Rihanna optrådte på Smukfest 2016 og er et af de største navne, der i de seneste år har gæster Bøgeskoven. Foto: Stine Tidsvilde, Ritzau/Scanpix

Smukfest 16 Rihanna // Stine Tidsvilde Ritzau Scanpix

Smuk-booker:

"Jeg ville elske at se Madonna i skoven"

Mikkel Xavier, en af Smukfests to musikbookere, løfter sløret for, hvordan en festivals program bliver til

Af
Claus Sonne

Smukfest Hvis der er noget, der er til debat hvert år på Smukfest, ud over vejret, så er det musikken. UgeBladet har derfor været en tur i maskinrummet med Mikkel Xavier, der sammen med Jens Peter Andersen, JP, er festivalens to bookere. For hvad er det egentlig, der afgør, hvad vi kan høre på festivalens fem musikscener?

"Man kan dele tingene op i danske og udenlandske artister. På Smukfest har vi mange danske navne, og vi vægter at støtte vækstlaget og introducere upcoming bands, både på selve festivalen og via Live Camp på KærligHeden. Der er stor interesse fra danske artister for at spille hos os, og det giver selvfølgelig en fordel, når der forhandles," forklarer Mikkel Xavier.

Jeg ved, at vi har et godt ry - og at den helt specielle beliggende, plads og indretning ude i skoven 'kan noget'. Det er sjovt at gå rundt med en agent på festivalen og høre ham eller hende kommentere på alle træerne, boderne og området i det hele taget. Så vores plads er et kæmpe plus

Noget anderledes forholder det sig med de udenlandske navne...

"Man kan næsten altid købe sig til et navn, hvis økonomien ikke er et tema, men det er den selvfølgelig også for os. Fik vi, hvad vi godt kunne drømme os til uden økonomisk realitetssans, så fik vi den vildeste festival," siger Mikkel Xavier med et grin og fortsætter:

"Skal vi have et af de store navne fra udlandet, skal vedkommende ofte være på en tour i Europa, og her skal Smukfest passe ind i et større billede, samtidig med at navnet skal passe ind i det, vi i forvejen har booket. Og passe med dagene, for alle kan jo ikke spille om onsdagen. Derfor holder vi løbende øje med, hvad de øvrige festivaler booker ind. Desuden har vi tæt kontakt med et efterhånden veludviklet netværk af agenter, der planlægger for de store navne. Det er agenterne, der fremlægger mulighederne for artisterne, og den samlede tour-økonomi er væsentlig, når de bedste muligheder skal fremlægges. Så ofte kan vi nok ønske os noget, men der er mange faktorer der skal gå op i en højere helhed, førend det overhovedet er en mulighed.”

Hvordan vurderer du, at Smukfests status er ude i verden?

"Jeg ved, at vi har et godt ry - og at den helt specielle beliggende, plads og indretning ude i skoven 'kan noget'. Det er sjovt at gå rundt med en agent på festivalen og høre ham eller hende kommentere på alle træerne, boderne og området i det hele taget. Så vores plads er et kæmpe plus," siger Mikkel Xavier og fortæller med et grin om den udenlandske musikagent, der fik sig en opleveren, da han gik forbi en koncert med Birthe Kjær.

"Han sagde 'what the fuck' og undrede sig noget over det musikvalg, men hendes optræden og mængden af gæster foran scenen, understreger jo meget godt, hvad vi er for en størrelse - og at vi som festival er ret svær at sætte i bås."

Skal ramme ung og ældre

Musikken på Smukfest skal være et mix af forskellige genrer, der skal afspejle et publikum, der strækker sig fra teenagerne på KærligHeden og til dem, der har været med i alle 40 år. Det understreges meget godt af, at både heavybandet Slipknot og popkongen Lionel Ritchie skulle have spillet på årets festival.

