, og hvad de ikke må.

"Vores erfaring siger, at mange unge fritids- sommerferie-jobbere ikke får den løn, de skal have efter overenskomsten. Desuden bliver lovgivningen overtrådt mange steder, når unge for eksempel udsættes for tunge løft, arbejder med farlige maskiner eller arbejder for længe," siger Christina Louise Hansen, koordinator for Jobpatruljen i Østjylland.

"Vi kommer for at tale med de unge og hjælpe dem bedst muligt. Men støder vi på brud på overenskomsterne, indberetter vi dem til de pågældende fagforeninger, og lovbrud meldes til myndighederne, som for eksempel Arbejdstilsynet. I særligt grove tilfælde er vi også parate til at anmelde virksomheden til politiet."

Publiceret 10 July 2020 18:30