Upcycling: Nøjsom baner vejen til job

I Butik Nøjsom er det ikke kun genbrugsmaterialer, der upcycles. Det gør de menneskelige ressourcer også. Derfor er butikken i Adelgade et succesfuldt springbræt videre til varigt job

Af
Grethe Bo Madsen

Job Sammen med resten af Adelgade er også Butik Nøjsom kommet ud på den anden side af corona-dvalen.

Det mener daglig leder af butikken, Jane Christiansen, sammen med socialfaglig medarbejder Birgit Gillings og afdelingsleder ved Kompetencecenter Skanderborg, Anette Messerschmidt er en god anledning til at fortælle om butikken, der er et unikt beskæftigelsesprojektet på flere måder.

Unik på flere måder

I Nøjsom handler det nemlig om upcycling i meget bred forstand. Produkterne på hylderne er hovedsagelig produceret af genbrugsprodukter og flere af varerne findes kun i et enkelt unikt eksemplar. Men også dem, der producerer varerne, er i sig selv en del af upcylingskonceptet.

De 20 ansatte i butikken er nemlig dels ansat i flexjob i en periode på ni måneder og dels i praktik eller erhvervsafklaring.

"Meget er helt unikt i Nøjsom. Vi er en helt almindelig butik, men med et meget ualmindeligt indhold, fordi vi er inspireret af at genbruge ressourcer, finde løsninger og upcycle. Det er vores drivkraft. Og vi upcycler ikke bare genbrugsmaterialer, men også menneskelige ressourcer," forklarer Anette Messerschmidt.

"Her får et man et springbræt tilbage til arbejdsmarkedet. For mange er det en ny chance. Der, hvor man måske troede, man var opslidt og færdig, der får man nu en ny chance for at se, hvilke ressourcer man har, og sætte dem i spil igen og komme tilbage på arbejdsmarkedet. Og vi har faktisk rigtig gode erfaringer med at hjælpe folk videre," understreger hun.

Et springbræt videre

På de godt fem og et halvt år, Butik Nøjsom har eksisteret, er godt og vel 65 procent af dem, der har været i Nøjsom i et flexforløb, vendt tilbage til arbejdsmarkedet i et fast flexjob.

"Vi arbejder tæt sammen med virksomhedskonsulenterne på Kompetencecentret, som hjælper de ansatte her med at finde det bedst mulige jobmatch," forklarer Jane Christiansen.

Men det er ikke den eneste måde, Nøjsom arbejder sammen med Kompetencecenteret på.

"Det er Kompetencecenterets tekstil-, træ- og betonværksted, der leverer de unikke varer til butikken, ligesom småkager, brownies og andre lækre sager fra kompetencecentrets eget projekthus på Vestermølle er endt i butikkens køleskab. Sidste skud på stammen er hjemmelavet is fra cafe Gestus," oplyser hun.

Byens egen butik

"Vi oplever, at byens borgere bakker godt op om butikken. Det er jo også byens egen butik. Vi får blandt andet bannere fra Kulturhuset, som vi syr til indkøbsnet, toilettasker og andet af. Og vi tager mærkevarer tøj i kommission," fortæller Jane Christiansen.

Nøjsom har også et samarbejde med ’Spiren’, et beskæftigelsesprojekt for udsatte borgere på Sølund, der leverer økologiske spirekasser og frø til butikken. .

"Vi har også værkstedsproduktion her i butikken af pap- og papirprodukter samt tekstiler," forklarer Birgit Gillings, der primært tager sig af den del, mens Jane Christiansen tager sig af butiksdelen og den socialfaglige opfølgning.

Birgit er uddannet kunsthåndværker, og Jane har en social diplomuddannelse og er uddannet beklædningsformgiver og kulturformidler.

Æstetik og kvalitet

"Det er kendetegnende for alle varer i Nøjsom at æstetik og kvalitet er noget, vi værner rigtig meget om. Det kan vi kun, fordi medarbejderne har en høj faglighed. De skal både være dygtig i forhold til deres håndværk, men også socialfagligt, fordi det jo netop er menneskelige ressourcer, vi arbejder med," understreger Anette Messerschmidt.

"Nøjsom er så virksomhedsrettet, som det overhovedet kan blive. Her er de samme opgaver og funktioner som i en hvilken som helst anden butik," forklarer Jane.

Sætter barren højt

"Vi har sat barren højt, men vi oplever samtidig en stor opbakning og stolthed over butikken. Både hos dem, der er ansat her, men også fra medarbejderne på Kompetencecentret og Vestermølle som kan se, at det, de har skabt, bliver solgt i en lækker butik. Nøjsom binder det hele sammen."

For Jane Christiansen og Birgit Gillings er det vigtigt, at de ansatte i Nøjsom gør sig nogle positive erfaringer, de kan tage med sig videre.

"De er i et miljø, hvor de oplever, at der er brug for dem. Vi har et meget godt øje for at få de ressourcer, folk kommer med, sat i spil. Alle har noget at byde ind med og alle skal bidrage med det, de kan."

Publiceret 01 June 2020 18:30