"Jeg skulle udnytte mine høje karakterer bedre, end ved at undervise børn," husker Sofie Poulsen tilbage. Pressefoto

12-tals akademiker fra Skanderborg fortrød:

"Man mente, jeg var for dygtig til at blive lærer"

Sofie Poulsen fik 12-taller i bundter til sin studentereksamen, og nu vil hun bruge sine evner som lærer, selv om fordommene står i kø

Mange unge står i foråret med det store spørgsmål om, hvad de kunne tænke sig at beskæftige sig med i fremtiden. 29-årige Sofie Poulsen, som er født og opvokset i Skanderborg, fik udleveret et eksamensbevis med lutter tocifrede karakterer, da hun blev student med blandt andet tysk på højniveau. De høje karakterer gav adgang til mange muligheder, men gav også et øget pres.

"Jeg havde allerede en tyskunderviser i maven på det tidspunkt. Flere i min omgangskreds af både familie, venner og gymnasielærere sagde, at hvis jeg skulle undervise, skulle det ikke ”bare” være i folkeskolen, men med mine evner som minimum på et gymnasium," fortæller Sofie.

Ukritisk spiste hun rådene, søgte ind på universitetet og krydrede efter fem år sit CV med titlen som kandidat i international virksomhedskommunikation.

Følg strømmen

"Mens mine studiekammerater oversatte hjemmesider og skrev nyhedsbreve, havde jeg studiejob som tysklærer på en folkeskole og skrev eksamen om folkeskolereformen. Set i bakspejlet skreg det jo til himlen, at det jeg brændte for var at være lærer. Men man mente jo, at jeg var for dygtig til at blive lærer. Jeg skulle udnytte mine høje karakterer bedre, end ved at undervise børn," husker Sofie tilbage.

Jeg skulle da have lyttet til min mavefornemmelse og lysten til at blive lærer

Hun peger på sig selv som et eksempel på, at man som ung har tendens til at følge strømmen, særligt når man i virkeligheden er uvidende omkring noget. Hun så dengang det logiske i, at det måtte være sværere at blive gymnasielærer, når adgangskravene på universitetet var større end på læreruddannelsen.

Men nu mener hun, at det burde være omvendt. For et halvt år efter Sofie Poulsen dimitterede fra Aarhus Universitet, begyndte hun i 2018 på Trainee-meritlæreruddannelsen på VIA University College.

Her tilbyder man nemlig kandidater som Sofie at skræddersy en læreruddannelse ud fra den enkeltes tidligere uddannelse. Samtidig er man to-tre dage om ugen i arbejde som lærer på en skole, både for at koble uddannelsen på praksis fra dag ét, og tilmed hjælper man til at få hverdagen for den voksne studerende til at hænge økonomisk sammen.

Intelligente lærere

"Med min kandidat fik jeg en masse faglig viden, som naturligvis ikke er spildt arbejde. Men nu lærer jeg også, hvordan den viden kan bruges i praksis. Selvom det kræver et fagligt hoved at blive akademiker, skal man jo være hamrende intelligent for at være lærer," konstaterer Sofie.

"Udover at være faglig dygtig, skal man være stor menneskekender, have overblik, være observerende og have situationsfornemmelse – for hvornår bryder man eksempelvis ind med pædagogik, og hvornår skal man lade eleverne lære selvstændigt. Som lærer skal jeg også kunne skabe relationer til både elever, kollegaer og forældre og tilpasse den faglige undervisning til forskellige niveauer i samme klassetrin – og ikke mindst have det sorte bælte i kommunikation, for at det lykkes at gøre alle parter omkring en lærer glade,” siger Sofie Poulsen om de mange fordomme, der nu er gjort til skamme.

"Jeg skulle da have lyttet til min mavefornemmelse og lysten til at blive lærer – men nu er jeg bare taknemmelig for, at VIA University College har en uddannelse, hvor jeg på kort tid gør det muligt at forfølge mine drømme," siger Sofie Poulsen. Hun er på vippen til selv at blive mor, så efter endt barsel har hun et år tilbage på studiet, hvorefter hun håber at kunne blive på Skovvangsskolen i Hammel som lærer, hvor hun også er tilknyttet i forbindelse med uddannelsen.

Fakta

Trainee-meritlæreruddannelsen:

  • Har afsluttet en kandidat-, bachelor-eller professionsbacheloruddannelse
  • Har en erhvervsrettet uddannelse og har mindst to års erhvervserfaring - suppleret med relevante fag på gymnasialt niveau
  • Følgende er ikke et krav for optagelse, men en fordel, hvis du:
  • Har erhvervserfaring fra skoler eller andre job med fokus på undervisning
  • Har særlige fagprofiler eller faginteresser i forhold til folkeskolens behov
  • Har talenter eller kompetencer, der er interessante for folkeskolen
  • Læreruddannelsen som trainee-merit er bygget op på samme måde som den almindelige meritlæreruddannelse
  • Der er ansøgningsfrist til uddannelsen 1. august. Man kan læse meget mere på www.via.dk/

Publiceret 11 May 2020 06:00