Ægteparret Gitte og Jan Qvist fra Norddjurs gæstede Ejer Bavnehøj for første gang - og nød udsigten. I baggrunden Genforeningstårnet fra 1924 med en buste af Kong Christian d.X. Den var kongen ikke tilfreds med, fortæller rygterne.

Ægteparret Gitte og Jan Qvist fra Norddjurs gæstede Ejer Bavnehøj for første gang - og nød udsigten. I baggrunden Genforeningstårnet fra 1924 med en buste af Kong Christian d.X. Den var kongen ikke tilfreds med, fortæller rygterne. "Det ligner jo det tyrehoved, som hænger hos slagteren," skal kongen have sagt, da han besøgte Ejer Bavnehøj. Foto: Michael Wulff

Ejer Bavnehøj har fået Genforeningssten på plads

15. juni er 100-års dagen for dansk suverænitet over Sønderjylland - det højest placerede monument findes på Ejer Bavnehøj

Af
Michael Wulff

SKANDERBORG

Her er jeg sat som bavtasten

De sønderjyder til ære

Danske de var og danske de blev

Og danske vilde de være

1920

Ordene her blev forfattet Fr. Sørensen, som var lærer på Bjødstrup Skole på Djursland, og kan læses på stenen på Ejer Bavnehøj, som har Danmarks højest placerede monument over Genforeningen i 1920.

15. juni er dagen, hvor 100-års jubilæet for at suveræniteten over Sønderjylland blev overdraget til Danmark blev en realitet.

Da Sønderjylland tilbage i 1920 igen var indlemmet i det danske kongerige, skabte det stor glæde og nationalfølelse.

Alene i Skanderborg Kommune er der i dag 11 mindesmærker for Genforeningen, fordelt fra Låsby i nord til de to mest markante på Ejer Bavnehøj i syd - stenen og tårnet, som først blev rejst i 1924.

Heste trak de 13 tons

Heroppe i 170 meters højde står stenen, som nu er kommet frem i lyset efter en tid mellem træerne.

"Den blev i 1920 fundet i Elling Mose dernede," fortæller formand for Ejer Bavnehøjs Venner Viggo Rasmussen og peger. Han har i et par årtier kæmpet for at skabe gode faciliteter for de besøgende.

Den 13 tons tunge natursten lå på en mark tre kilometer fra højen, en mark, som tilhørte gårdejer Niels Sørensen på Toftegård.

"Det var jo en stor opgave at flytte stenen dengang i 1920. Mange hjalp til med at få stenen op på den hestetrukne blokvogn og så bugseret herop på Ejer Bavnehøj," forklarer Viggo Rasmussen.

Fra mose til højen

Men hvorfor egnens folk ville flytte stenen op på den høj, som indtil 1916 var landbrugsjord med kreaturer og lukket land for offentligheden, har han ikke noget bud på.

"Det har jo sikkert været højdeforskellen på mosen og højen, som har gjort indtryk på dem."

Stenen blev først indviet i 1921 og var i øvrigt rejst på initiativ fra en udenbys borger, lærer Johansen, Hobro.

Folk dvæler ved stenen

I vinteren 2018/19 har stenen fået en ny placering, hvor udsigten ned mod det sydlige Danmark er forrygende.

"Og det er jo ikke bare sådan at flytte med den slags sten," siger Viggo Rasmussen.

Fredningsnævnet blev ansøgt og sagde ja.

"Stenen har nu fået en værdig placering med gode muligheder for at formidle til gæsterne, som for manges og især de unges vedkommende jo ikke forstår teksten på stenen."

"Nu dvæler folk ved stenen her, og jeg kan da godt mærke, at den nationale opmærksomhed trods coronakrise er steget i år, hvor vi kan fejre 100-års jubilæet for Genforeningen," siger Viggo Rasmussen, mens et pensionistægtepar fra Djursland stiller sig op for nyde udsigten og stenen.

"Det er første gang, vi er her. Men hvor er her flot," siger ægteparret.

FAKTA

Genforeningssten

  • Thor Langes Vej 4, 8670 Låsby
  • Flensted Byvej 24, 8670 Låsby
  • Århusvej 280, 8464 Galten
  • Lilleringvej 2, 8464 Galten
  • Låsbyvej 157, 8660 Skanderborg
  • Kildebakken 4, 8680 Ry
  • Gadebakken 36, 8660 Skanderborg
  • Ringklostervej 7, 8660 Skanderborg
  • Gammel Horsensvej 391, 8660 Skanderborg
  • Ejer Bavnehøjvej 3, 8660 Skanderborg

Publiceret 13 June 2020 11:30