Tove Severinsen, formand for Biohuset Galtens bestyrelse, glæder sig til igen at kunne lukke gæster ind i biografen. Arkivfoto: Erland Rasmussen

Tove Severinsen, formand for Biohuset Galtens bestyrelse, glæder sig til igen at kunne lukke gæster ind i biografen. Arkivfoto: Erland Rasmussen

Biografer klar til genåbning:

Men hvad skal de vise?

Biografgængerne i Ry og Galten kan nu få deres lyst til film på storskærm og popcorn styret

Af
Claus Sonne

OBS: Artiklen er skrevet, inden biograferne fik lov til at lynåbne. Biografernes udfordringer er dog uændrede.

8. juni må Ry Biograf og Biohuset Galten som alle andre biografer i landet genåbne efter 'coronalukningen', hvilket i den grad glæder daglig leder i Ry Biograf Birgitte Karlshøj, der bl.a. kan byde på et nyindkøbt lasersystem, sidste skrig inden for filmfremvisning, samt ligeledes nyindkøbte popcorn. Spørgsmålet er så bare, hvad der kommer på skærmen.

"Mange af de film, vi skulle leve af at vise, er blevet offentliggjort på andre platforme, fordi biograferne har været lukket. Så vi må se, hvad udbuddet er. Heldigvis har vi i Ry et publikum, der gerne vil se smallere, 'gode' film," lyder det fra Birgitte Karlshøj, der også efterlyser retningslinjer for, hvilke krav der skal opfyldes i forbindelse med åbningen.

"Lige nu ved vi ikke, hvad vi må og skal. Det må gerne snart komme. Vores billetsystem er heldigvis indrettet sådan, at det kan holde sæder fri, så gæsterne ikke kommer til at sidde for tæt. For selvfølgelig skal vi passe på gæsterne, akkurat som vi skal passe på vores frivillige, hvor der er flere i den såkaldt sårbare gruppe," siger hun.

Klarmelding i Galten

I Biohuset i Galten har man nogle af de samme udfordringer som hos kollegaerne i Ry: Krav til coronasikkerhed og en usikkerhed om, hvad der egentlig skal vises af film.

"Vi må sætte vores lidt til filmudlejerne - og at folk hungrer efter at se andet en TV," lyder det fra Tove Severinsen, formand for Biohuset Galtens bestyrelse, der har knoklet for at være klar til genåbningen.

"Vi har haft gang i en lang række tiltag, der skal skabe sikkerhed i coronakrisen. Vi har fx udskiftet vandhanerne på publikumstoilettet, så de som sæbedispenserne er touch-free. Vi har også fjernet møbler i foyeren og i stedet opstillet 'pullerter', så vi kan lave en kø til billetsalg og en kø til kiosken. Vi beder desuden vores gæster om at printe deres biletter ud hjemmefra og, hvis de ikke gør det, at undgå at betale med kontanter i selve biografen. Og så er vores billetsystem indrettet til at holde sæder fri, så deres skabes afstand," fortæller Tove Severinsen, der som Birgitte Karlshøj i Ry savner retningslinjer for, hvad biograferne egentlig må.

"Men de kommer vel, siger hun og understreger, at Biohuset har fokus på også at beskytte sine frivillige, der som tilfælder er i Ry, typisk ikke er vårharer og derfor er i risikogruppen i forhold til corona.

"Både gæster og frivillige skal være trygge ved at besøge os. Så der bliver sprittet af til den store guldmedalje - ud over alle de andre tiltag, vi har lavet," lyder det.

Hvad med økonomien?

"Vi skal nok klare det. Vi har jo ikke skullet betale for at vise film. Og så spænder vi livremmen lidt ind," siger Tove Severinsen.

Publiceret 22 May 2020 11:00