Frihedsmuseets kort viser lokale industri-sabotageaktioner under 2. Verdenskrig samt nedkastnng af bl.a. våben. Kort: Historiskatlas.dk

Frihedsmuseets kort viser lokale industri-sabotageaktioner under 2. Verdenskrig samt nedkastnng af bl.a. våben. Kort: Historiskatlas.dk

2. Verdenskrig

: Nyt kort viser lokale sabotageaktioner

Frihedsmuseet står bag et nyt, digitalt kort sabotagekort

Krigshistorie I forbindelse med genåbningen af Frihedsmuseet 3. juli på Kastellet i København har museet udviklet et helt nyt, digitalt Danmarkskort, hvor de vigtigste industrisabotageaktioner samt alle nedkastninger af bl.a. våben og allierede agenter under krigen er oplistet.

I Skanderborg Kommune finder man bl.a. aktioner mod Hotel Himmelbjerget, Voerladegård Savværk og to lokaliteter i Skanderborg.

Alle interesserede har mulighed for at søge i kortet, hvor det er muligt at søge helt ned på specifikke vejnavne. Det fortæller museumsinspektør for Frihedsmuseet, Henrik Lundbak.

"Kortet er tilgængeligt for alle, der måtte have lyst til at se, om der er sket noget i det område, hvor de bor. Eller i et andet område, de er interesserede i," siger han og tilføjer:

"Frihedsmuseet er sat i verden for at dokumentere modstandskampen. En del af den rolle er at kortlægge de forskellige aktioner, som modstandsbevægelsen udførte i forhold til sabotage mod virksomheder, der producerede for tyskerne samt nedkastninger af våben og allierede agenter."

Når man dykker ned i de forskellige aktioner, kan man læse om, hvad der skete, og ofte vil det også være muligt at se billeder. Ved industrisabotageaktionerne kan man finde den eksakte adresse, mens det for nedkastningsaktionerne er muligt at finde koordinaterne - disse aktioner fandt typisk sted på øde områder langt fra de befolkede byer.

Kortet kan findes her på historiskatlas.dk.

Publiceret 27 June 2020 08:00