Martin Andersen var kandidat for Socialdemokratiet ved kommualvalget i 2017. Arkivfoto

Martin Andersen var kandidat for Socialdemokratiet ved kommualvalget i 2017. Arkivfoto

Debat:

Hvilket samfund vil vi gerne have?

Hvor skal vi spare, når Skanderborg skal betale millioner ekstra til udligning, spørger Martin Andersen

Martin Andersen, Lodbrogsvej 38, 8660 Skanderborg

debat Kære læsere. Jeg har lagt mærke til noget i den danske debat om vores velfærdssamfund, der får mig til at tænke, hvad det er for et samfund, vi gerne vil have?

Hvis det er et samfund, hvor vi skal have et kommunalt selvstyre, der fungerer, og som kan løse de opgaver, som beboerne stiller os, er vi nødt til at få nogle politikere centralt, der forstår vigtigheden af dette.

For når jeg som lokal politiker her i Skanderborg sidder og skal tage stilling til, hvor vi skal spare de 47 millioner, som vi skal aflevere i ekstra udligning, så bliver jeg nødt til at prioritere, men det er lidt svært at gøre, når man på den anden siden af salen har nogle, der siger, at vi udliciterer for meget, og vi skærer per definition ned alle de forkerte steder.

Det kan godt være, at vi gør det, men jeg vil gerne have svar på, hvis vi ikke skulle have udliciteret rengøringen, som vi gjorde tilbage i 2017, hvor er det så, vi skal udlicitere?

Er det på ældreplejen, er det på børnehaver, eller er det vores naturbeskyttelse? Alle tre ting, som i en socialistisk hjerne er vigtige samfundsbærende søjler.

Det er i hvert fald ikke på børnene. Det kan man se på den debat, der foregår omkring vores skolestruktur. Det går jeg ud fra, at vi kan blive enige om ret hurtigt.

Godt, så er der ældreplejen eller naturbeskyttelsen tilbage. Hvis vi kigger på det rent kynisk politisk, så er det selvindlysende, at ældreplejen er der, hvor de allerfleste penge er, men vi har bare levet under udlicitering tyrannisering i så mange år, så der er bare ikke mere kød på den ko, i hvert fald ikke hvis vi ikke freder den, i hvert fald i 12-14 år, rent faktisk og udbygger vores plejehjem i stedet for at afvikle dem.

Den tredje ting, jeg stiller op, er naturbeskyttelse. Det kan vi godt spare på, men det kommer bare til at bide os selv i røven senere, når vi skal stå til regnskab for jorden, der i forvejen ikke har det for godt. Det tror jeg heller ikke, vi kan få de borgerlige her i kommunen til at sige er en god ide. Jeg vil i hvert fald gerne høre dem sige, det er en god ide. Det kunne der blive en spændende ideologisk debat ud af.

Jeg mener bare, at når Thomas Corz og Anders Laugensen fra henholdsvis Venstre og Konservative i forrige uge kritiserede min partifælle Anders Skriver for at have skrevet, at de vil udlicitere for meget ved at henvise tilbage til dengang i 2017, hvor den borgerlige opposition stemte imod, at vi skulle udlicitere rengøring, som jeg er principielt enig i.

Samtidig siger de, at vi skal bruge færre penge på offentlig administration, hvilket i politiker sprog som regel betyder nedskæringer i ældreplejen, fordi det er den, som den offentlige administration som regel bruger de fleste af dens kræfter på.

Min pointe er bare, at jeg tror, borgerne er meget enige med den prioritering, vi lavede dengang, hvis alternativet er, som jeg har skitseret her.

Lad os nu droppe alt det der med at skyde på hinanden, og jeg vil gerne opfordre til bredt samarbejde omkring vores skolestruktur. Det duer ikke, at vi har et stort mindreta,l der siger noget dimentralt modsat af flertallet på det område. På den måde kan vi ændre vores skolestruktur hver gang, der kommer et nyt flertal i kommunen. Det tror jeg ikke, kommunen er tjent med i det lange løb.

Publiceret 07 July 2020 14:15