Laurits Egholm fra Skanderborg var i Argentina som udvekslingsstudent, da coronapandemien begyndte at rulle sig ud. Efter lang ventetid og meget uvished kom han hjem - via Polen. På billedet ses han sammen med Sigrid, der også var udvekslingstudent i Argentina. Foto: Udenrigsministeriet

Laurits Egholm fra Skanderborg var i Argentina som udvekslingsstudent, da coronapandemien begyndte at rulle sig ud. Efter lang ventetid og meget uvished kom han hjem - via Polen. På billedet ses han sammen med Sigrid, der også var udvekslingstudent i Argentina. Foto: Udenrigsministeriet

Kom hjem via Polen:Laurits blev 'corona-fanget' i Argentina

Turen hjem til Danmark var på mange måder alternativ for Skanderborg-drengen

Af
Claus Sonne

Coronapandemien har kastet mange aparte situationer af sig, bl.a. når det har handlet om at fragte danskere hjem fra udlandet. En af disse er 17-årige Laurits Egholm fra Skanderborg.

Da coronavirussen tager fart, befinder Laurits sig i Argentina, hvor han har været i syv måneder som udvekslingsstudent og mangler små tre måneder af sit ophold. Og i Argentina reagerer man markant hårdere i Danmark. Der indføres bl.a. udgangsforbud, så man kun må gå ud som enkeltperson og med et godkendt ærinde.

"Det hele gik lynhurtigt. Skolen og alt andet lukkede. Man kan vel sige, at landet lukkede ned i løbet af en uge," fortæller Laurits, der nu er tilbage i Skanderborg – mere om det senere.

Da statsminister Mette Frederiksen 11. marts holder sit første coronapressemøde, sættes der gang i en proces med at få Laurits og andre udvekslingsstudenter hjem.

"Jeg har før det da tænkt tanken, at det nok ikke betyder, at jeg skal hjem til Danmark," lyder det fra Laurits.

Konstant uvished

I de efterfølgende 14 dage går Laurits i konstant uvished. Går er måske så meget sagt, for han er isoleret i sin værtsfamilies hus.

"Vi får forskellige beskeder nærmest fra dag til dag om, at vi skal afsted. Flere gange når jeg at pakke kufferten, for så, 10 minutter før jeg skal afsted, at få besked om, at der alligevel ikke er plads på flyet. Og jeg tjekker konstant min telefon for beskeder," fortæller han.

En af udfordringerne ved at skulle hjem, er at han ikke bare kan blive kørt til lufthavnen. Der er nemlig indført internt rejseforbud i Argentina. Men endelig kommer tilladelsen, og turen går til Buenos Aires.

"Pga. forbuddet møder vi næsten ingen biler de 12 timer, turen tager," fortæller Laurits.

Laurits og flere andre overnatter på et hotel ved lufthavnen, men de mangler stadig en flybillet til Polen, der er det land, de skal til i første omgang. Da den kommer, gælder den for strækningen mellem Warszawa og London – ikke fra Argentina.

"Få minutter, før flyet letter, får vi de rigtige billetter og kan komme afsted," fortæller Laurits, der sammen med andre danskere får til opgave at opspore en dansk familie i den travle, argentinske lufthavn.

"Vi kigger efter lyshårede personer, men uden held. Men så får jeg den idé at stille mig op og synge Kim Larsens 'Midt on natten'. Det hører den familie, vi leder efter," forklarer Laurits med et grin.

"Det var vist lidt skørt, men det virkede."

Hjem med politieskorte

Både i Argentina og Polen får Laurits & Co. stor hjælp fra personale fra de danske ambassader i de to lande. Og fra Polen går turen til Danmark med soldater bag rattet på den 15 timer lange tur.

Vi kigger efter lyshårede personer, men uden held. Men så får jeg den idé at stille mig op og synge Kim Larsens 'Midt on natten'

"Polakkerne er bange for, at vi skal forlade bilen undervejs, så vi har en politibil både foran og bagved, begge med udrykning på. Da vi når den grænsen til Tyskland, dytter de og kører tilbage.

Laurits og veninden Signe bliver sat af i Vejle og genforenet med deres familier. Derefter ventede 14 dages karantæne for både Laurits og familien. Den er overstået nu uden problemer.

"Man kan vel sige, at jeg har oplevet lidt mere, end man normalt gør som udvekslingsstudent, men jeg ville selvfølgelig helst have undværet coronaen og fået det sidste måneder i Argentina, så jeg for alvor kunne have fået prøvet mit spanske af. Men sådan skulle de ikke være. Selv om der var masser af kaos undervejs, så er jeg meget imponeret over den hjælp, jeg har fået fra den danske stat. Det kørte simpelthen så professionelt," lyder det fra Laurits, der nu er i gang med at arbejde, inden den efter sommerferien står på HHX i Skanderborg.

Publiceret 09 May 2020 11:30