Martin Frausing Poulsen stillede sine sorte sko og gik barfodet for at vise sin støtte til de lukningstruede landsbyskoler. Foto. Grethe Bo

Martin Frausing Poulsen stillede sine sorte sko og gik barfodet for at vise sin støtte til de lukningstruede landsbyskoler. Foto. Grethe Bo

Byrødder stillede skoene i sympati for landsbyskoler

Sko-demonstration fik byrøddernes opmærksomhed

Af
Grethe Bo Madsen

skolestruktur Landsbyernes sko-happening onsdag på fælleden satte et kraftigt aftryk på politikerne, inden de mødtes onsdag aften med kommunens kontraktholdere.

Borgmester Frands Fischer stillede spontant sine hvide sneakers i mængden af sko, og også Dansk Folkepartis Martin Frausing Poulsen stillede sine sorte sko og gik barfodet videre.

"Jeg er fortaler for at bevare de lokale landsbyskoler, men i respekt for Undervisnings- og Børneudvalgets arbejde og for at give dem arbejdsro, har jeg indtil nu ikke blandet mig i debatten om den nye skolestruktur. Nu hører jeg, at borgmesteren også har stillet sine sko, og det tager jeg da som et tegn på, at skolelukninger nu må være taget af bordet," konstaterer han.

Glad for landsbyskolerne

Det er dog ikke helt sådan, borgmesteren selv ser på sko-eventen.

"Jeg kan godt forstå, det kan tolkes sådan. Jeg stillede mine sko i sympati. Jeg er meget glad for alle vores skoler, også landsbyskolerne. Jeg ville elske, hvis vi havde råd til at beholde alle skolerne. Vi er desværre bare i en situation, hvor vi er nødt til at se på, hvordan vi kan gøre det billigere, end vi gør i dag. Vi er nødt til at foretage en prioritering af, hvad vi har råd til, så vi stadig har et godt skoletilbud," fortæller borgmester Frands Fischer (S), der en halv time senere listede ned og hentede sine sko igen, for ikke at tilbringe resten af dagens møder i strømpesokker

Imponerende engagement

Undervisnings- og Børneudvalgets formand, Trine Frengler (S), mødte op i god tid på Fælleden for at have tid til at tale med de fremmødte fra landsbyerne.

"Jeg er meget imponeret, man kan ikke blive andet. Vi har hele vejen igennem kunnet mærke det store og brændende engagement, så det kommer ikke bag på mig, at opbakningen er så massiv i dag. Det er en meget sjov og sigende happening. Den synliggør jo også forskelligheden. Her er store og små sko, høje stiletter og flade klipklappere. Det viser i den grad mangfoldigheden. Så ja, det sætter et stort aftryk," understreger hun.

Dialogen er vigtig

"Det har været et meget langt forløb, fra vi startede i efteråret, men jeg synes også, det har været et nødvendigt forløb. Det er rigtig vigtigt, at vi er ude lokalt og tage snakkene, og at vi hører godt efter, hvad der bliver sagt. Jeg lægger meget stor vægt på åbenhed, dialog og gennemsigtighed i hele processen. Hvis vi som politikere skal have mandat til at træffe så store beslutninger, som en ny skolestruktur er, så er vi også nødt til at have en proces, hvor alle sten vendes."

Onsdag 10. juni var samtidig sidste chance for at komme med input til den videre proces. Efter mødet med kontraktholderne trækker tager Undervisnings- og Børneudvalgets formand for alvor i arbejdstøjet og tager fat på forhandlinger med hvert enkelt parti.

"Jeg skal have en snak med hvert af partierne og samle det i et kompromisoplæg, som er klart sidste på måneden, når udvalget og den politiske følgegruppe mødes til fælles seminar. Det endelig oplæg til byrådet er først klar til det første byrådsmøde efter sommerferien," oplyser Trine Frengler.

Se billederne fra sko-happeningen her.

Publiceret 11 June 2020 14:45