"Vi snakker det muliges kunst. Og om nogle parametre, vi ikke selv altid kan styre. Når vi snakker med en agent, ved vi ikke, hvornår aftalen kommer i hus, hvis den altså kommer. I mellemtiden kan der være andre aftaler, der er kommet i hus, og er det fx to store popnavne, så skal vi finde en modvægt i nogle rap- eller rocknavne. Dialogerne med agenterne kan være meget lange, og generelt er det sådan, at jo større et navn er, des tidligere skal vi tage dialogen med agenten. Og fordi vi har en økonomisk ramme, kan vi ikke bare vælge frit på alle hylder," forklarer Mikkel Xavier.

Der kan desuden ske meget med en kunstner fra det tidspunkt, hvor vi booker vedkommende og til festivalen begynder. Den engelske rapper Stormzy er et godt eksempel. Han var 'godt på vej', da vi bookede ham, men havde fået sit store gennembrud, da han gik på scenen i Skanderborg

Hvis jeg siger mere rock, hvad siger du så?

"Ha-ha... Det er jo et ønske, vi har hørt før - og som vi altid har hørt efter. Der har altid været rock på festivalen, populariteten svinger, og det smitter jo af på mængden. Sådan skal det være."

Hvornår skal I være færdige med at booke navne?

"I princippet kan vi jo vente til ugen inden festivalen, men vi vil gerne være i mål noget inden. Nogle år er vi stort set færdige til nytår, andre år skal vi noget længere hen. Det skal med, at der ofte er klausuler, så vi ikke må offentlige en kunstner før et bestemt tidspunkt, selv om aftalen er underskrevet meget før. Så kan det jo virke, som om vi er sent ude."

I forhold til de nye navne skal I kigge næsten et år frem i tiden. Kigger I i en krystalkugle?

Da Smukfest bookede Stormzy, var han på vej op, men da koncerten på Bøgescenerne endelig fandt sted, havde englænderen fået sit internationale gennembrud. Det blev et brag af en koncert. Foto: Mike Madsen

Da Smukfest bookede Stormzy, var han på vej op, men da koncerten på Bøgescenerne endelig fandt sted, havde englænderen fået sit internationale gennembrud. Det blev et brag af en koncert. Foto: Mike Madsen

"Med en række navne ved vi jo, hvad vi får. Tom Jones er et godt eksempel. Vi lytter til rigtig meget musik for at spotte, hvad der rører sig, og så deltager vi i fx branchefestivaler i udlandet, hvor vi også plejer de vigtige netværk. Men ja, det kan være svært at spå om også den musikalske fremtid. Det, vi lytter til i dag, er ikke det samme som vi lytter til om et år. Der kan desuden ske meget med en kunstner fra det tidspunkt, hvor vi booker vedkommende og til festivalen begynder. Den engelske rapper Stormzy er et godt eksempel. Han var 'godt på vej', da vi bookede ham, men havde fået sit store gennembrud, da han gik på scenen i Skanderborg. I øvrigt en fantastisk koncert," siger Mikkel Xavier og fortsætter:

"Jeg holder rigtig meget øje med de forskellige danske hitlister for at se, hvad der rører sig. Om det så også rører sig næste sommer, det er langt fra sikkert."

Hvor meget spiller din og JP's musiksmag ind i bookningen?

"Minimalt. Vi lytter til vores publikum og skal give dem noget, de kan li'. I forhold til at udbyde et bredt udvalg af musik er vi hjulpet godt på vej af, at vi har flere scener.

Det er meget forskellige, hvilke krav vi blive mødt med. Mange af de store navne kommer jo med 100-150 personer, så der kan hurtigt komme en del ønsker. Jeg tror i øvrigt ikke, at Britneys strygepiger nogensinde kom i aktion. De fleste kunstnere er dog nede på jorden. Et stort navn som Post Malone gik egentlig bare rundt og nød at være her - med en fadøl i hånden

Større Bøgescene giver flere muligheder

Hvad betyder det for jer som bookere, at Bøgescenen er blevet udvidet?

"Meget. Simpelthen. Det betyder, at vi nu kan vælge på en hylde mere, nemlig den, hvor artisterne tidligere har sagt nej til Smukfest eller er gået på kompromis med deres produktion, fordi Bøgescenen har været for lille i forhold til det show og set-up, de kommer med. Sådan er det ikke længere, hvilket selvfølgelig er en kæmpe fordel for os, når vi skal booke. Den nye scene lever op til, hvad et stort, internationalt navn kræver, hvilket er så fedt."

