Skanderborg Amts Avis omtalte bombardementet af flyvepladsen i Gl. Rye i en note nederst på sin forside 3. maj. Der skulle noget til, åbenbart, for at imponere datidens journalister. Foto: Skanderborg Amts Avís

Skanderborg Amts Avis omtalte bombardementet af flyvepladsen i Gl. Rye i en note nederst på sin forside 3. maj. Der skulle noget til, åbenbart, for at imponere datidens journalister. Foto: Skanderborg Amts Avís

Da 'verdens smukkest beliggende flyveplads' blev bombet

2. maj 1940 bombede engelske fly flyvepladsen i Gl. Rye

Af
Claus Sonne

2. Verdenskrig 2. maj 1940, om aftenen, bombede engelske fly af typerne Bristol Blenheim og Vickers Wellington i tre bølger Gl. Rye Flyveplads, som den tyske besættelsesmagt havde overtaget 9. april. Formålet med bombardementet var at stække tyske fly.

Flyvepladsen, der blev anlagt i 1938 af Gunnar Larsen, direktør i cementkoncernen F.L. Smidth og Co. og minister i Staunings samlingsregering i 1940, blev af en journalist døbt 'Verdens smukkest beliggende flyveplads'. Tyskerne brugte de smukke omgivelser til især at flyve benzin og olie til Stavanger i Norge. Og den trafik ville de allierede gerne have stoppet.

30. april overfløj to engelske fly flyvepladsen for at rekognisere. Og tilstedeværelsen af ca. 20 stk. Heinkel He 111 udløste en ordre om at bombe 2. maj.

Skanderborg Leksikon fortæller følgende om bombardementet:

"Første bølge bestod af 6 fly af typen Bristol Blenheim, der var et let bombefly. Flyene skulle primært bombe pladsen med brandbomber, så de efterfølgende fly i mørket kunne se, hvor sprængbomberne skulle placeres. Bomberne blev kastet, dog uden større virkning. Der opstod en del brande rundt på pladsen, men ingen af brandene fik rigtig fat, og det lykkedes forholdsvis hurtigt for tyskerne at få brandene slukket. Alle angribende fly vendte uskadte tilbage til basen."

"Anden bølge bestod af 6 fly af typen Vickers Wellington, der var et middeltungt bombefly. Hovedparten af flyene var ikke i stand til at finde flyvepladsen, og de fleste af flyene vendte om uden at have smidt deres bombelast. At det gik sådan skyldtes formentlig, at det var lykkedes tyskerne at slukke brandene og undlade at skyde på flyene, som i nogen tid kredsede over området. Tredje bølge bestod også af 6 Vickers Wellington bombere. De fleste af disse fly smed deres bomber, men det skete mere eller mindre i blinde. Ved afslutningen af angrebet blev der affyret enkelte maskingeværsalver efter flyene, men igen søgte tyskerne at dække sig bag en effektiv mørklægning og manglende reaktion. Alle fly vendte også her tilbage til basen."

"Resultatet af angrebet var særdeles ringe. Kun 7 ud af 12 fly fik kastet deres sprængbomber, og kun en del brandbomber virkede. Der blev nogle enkelte huller i start- og landingsbanen, og de blev hurtigt fyldt op. En tankvogn blev gennemhullet af sprængstykker og en person på pladsen såret."

"Ellers faldt bomberne meget tilfældigt i omegnen. Herved blev flere huse beskadiget, en højspændingsledning ødelagt og en person såret."

Det var eneste gang, at flyvepladsen i Gl. Rye blev bombet.

Publiceret 02 May 2020 10:00