Koncerterne løber frem til den 19. maj, og ofte skal Frank Megabody spille flere samme dag. Foto: Marie Ravn

Frank Megabody spiller koncert på 36 forskellige bostededer for mennesker med udviklingshandicap. Foto: Marie Ravn Marie Ravn

Viceborgmester giver Corona-koncert på bosteder

Lev Aarhus har hyret Frank 'Megabody' Damgaard til mere end 30 koncerter på bosteder for mennesker med udviklingshandicap i Aarhus

Af
IDA SEJERSDAL DREIAGER

JP Århus

Corona Ti minutter inden koncerten skal begynde, svinger Frank Megabody, med det borgerlige navn Frank W. Damgaard, ind på parkeringspladsen ved Nygårdsvej Boform i Højbjerg. Med guitaren på ryggen, en høj skammel i den ene hånd og en taske i den anden har han alt, hvad han skal bruge.

"Glæder I jer til noget musik?" spørger en medarbejder, mens beboerne bliver hjulpet ud på pladsen.

Solen titter frem mellem mørke skyer, men vinden er kold, så beboerne er klædt i dynejakker eller pakket godt ind i termoposer i deres kørestole. Frank Megabody stiller skamlen op under en træbue midt på pladsen. Beboerne danner en halvcirkel omkring ham.

"Godmorgen," siger han, da klokken er 10.30, og koncerten skal begynde.

"I undrer jer måske over, at jeg siger godmorgen, for mange af jer har jo været oppe længe. Men solen virker ikke til at være stået helt op endnu. Så jeg synes, vi alle sammen skal vinke op og sige godmorgen til solen. Så synger jeg en morgensang," fortsætter han.

Publikum svarer begejstret, mens Frank Megabody begynder at synge ”Godmorgen sol”. Samtidig finder solen faktisk plads mellem skyerne og skinner varmt ned over pladsen.

Et lille lys i hverdagen

Koncerten på Nygårdsvej Boform er nummer to af flere end 30 planlagte koncerter med Frank Megabody på de aarhusianske bosteder. Det er organisationen Lev Aarhus, der står bag arrangementerne, som skal være et lille lyspunkt for beboerne i en tid, hvor de på grund af coronavirus har en meget anderledes hverdag.

"Rigtig mange ser ikke deres pårørende, som de plejer, de går ikke på arbejde, fordi aktivitetsstederne er lukkede, og de kommer ikke lige så meget ud. Mange bliver frustrerede. De kan måske ikke forstå det og bliver bange for, om de er blevet glemt eller forladt. Selv om de gør alt, hvad de kan på bostederne, er det en helt anden hverdag for mennesker med udviklingshandicap. Derfor ville vi gerne bringe et lille lys ind," siger formand for Lev Aarhus Anne Kjeld Pedersen.

Det er dog vigtigt, at også koncerterne holdes under hensyntagen til smittefaren ved coronavirus. Det spillede ind, da Lev Aarhus skulle bestemme, hvem der skulle rundt og spille.

En enkelt mand

"Vi ville finde én mand, der kan stå alene med en guitar, for ellers var vi bange for, at bostederne ville sige nej af frygt for at få smitte ind. Frank Megabody har spillet for mennesker med udviklingshæmning i mange år og er rigtig god til det, så derfor spurgte vi ham," siger Anne Kjeld Pedersen.

Frank Megabody skulle ikke tænke længe over svaret, da han blev ringet op.

"Jeg jublede. Denne gruppe er hårdt ramt, og de forstår måske ikke engang, hvad der sker. Så jeg synes, det var fantastisk, at Lev Aarhus tog det initiativ, og at Aarhus Kommune hjalp med at sørge for, at det kunne lade sig gøre," siger han.

Frank Megabody har meget andet end musiker på cv’et. Blandt andet har han i mange år været konferencier på Sølund Musik-Festival, der er verdens største festival for mennesker med udviklingshandicap, og han er viceborgmester i Skanderborg, hvor han er valgt ind for Socialdemokratiet.

"Men jeg har altid sagt, at hvis jeg kun skulle lave én ting, skulle det være at spille musik for udviklingshæmmede. Du får respons med det samme helt uden filter. Du skal være på konstant, og du skal læse dit publikum, for de er meget forskellige. Det er vanvittigt berigende," siger Frank Megabody.

Dans og glæde

I gården på Nygårdsvej har Frank Megabody givet sig i kast med klassikere som ”Vimmersvej” og ”Himmelhunden”. Han sidder ikke på stolen ret længe ad gangen, men danser rundt til publikum for at sikre sig, at alle er med. En beboer rocker til musikken, så kørestolen under ham vugger, og en kvinde i gul dynejakke rejser sig og tager dem omkring sig i hånden for at byde op til en lille dans.

"Vi har borgere, som alle er fysisk handicappede og svært udviklingshæmmede. Deres udviklingstrin ligger mellem tre måneder og 3,5 år. Det vil sige, at de, der er svagest udviklede, er at sammenligne med spædbørn på tre måneder eller måske seks måneder. Men det er alligevel en lidt svær sammenligning, for man skal huske, at de her mennesker har øvet sig på at være sådan i mange år," siger lederen på bostedet, Jane Nørgaard Larsen.

Hun tog med glæde imod, da hun fik tilbuddet, selv om der var udfordringer ved at arrangere koncerten med de nødvendige forholdsregler. Men det lykkedes, og hun er ikke i tvivl om, at det betyder meget for beboerne.

"Det er vildt at se. De vågner op og tager imod det, og der er en genkendelse ved musikken, som gør, at de bliver så glade. De mærker et nærvær gennem sang og musik," siger hun.

Publiceret 12 May 2020 18:30