Mange artister spiller flere år i træk på festivalen. Hvordan er det som booker at følge dem?

"Jamen, det er sjovt. Det gælder især de navne, vi har været med til at give chancen, da de var helt grønne. Et nutidigt eksempel er The Minds Of 99 og CityBois, som vi har haft med i adskillige år, hvor de rent scenemæssigt har arbejdet sig op til at ramme Bøgescenen.

Britney Spears spillede på Smukfest i 2018. der gik efterfølgende rygter om de mange krav, den amerikanske popkunstner stillede op med, blandt andet strygepiger. Foto: Mike Madsen

Britney Spears spillede på Smukfest i 2018. der gik efterfølgende rygter om de mange krav, den amerikanske popkunstner stillede op med, blandt andet strygepiger. Foto: Mike Madsen

Der går jo mange historier om de krav, musikerne kommer med. Fx Britneys strygepiger. Hvordan er det?

"Det er meget forskellige, hvilke krav vi blive mødt med. Mange af de store navne kommer jo med 100-150 personer, så der kan hurtigt komme en del ønsker. Jeg tror i øvrigt ikke, at Britneys strygepiger nogensinde kom i aktion. De fleste kunstnere er dog nede på jorden. Et stort navn som Post Malone gik egentlig bare rundt og nød at være her - med en fadøl i hånden."

Der bliver jo ingen festival i år. Hvad er du mest ked af at misse, når det handler om musikken.

"Overordnet set stod vi med et meget, meget spændende musikprogram. Og et meget varieret program. Hvis jeg skal pege på en enkelt band, så er det tyske Kraftwerk. Ud over at være et legendarisk band, ville de også være kommet med et vildt laser- og lysshow."

Først og fremmest glæder jeg mig over at være en del af en så populær festival. Det, at artisterne ikke skal bruge som lokkemad for at sælge billetter, giver os nogle helt andre muligheder for at sammensætte det optimale musikprogram

I er allerede i gang med at booke til Smukfest 2021. Hvad er dine tanker?

"Generelt er det jo som at blive sluppet løs i en slikbutik, dog med den forskel, at det godt kan være, at vi har penge, uden at vi derfor kan få. Og at der er ting i butikken, vi ikke har råd til. Men vi tænder jo for en masse drømme, når vi går i gang med at booke til en festival og håber, at vi kan lande nogle fremragende navne.”

I hvilken grad kan man overføre navne fra 2020 til 2021?

"Det kan man i nogle tilfælde. Men dels vil nogle navne være booket på andre festivaler næste år eller på andre måder utilgængelig for os. Noget andet er, at vi ikke lytter til den samme musik om et år, som vi gør nu. Og det skal festivalens musikprogram jo afspejle.

Hvordan er det som booker, at Smukfest er udsolgt, inden der er offentliggjort ret meget af musikken?

"Først og fremmest glæder jeg mig over at være en del af en så populær festival. Det, at artisterne ikke skal bruge som lokkemad for at sælge billetter, giver os nogle helt andre muligheder for at sammensætte det optimale musikprogram - i det omfang, det nu kan lade sig gøre ud fra de parametre, jeg har beskrevet.

Når det nu bliver så hurtigt udsolgt, kunne I så ikke bare spare på musikken?

"Det vil være en glimrende taktik, hvis man vil skræmme festivalgæsterne væk. Musikken er og bliver et omdrejningspunkt for den oplevelse, festivalgæsterne har. I øvrigt er JP og jeg ikke sat i verden for at skulle spare på pengene. Tværtimod forventes vi at bruge enhver krone, der er sat af til musikken, så vi kan sælge den oplevelser, der sælger billetter året efter."

Har du et meganavn, som du godt kunne tænke dig at se i Bøgeskoven?

"Hmm... Der er flere. Men allerøverst står nok Madonna. Det kunne være fantastisk. Men tiden går og alle artister har jo en udløbsdato."

Publiceret 06 July 2020 11:30