Foreløbig må Dannebrog nøjes med at vise sig frem uden for Fælleden. Byrådssalen er foreløbig forbudt område.

Foreløbig må Dannebrog nøjes med at vise sig frem uden for Fælleden. Byrådssalen er foreløbig forbudt område.

Fesen flag-fight i byrådssalen

Byrødderne har vidt forskellige syn på Dannebrog - for nu at sige det mildt

Af
Claus Sonne

Et forslag på sidste uges byrådsmøde fra Thomas Cordtz (C) om at hænge Dannebrog op i byrådssalen på Fælleden fik i den grad sat fut i byrødderne, der brugte små tre kvarter på at konstatere, at de er uenige på dette punkt. Og nej, den til tider småophidsede debat endte ikke med en beslutning.

Thomas Cordtz konstaterede, at det er en skam og en mangel, at der ikke flages i byrådssalen.

"Det vil være helt naturligt. Dannebrog er et symbol, som bl.a. hylder sundhedspersonalet under coronakrisen, dronningen og sportsfolk. Det her handler ikke om nationalisme, men om et samlende symbol," sagde Cordtz, der blev bakket op af Martin Frausing Paulsen (DF):

"Dannebrog er hjerteblod for DF, og selvfølgelig skal Dannebrog være i byrådssalen."

Jeg kan ikke se noget, der er mindre vigtigt end det her

Også Venstre var positive.

"Venstre synes det er et ganske udmærket forslag. Dannebrog repræsenterer danske værdier. De, der taler imod, er med til at differentiere os. Byrådet bør sende en ansøgning til Danmarkssamfundet, der har til formål at udbrede brugen af Dannebrog," sagde Birte M. Andersen (V).

Tage Nielsen (R) var til gengæld imod en ophængning i rødt og hvidt.

"Vi elsker vores land, vi elsker vores flag. Og værdsætter historie og kultur. Men det er vores gerninger i byrådssalen, der tæller, ikke nationale symboler. Vi ønsker ikke, at flaget skal hænge her i salen. Dannebrog bruges ved særlige begivenheder og skal ikke misbruges i en multisal. Skal det være her, så bør EU-flaget også hænge her," sagde Tage Nielsen, der på et tidspunkt blev knotten over tonen i debatten.

"Det pikerer mig, at hvis man ikke synes det her er en god idé, så brydes man sig ikke om flaget. Det er ikke værdigt," lød det fra Tage Nielsen, mens Radikales Anne Heeager ikke var imponeret over, at sagen i det hele taget skulle diskuteres.

"Jeg kan ikke se noget, der er mindre vigtigt end det her," sagde Anne Heeager.

Hele fire 'menige' socialdemokrater tog ordet i sagen for at fortælle, at partiet ikke støttede ønsket fra Thomas Cordtz.

Støtte var der heller ikke fra Enhedslisten Peter Kjær.

"Jeg hader røde faner. Dannebrog samler ikke os alle sammen, det vil jeg ikke tages til indtægt for," sagde han, mens Mira Issa Bloch fra Alternativet talte om en devaluering af Dannebrog, hvis det hele tiden skulle hænge i byrådssalen.

Hele flag-fighten endte med enighed om et forslag fra borgmester Frands Fischer (S) om at lade Økonomiudvalget kigge på sagen, som Thomas Cordtz havde rejst direkte i byrådssalen.

Og sådan gik de 45 minutter...

Publiceret 03 June 2020 09:00