Grethe Bo Madsen, lokalredaktør

Grethe Bo Madsen, lokalredaktør

Kommentar:

Skide godt, Egon, vi bytter bare om på de to første ord og tilføjer et spørgsmålstegn

Efter to og en halv måned blev byrødderne endelig enige om teksten til en annonce, der i pixi-bogs form forklarer udligningskatastrofen i Skanderborg

Af
Grethe Bo Madsen

To måneder, 10 dage og en to timer lang og til tider ophedet byrådsdebat i onsdags. Så lang tid har det taget byrødderne at træffe en politisk beslutning om, at bytte om på de to første ord i overskriften på en annonce og tilføje et spørgsmålstegn.

Kære byrødder, kunne I virkelig ikke være blevet enige om den minimale ændring for to måneder siden, da annoncen passede ind i den dengang aktuelle landspolitiske debat om forslaget til en ny udligningsmodel?

Nu kommer annoncen ud i 11. time - helt udenfor kontekst. Det tog er kørt fra stationen for længst.

Sandsynligheden for, at annoncen rykker på noget som helst på Christiansborg på nuværende tidspunkt, er ringe, og for nu at bruge et efterhånden fortærsket A.P. Møller-udtryk, så er det ikke rettidig omhu.

Og dog. For ved at publicere annoncen nu, trods stor modvilje fra et enkelt parti, så er det jo også en form for rettidig omhu allerede nu at forberede borgerne på, hvad der er i vente, især nu hvor man på grund af netop modviljen fra selvsamme parti glippede chancen for at råbe Christiansborg op i tide.

Hvad er det da, borgerne skal forberedes på? I værste fald en sviende lussing på op til 135 mio. kr., der mangler for at få de kommunale budgetter til at hænge sammen. Resultatet er til at forudse: Velfærdsydelserne skal skæres yderligere ind til benet. Farvel til varme hænder i børnehaver, på skoler, på handicapinstitutioner og i ældreplejen.

Af budgetforliget fra sidste år fremgår det, at Skanderborg i år skal spare 19, mio. kr. voksende til 60 mio. over de kommende år.

Nu sender regeringen så en ekstraregning på 55 mio. kr til Skanderborg, voksende til 75 mio. kr. Læg selv tallene sammen.

Ja, Skanderborgs borgere er rige, men pengene ligger ikke i kommunekassen, men hjemme på kistebunden hos borgerne. Hvordan vil I få fat i de penge, kære byrødder?

Det hemmelige kodeord her er S...K...A...T! God fornøjelse med den diskussion. Den kommer nok til at tage noget mere end to måneder, 10 dage og to timer.

Jeg vil blot konstatere, at næste kommunalvalg falder i slutningen af 2021, og at den sidste borgmester, der gik med til en skattestigning for at redde økonomien i Skanderborg, hed Jens Grønlund og kom fra partiet Venstre. Året efter var han ikke borgmester længere. Måske Venstre alligevel har fat i den lange ende og begynder at vejre morgenluft?

Publiceret 04 May 2020 10:30