Skanderborg Kommune har en stor tilvækst af børn på grund af mange tilflyttere og mange nyfødte. Det er tilsyneladende med til at give en økonomisk bet for kommunen. Pressefoto

Skanderborg Kommune har en stor tilvækst af børn på grund af mange tilflyttere og mange nyfødte. Det er tilsyneladende med til at give en økonomisk bet for kommunen. Pressefoto

Børnerige Skanderborg Kommune rammes hårdt af udligningsaftale

Selv om aftalen er bedre for Skanderborg end Regeringens første udspil, trækker kommunen stadig en nitte i den nye udligningsaftale

skanderborg Trods en skatteprocent over gennemsnittet skal Skanderborg Kommune hvert år afgive yderligere 43 mio. kr. til udligningssystemet.

Regeringen, Venstre, Radikale Venstre, SF og Alternativet har indgået en aftale om en reform af udligningssystemet, der omfordeler penge mellem landets kommuner.

Aftalen, der blev præsenteret på et pressemøde i Finansministeriet 5. maj 2020, betyder, at Skanderborg Kommune skal af med 42.8 mio. kr. om året i udligning. I 2021 og 2022 er der dog en bagudrettet kompensation på ca. 3 mio. kr.

Har været hårdt ramt

Beløbet kommer oven i de mange millioner kr., som kommunen i forvejen går glip af på grund af udligningssystemet.

"Vi har i mange år været hårdt ramt af udligningssystemet. Vi har ganske vist relativt velhavende borgere, men kigger man på, hvad vi har af skatteindtægter og tilskud til at levere service for til borgerne, så er vi en af de kommuner i landet med allerfærrest penge pr. borger. Da snakken om en ny udligningsreform dukkede op, havde vi en forventning om, at vi ville blive kompenseret for urimeligheden. Derfor fik vi et chok, da Regeringen præsenterede sit udspil til en udligningsreform for tre måneder siden," siger borgmester Frands Fischer.

I det oprindelige udspil stod Skanderborg Kommune til at miste yderligere 55 mio. kr. i udligning om året. Med den nye udligningsaftale mister Skanderborg Kommune i stedet ca. 43 mio. kr. om året (ca. 40 mio. kr. i 2021 og 2022).

"Vi er selvfølgelig glade for, at de 12 mio. kr. bliver i Skanderborg Kommune. Dem kan vi lave meget velfærd for, men det ændrer ikke ved, at udligningsaftalen giver os en stor økonomisk udfordring. Vi har ikke en cigarkasse med 43 mio. kr., så aftalen kommer desværre til at ramme velfærden eller medføre en skattestigning," siger Frands Fischer.

Overses børnene?

Skanderborg Kommune har en stor tilvækst af børn på grund af mange tilflyttere og mange nyfødte. Det er tilsyneladende med til at give en økonomisk bet for kommunen.

"Vi bruger den næste tid på at granske tallene i udligningsaftalen. Som jeg læser aftalen nu, ser det ud til, at der bliver kompenseret for ældre, socialt udsatte og en række andre målgrupper. Men der bliver tilsyneladende ikke kompenseret på samme måde for børn. Det rammer en børnerig kommune som vores hårdt, og det harmonerer ikke helt med Regeringens signaler om at være på børnenes hold," siger Frands Fischer.

Publiceret 06 May 2020 10:09