AVU har løftet mig, ikke kun i forhold til det danske sprog og det faglige generelt, men også som menneske. Jeg har fået troen på mig selv tilbage. Jeg kan se muligheder og ved, at jeg nok skal klare mig. Jeg har fået en ny identitet, jeg føler mig ikke som en tilfældig flygtning. Nej, jeg er Khawla

AVU har løftet mig, ikke kun i forhold til det danske sprog og det faglige generelt, men også som menneske. Jeg har fået troen på mig selv tilbage. Jeg kan se muligheder og ved, at jeg nok skal klare mig. Jeg har fået en ny identitet, jeg føler mig ikke som en tilfældig flygtning. Nej, jeg er Khawla". Pressefoto

Succes for syrisk flygtning:

Fra verdens største nul til fremtidstro

På AVU i Skanderborg kæmper den 34-årige Khawla Alkathawi fra Syrien for at klare skolen så godt, at hun kan begynde at læse til SOSU-hjælper

I dag går Khawla Alkathawi i skole i Skanderborg og bor i Hammel. Men i Syrien havde Khawla Alkathawi en universitetsgrad i historie og et godt lærerjob på en drengeskole. Hendes mand var ansat i et internationalt firma, og sammen havde de købt et hus i det sydlige Damaskus. Her boede de med deres tre små børn, en datter på syv måneder, en datter på 2 år og en søn på tre år.

Der var drøn på hverdagen med to fuldtidsjobs og et familieliv med vasketøj, madlavning, fritidsaktiviteter og børnefødselsdage. Weekenderne blev brugt med venner og familie. Khawlas forældre boede også i hovedstaden, faderen var advokat og ofte på forretningsrejser, mens moderen var hjemmegående.

"Vi havde det godt, men pludselig begyndte bomberne at falde rundt omkring i byen, og en dag bombede de vores hus. Børnene gemte sig i bunden af vores bil, mens vi kørte over til mine forældre. Så blev deres hus også bombet. Herefter tog vi videre til min ene søster, så min mands niece og videre til min anden søster. Men alle deres huse blev også udsat for bombeangreb," husker Khawla Alkathawi, som dengang var 25 år.

Derefter flygtede hun med mand og børn til en anden by i Syrien, men krigen flyttede med, og familien lagde en ny slagplan.

"Vi var fast besluttede på at finde en vej væk fra bomberne. Vi ville ikke bruge tiden på at være bange. Det var vores overlevelsesstrategi. Vejen væk fra bomberne førte os til Libanon og Egypten, inden vi kom til Danmark i 2015," fortæller Khawla Alkathawi, som i dag bor i en lejlighed i Hammel sammen med sin mand og nu fire børn.

Tro på fremtiden

I Danmark følte hun sig i begyndelsen som verdens største nul, der end ikke kunne hjælpe børnene med at lave lektier. Men den selvopfattelse ændrede sig radikalt, da hun i 2018 begyndte på AVU, der står for Almen Voksen Uddannelse, på SCU i Skanderborg.

"Jeg følte mig som et nul i Danmark. Jeg havde ikke noget job, min uddannelse var værdiløs, jeg kunne ikke sproget, og jeg kunne ikke hjælpe mine børn med lektierne og være en aktiv del af deres sociale liv med venner og sport og fødselsdage. Jeg følte, at jeg ikke kunne være der for dem som en rigtig mor. Men AVU har løftet mig, ikke kun i forhold til det danske sprog og det faglige generelt, men også som menneske. Jeg har fået troen på mig selv tilbage. Jeg kan se muligheder og ved, at jeg nok skal klare mig. Jeg har fået en ny identitet, jeg føler mig ikke som en tilfældig flygtning. Nej, jeg er Khawla," understreger hun.

Khawla Alkathawi er fast besluttet på at færdiggøre AVU og overvejer herefter at søge ind på SOSU-skolen og tage uddannelsen som SOSU-hjælper, så hun kan få sig et arbejde og tjene penge til familien.

"Uddannelse er vigtigt. Ingen uddannelse, intet job. Og jeg vil have et job, tjene mine egne penge og klare mig selv. Det er vigtigt for mig at give det bedste liv, jeg kan, til mine børn. Hjælpe dem og støtte dem. Derfor skal jeg også selv gå forrest, lære det danske sprog, klare skolen, uddanne mig og arbejde, så jeg kan vise vejen. Nu kan jeg så meget dansk, at jeg kan hjælpe mine børn med lektierne, og det gør mig så fantastisk glad," siger Khawla Alkathawi og tilføjer:

"Nogle gange har jeg da også drømt om at gå på universitetet i Danmark, ligesom jeg gjorde i Syrien. Jeg elskede at studere historien, især den politiske, og jeg havde faktisk en drøm om at blive politiker. Men det er længe siden, og lige nu er det ikke realistisk at gå på universitetet i Danmark. Jeg vil gerne have et job inden alt for længe, og derfor satser jeg formentlig på SOSU."

Første skridt på vejen til SOSU-skolen er at tale med studievejlederen på AVU, hvis kompetencer Kawhla Alkathawi sætter stor pris på.

"Studievejlederen på AVU er virkelig god til at lytte og har stor viden, så jeg i fremtiden kommer i gang med det helt rigtige. Det giver mig stor tryghed," forklarer Khawla Alkathawi.

FAKTA

AVU står for Almen Voksen Uddannelse

  • For dig over 25 år
  • Undervisningen foregår i Skanderborg
  • 5 niveauer: Basis, G, F, E og D
  • Hvert niveau tager ½ år
  • Man optages på AVU efter samtale med en studievejleder
  • AVU kan give adgang til f.eks Teknisk Skole, SOSU eller HF
  • Kontakt AVU-studievejlederen Lasse på 3038 6071
  • Mere info på scu.dk/vuc/avu

Publiceret 19 June 2020 18:30