Zilja og co. sår porer. Pressefoto

Zilja og co. sår porer. Pressefoto

Ny naturbørnehave:

Det går over al forventning

Naturbørnehaven i Bjedstrup er kommet godt fra start

Bjedstrup "Den må ikke smatte ud!" Sienna råber i et forsøg på at redde edderkoppen fra sit endeligt. I sin iver efter at fange dyret i et forstørrelsesglas er Hugo blevet en tand for hårdhændet.

"Det er rigtigt, Hugo, du skal være forsigtig med edderkoppen," siger Bente Krog, den ene af de to pædagoger, som var med til at starte naturbørnehaven i Bjedstrup for tre måneder siden.

"Det er en grøn edderkop, Bente," fortæller Hugo om dyret, som tilsyneladende slap afsted med sine otte ben og seks øjne i behold.

Ud over 10 unger, et par pædagoger og en medhjælper har naturbørnehaven i Bjedstrup selskab af et mangecifret antal kæledyr med mellem nul og tusinde ben. I et akvarium lever haletudserne eksempelvis. Nogle af dem bliver ofret til den sultne og hurtigt voksende guldsmedelarve i det tilstødende akvarium. Andre får lov at blive til frøer.

"Vi havde længe gået med tanken om at starte en naturbørnehave her. For vi har de perfekte forhold til det," fortæller Bente Krog. Og så opstod muligheden. For da der manglede børnehavepladser i Ry og Skanderborg, gik kommunen med til at underskudssikre projektet i to år.

"Målet er at nå op på 20 børn. Til august er vi 14. Ud over børn fra nærområdet har vi nu også børn fra Gl. Rye, Skanderborg og Ry. Så det går over al forventning."

Tippi, bål og mudderpøl

I naturbørnehaven er ingen mooncars og ingen klassisk rutsjebane på den 3.000 kvadratmeter store grund.

Til gengæld er der masser af træer, huler, en køkkenhave, en bålplads, en tippi, en skurvogn med tilstødende overdækket terrasse, og i regnvejr en mudderpøl, som indbyder til mange timers leg. Fravalget af de mange almindelige legeredskaber er ganske bevidst:

"Vi ønsker en overvægt af legesager uden en skarpt defineret funktion. For de fremmer den kreative leg. En kæp kan både være en hest, et sværd eller en stok. Den leg er meget værdifuld, for den giver en øget kreativitet i børnenes tankegang, og de udvikler deres forestillingsevne," siger Bente Krog og tilføjer:

"Det er fantastisk at se, at børnene er så nysgerrige og opsøgende. Så har vi pædagoger den vigtige opgave at koble os på det, de er optagede af. For eksempel de mange kæledyr."

Motorisk udfordrende

Zilja på tre år har fundet en vinbjergsnegl. Efter kort tids refleksion får den tildelt navnet Fie. Navnet bliver skrevet på sneglehuset med en sprittus, og Fie bliver igen sluppet fri og kan slutte sig til den voksende hær af navngivne kæmpesnegle.

Her bliver børnene hele tiden stimuleret sanseligt og rørt ved af naturen, og det kan være motorisk udfordrende, særligt når man er ny i børnehaven, fortæller Bente Krog:

"De fleste børn i dag bruger mange timer indendøre, på grund af den måde vi lever på. De er vant til et fladt gulv. Når de kommer her, oplever vi, at de bliver tacklet af naturen hele tiden og ofte snubler. Vi kan se, at de på kort tid udvikler sig meget motorisk.

Del af landsbyordningen

Naturbørnehaven er en del af den eksisterende landsbyordning – altså Bjedstrup Skole og Børnehus, som består af den klassiske børnehave og skolen, som går fra o. til 6. klasse. De deler ledelse, har et fælles værdigrundlag og traditioner. Naturbørnehavens udgangspunkt er bare udenfor.

"Samarbejdet giver os nogle fordele. For eksempel adgang til skolens faciliteter. Til vinter har vi mulighed for at gå i hallen og få bare tæer, eller vi kan gå på biblioteket, hvis vejret er for hårdt. På den måde får vi det bedste fra begge verdener."

Publiceret 17 June 2020 16:00