Opbakningen var enorm, da landsbyerne i kommunen onsdag stod sammen om en skohappening på Fælleden for at vise deres modstand mod de foreslåede skolelukninger. Alt i alt blev der afleveret 2.470 par sko. Foto: Grethe Bo

Opbakningen var enorm, da landsbyerne i kommunen onsdag stod sammen om en skohappening på Fælleden for at vise deres modstand mod de foreslåede skolelukninger. Alt i alt blev der afleveret 2.470 par sko. Foto: Grethe Bo

2.470 par 'landsbysko' satte markant aftryk på Fælleden

Opbakningen til landsbyernes sko-happening onsdag eftermiddag på Fælleden var enorm

Af
Grethe Bo Madsen

Badetøfler, gummistøvler, udtrådte sko og borgmesterens hvide tennissko. Opbakningen var enorm, da landsbyerne i Skanderborg Kommune onsdag eftermiddag stod sammen om en skohappening på Fælleden for at vise deres modstand mod forslagene om at lukke landsbyskoler.

Inden den alternative sko-demonstration efter fire timer var omme, havde 2.470 par sko fundet vej til pladsen foran Fælleden.

Se billederne fra sko-happeningen her.

Livsnerven i landsbyerne

Meget står nemlig på spil for landsbyerne, der ikke bare er i fare for at miste deres lokale landsbyskole, men det mange betragter som landsbyens hjerte, nemlig det fælles lokale samlingspunkt, som landsbyskolen er.

Med borgermøder - fysiske såvel som virtuelle, underskriftsindsamlinger og digre rapporter til Undervisnings- og Børneudvalget har skolebestyrelser og borgerforeninger samlet alt lokalt input, de håber kan være en redningskrans for lige netop deres skole.

Lena Gregersen fra Alken har selv haft børn på Bjedstrup Skole. Onsdag støttede hun op om den lokale landsbyskole, Bjedstrup Skole, ved at sætte en håndfuld sko på fælleden.

Lena Gregersen fra Alken har selv haft børn på Bjedstrup Skole. Onsdag støttede hun op om den lokale landsbyskole, Bjedstrup Skole, ved at sætte en håndfuld sko på fælleden. "Jeg har haft børn på Bjedstrup Skole og vil gerne støtte op om den lokale skole og de mange lokale børnefamilier, der kæmper så hårdt for at at bevare den. Bjedstrup Skole er en fantastisk skole og betyder rigtig meget for sammenholdet og fællesskabet lokalt," fortæller hun. Foto: Grethe Bo

Opråb til politikerne

Onsdag stod de imidlertid skulder ved skulder - eller rettere sko ved sko - for i samlet flok at levere et fælles opråb til politikerne om at skåne landsbyskolerne.

"Jeg er med her i dag, fordi det betyder rigtig meget for mig, at vi bevarer vores lokale landsbyskole," fortæller Julie Abildgaard fra Alken, der som mor til tre børn er mødt op for at støtte op om især Bjedstrup Skole, men også alle de andre landsbyskoler i kommunen.

"I dag står vi sammen. Skolen er den lokale sammenhængskraft. Vi er alle bekymrede for at miste det samlingspunkt, og derfor har vi slået os sammen i dag for at vise vores modstand mod lukning af landsbyskoler. Der er så meget i vores landsbyer, som får svært ved at overleve, hvis landsbyskolerne forsvinder. Det lokale idrætsliv er knyttet til landbyskolen, som også er det sted, hvor vores foreninger mødes, og hvor der holders workshops og mange andre arrangementer," konstaterer hun.

"Nærheden i landsbyen er vigtig for vores børn. Det er vigtigt, at de går i skole med andre lokale børn. Dem, de er venner med. Der er langt, ikke bare i vores hoveder, men også rent fysisk, hvis vores børn skal ind til Skanderborg eller Ry," understreger Julie Abildgaard.

Udfordring på 800 mio.kr.

Lukningen af landsbyskoler er blandt de foreløbig 20 forslag til en ny skolestruktur, som Undervisnings- og Børneudvalget offentliggjorde tidligere på året. Alle skoler i kommunen er berørt af forslagene, der foruden skolelukninger også omfatter flytning af udskolinger og ændring i skoledistrikterne.

Alt sammen i et forsøg på at spare 10 mio. kroner årligt og undgå en regning på over 800 mio. kroner til nyt institutions- og skolebyggeri, der er nødvendigt i kølvandet på den store tilflytning til kommunen af især børnefamilier.

Og de 2.470 par sko? De blev efter happeningen givet videre til lokale nødhjælpsorganisationer og genbrugsbutikker.

Publiceret 11 June 2020 14:30