Louise Juhl Dalsgaard har også sin gang på Godsbanen, som projektmedarbejder ved Aarhus Litteraturcenter. Foto: Michael Wulff

Louise Juhl Dalsgaard har også sin gang på Godsbanen, som projektmedarbejder ved Aarhus Litteraturcenter. Foto: Michael Wulff

Corona-krise fik Louise Juhl til at skrive digte

Skanderborg-forfatter udkommer med digtsamling i dag

Af
Michael Wulff

Statsminister Mette Frederiksen tonede 11. marts kl 20 frem på skærmen i alle danske hjem: ´Det, jeg vil sige i aften, det kommer til at få store konsekvenser for alle danskere.´

I en stue i byhuset i Skanderborg sidder forfatteren Louise Juhl Dalsgaard og har trukket benene op i sofaen og kigger med.

”Jeg hører det som et teaterstykke: ’Nå, nu lukker vi lige verden ned,’ siger hun, da vi mødes halvanden måned senere ved Godsbanen i Aarhus, udenfor og med afstand.

'i dag skal vi ikke dø'

Louise Juhl Dalsgaard udkommer 7. maj med digtsamlingen ´i dag skal vi ikke dø´, som blev påbegyndt dagen efter statsministerens historiske pressemøde og afsluttet 12. april. Så var ét digt for hver dag klar til tryk.

”Havde nogen for tre måneder siden fortalt os, at nu bliver infrastrukturen lagt ned, butikkerne lukker, og vi må kun købe mad én ad gangen, så havde vi slået en hånlatter op og sagt, det kan ikke lade sig gøre.”

Louise Juhl forlod ikke sin sofa den aften 11. marts for at hamstre gær og toiletpapir, som mange andre gjorde.

”Næh, jeg overvejede det ikke, for jeg har hele mit liv levet af at skrive i denne såkaldte uvirkelighed. Og lige pludselig var det virkeligheden, der blev transformeret til uvirkelighed. Og så så jeg, at det er nu skriften skal blive virkelig.”

Helle Gotved og mor

Louise Juhl indrømmer, at hun selv blev bange, da nedlukningen af samfundet kom. Men så ringede hun til sin 80-årige mor, der bor i Aalborg.

”Jeg fortalte hende, at jeg var bange både på egne, men også på hendes vegne. Så fortalte hun mig, at hun fik hjælp af en bog af Helle Gotved (gymnastikpædagogen, der blev 93 år gammel).”

”Du skal lave nogle venepumpeøvelser, som Gotved anbefaler. Op på tå, ned på hæl. Det er godt for kredsløbet, sagde min mor og fortsatte: ”Det hjælper ikke en skid, men så går tiden med det!”

Louise Juhls far er over 80 år gammel. Han kan ikke gå til kor i denne tid, så han har investeret i en pandelampe.

”Han øver hjemme om aftenen nu, min mor gider ikke høre på det, og han ser ikke så godt i mørke, men nu lyser pandelampen på hans noder.”

”Sådan kan man jo også klare en krise. Det er en fantastisk håndgribelig måde at håndtere denne akavede og svære situation på,” mener Louise Juhl Dalsgaard.

Louise Juhl Dalsgaard, der er uddannet bibliotekar, udgiver med denne digtsamling sin syvende bog.

Digtsamlingen 'i dag skal vi ikke dø' handler om alt fra isolation til savn og politisk poesi, fortæller Louis Juhl Dalsgaard. Foto: Michael Wulff

Digtsamlingen 'i dag skal vi ikke dø' handler om alt fra isolation til savn og politisk poesi, fortæller Louis Juhl Dalsgaard. Foto: Michael Wulff

I dag skal jeg skrive

”Normalt skriver jeg prosa. Der er en start, en midte og en slutning, en sammenhængende fortælling, men den er jo aflyst her i coronakrisen. Så jeg valgte, at det skulle være digte, hvor du sidder med en oplevelse af lyde og sansninger og føler dig ’rigere’, når du har læst dem.”

Hun startede sin daglige arbejdsproces med digtsamlingen ved at lytte til radio om morgenen, som et af digtene også omhandler.

”Hvad skal vi stille op med al den information, vi får. Finansministeren nævnte, at vi var på vej ind i en sort fremtid. Det er der jo ikke meget opbyggeligt i. En prepper, som vi kender som en, der forbereder sig på katastrofer ved at have en dåseåbner og en schweizerkniv på sig og kan bygge huler, kan jo ikke bruge en schweizerkniv mod corona, vel.”

Titlen på digtsamlingen ´í dag skal vi ikke dø´ kom hver morgen, hvor hun tænkte:

”Næh, i dag skal vi ikke dø, jeg skal skrive et digt, skære æbler i både og have vasket hunden Mumrik.”

Digtsamlingen 'i dag skal vi ikke dø' udkommer 7. maj på forlaget EC-Edition.

Publiceret 07 May 2020 17:00