Iværksætter Maria Leerbeck er en af kræfterne bag et projekt om en helt ny slags mindebog, der samler minderne om vores afdøde. Foto: Michael S. Veng

Foto: Michael S. Veng

Online univers samler minder og fortællinger om dine afdøde

Nyudviklet online univers samler minder og erindringer om en afdød, så de kan printes til en personlig mindebog. En af initiativtagerne er iværksætter Maria Leerbeck fra Hørning

Af
Grethe Bo Madsen

minder Hvem fortæller vores historier når vi ikke er her mere? Det spørgsmål satte iværksætter Maria Leerbeck fra Hørning og journalist Mette Høyer Eriksen, sig for at svare på, da de sidste år gik i gang med et projekt om en helt ny slags mindebog, der samler minderne om vores afdøde.

Et af de vigtige formål med bogen er at give børn, der mister en forælder, en mulighed for lære deres afdøde mor eller far at kende gennem andres minder og fortællinger.

Øjebliksbilleder

"Det unikke er, at systemet samler minder og fortællinger fra en række forskellige mennesker, som kendte den afdøde. På den måde bliver den færdige bog til en samling af små øjebliksbilleder af et levet liv, som de efterladte kan bladre i og spejle sig i," fortæller Maria Leerbeck til UgeBladet.

UgeBladet skrev om Maria og Mette for godt et år siden, da de netop havde sat gang i en crowdfunding for at indsamle de nødvendige midler til at realisere drømmen om mindebogen. Pengene skulle gå til at udvikle den online platform, der nu gør det muligt at samle venners og families minder om en afdød til en personlig mindebog.

Nu er Forlaget Fortæl, som Maria Leerbeck står bag, klar med det digitale univers, og de første 150 brugere har nu været igennem systemet, og første bog er prøvetrykt hos bogbinderen på Als.

Dækker et stort behov

"Siden crowdfundingen for over et år siden, har vi jævnligt fået henvendelser fra folk, der har hørt om bogen, og bare vil fortælle, at de glæder sig til at komme igang med at mindes. Det er meget, meget rørende og kan godt give lidt ekstra præstationsangst," konstaterer den 32-årige iværksætter.

At fortælle livshistorier, dele erindringer og bevare dem til den næste generation er en oldgammel tradition, men ikke desto mindre, er det stadig meget aktuelt. Det fandt de to kvinder ud af, da de undervejs var i dialog med forskere indenfor livshistorier.

Fortællinger er ankeret

"Vi har simpelthen brug for fortællinger for at forstå hvem vi er, og når vi mister nogen tæt på os, så mister vi en del af os selv. Fortællingerne er vores anker, og vi er alle del af en større fortælling, der hverken begynder eller slutter med os selv," fortæller Maria.

Drømmen stopper ikke med mindebogen, for Forlaget Fortæl er allerede ved at lægge de første brikker til en ny familiebog samt til en selvbiografisk udgivelse, hvor man vil kunne få adgang til at skrive og gemme sin egen livshistorie. Missionen er den samme, og de to stiftere håber at kunne inspirere folk til at huske at tale sammen om de vigtige ting.

"Vi glemmer ofte at dele de her vigtige fortællinger med hinanden i dag, fordi alting går så stærkt, og tingene drukner i den digitale strøm. Vi opdager det bare først når det er for sent."

Online mindelounges

At udkomme midt i en corona-pandemi har vendt op og ned på den planlagte lanceringsreception, men det har holdet fået vendt, så der faktisk er kommet noget godt ud af det. I en række online mindelounges, som alle kan deltage i hjemme fra deres stuer, har de samlet nogle af landets førende eksperter indenfor sorg, minder og fortællinger.

"Den mest meningsfulde time, jeg har brugt på facebook nogensinde, var én af tilbagemeldingerne, vi fik på den første mindelounge i sidste uge. Det blev en meget fin og interaktiv session med fokus på den svære og nære samtale om livet og døden, og vi glæder os meget til næste gang," fortæller Maria Leerbeck.

Næste online mindelounge er 25. juni, hvor sorgterapeut og forfatter Ditte Clemen deltager sammen med Ina Lüders fra DR dokumentaren 'Til døden os skiller' og sanger og sangskriveren Solvej.

Du kan læse mere om mindebøgerne på hjemmesiden forlagetfortael.dk og om mindelounges på facebook.com/forlagetfortael.

Publiceret 18 June 2020 19:00