Tyske Sophie Lueskow fra Berlin, Melissa Matthews fra England og tyrkiske Merve Parla sagde farvel til en speciel, med god tid på Højboskolen i Hørning. Foto: Michael Wulff

Tyske Sophie Lueskow fra Berlin, Melissa Matthews fra England og tyrkiske Merve Parla sagde farvel til en speciel, med god tid på Højboskolen i Hørning. Foto: Michael Wulff

EU-unge i Hørning fik et anderledes ophold

Coronakrisen ændrede mange ting for fire unge frivillige på EU-tilskudsprojekt på Højboskolen

Af
Michael Wulff

HØRNING De er nede og hjælpe i elevkantinen, siger Mette Grotrian på Højboskolens kontor, da jeg stikker hovedet ind for at hilse på de tre ud af fire unge EU-borgere.

Det er ved at være sidste chance, for samtidig med skoleferiens start, pakker de tre unge kvinder fra Tyrkiet, England og Tyskland deres kufferter og drager hjem igen efter et ophold, der startede i september 2019.

Men hvilket skoleår ...

"Ja, da statsministeren lukkede landet ned 11. marts stod vi med fire unge, som vi skulle tage hånd om," siger Mette på vej ned til skolekantinen.

Lære dansk og får erfaring

Højboskolen er for fjerde år med i EU-tilskudsprojektet 'Det Europæiske Solidaritetskorps. Det betyder, at fire unge kan søge om at komme til Hørning som frivillige, blive installeret i en lejlighed, som skolen lejer til dem på Toftevej, og få lommepenge samt kost og logi betalt gennem tilskuddet.

De EU-unge deltager så i arbejdet på skolen, hvor de også selv lære at tale dansk og får erfaring i arbejdet med børn og unge.

Grænserne lukkede

Men coronakrisen ændrede mange ting.

"To af pigernes forældre kom fra Østrig og Berlin med det samme for at hente deres døtre. Merve fra Tyrkiet måtte se, at grænsen dernede var lukket, men Melissa fra England har fundet sig en kæreste her i Danmark, som hun boede hos en stor del af tiden under lockdown."

Tyrkiske Merve på 24 år sad så alene tilbage i lejligheden i Hørning.

"Men det var ok. Folk gik jo på gaden, jeg gik selv ud for at handle, og det blev aldrig kedeligt," siger hun.

19-årige Sophie fra Berlin kom tilbage til Hørning i maj.

"Og jeg kan godt lide Danmark og danskerne. I er meget åbne," siger hun.

Melissa stråler, for hun fandt sin fynske kæreste i Aarhus, hvor han studerer til lærer.

Publiceret 30 June 2020 10:00