Skanderborg Kommune har store udgifter til værnemidler i disse coronatider. FestiWalthers mundbind er dog ikke betalt af kommunen. Foto: Michael Wulff

Skanderborg Kommune har store udgifter til værnemidler i disse coronatider. FestiWalthers mundbind er dog ikke betalt af kommunen. Foto: Michael Wulff

Et års normalforbrug nået på under en måned:

Værnemidler koster kommunen dyrt

Corona-situationen har medført et stort forbrug af handsker, masker og sprit. Samtidig er prisen på produkterne steget markant. Det er en dyr, men bunden opgave, siger borgmester Frands Fischer

Skanderborg Kommune bruger mange penge på indkøb af værnemidler.

Ikke nok med at forbruget af værnemidler er steget meget for at følge alle Sundhedsstyrelsens retningslinjer og beskytte borgere og personale mod corona-smitte.

Prisen på værnemidler er også steget drastisk – i nogle tilfælde er prisen på et bestemt produkt blevet firedoblet. Det fortæller kommunen i en pressemeddelelse.

"Jeg tror desværre ikke, at vi har set pristoppen endnu. I takt med at landene åbner mere og mere op, kan vi se en voldsom stigning i efterspørgslen af f.eks. handsker og engangsforklæder. I indkøbsafdelingen arbejder vi derfor sammen med en del øvrige kommuner på at lave vedvarende leveringsaftaler direkte hos producenterne," siger Chris Jacobsen, indkøbschef i Skanderborg Kommune.

Vi gør alt, hvad vi kan for skaffe handsker, masker og engangsforklæder så billigt som muligt, men taxameteret løber stærkt

Fælles indkøbSkanderborg Kommune indgår også i Kommunernes Værnemiddel Indkøb (KVIK). Hidtil har det fælleskommunale indkøb ikke kunnet dække hele behovet for værnemidler i Skanderborg Kommune, og derfor har Skanderborg Kommune været nødt til selv at gå ud på jagt efter supplerende værnemidler.

Det skyldes også, at Skanderborg Kommune ikke kan bruge de normale aftaleleverandører, da de er prioriteret til sygehuse og regioner her i tiden.

"Kommunernes Værnemiddel Indkøb har meddelt, at de forventer at kunne dække en større del af vores behov for værnemidler fremover. Vi håber på, at det vil være med til at mindske vores udgifter," siger Chis Jacobsen.

Millionudgifter til beskyttelse

Normalt bruger Skanderborg Kommune rundt regnet 1 mio. kr. på værnemidler om året. Corona har ændret billedet radikalt. Alene i den sidste halvanden måned er der kørt værnemidler ud til kommunens plejecentre, skoler, daginstitutioner m.v. for ca. 1.3 mio. kr.

"Indkøbet af værnemidler er en stor, men bunden opgave for Skanderborg Kommune. Vi gør alt, hvad vi kan for skaffe handsker, masker og engangsforklæder så billigt som muligt, men taxameteret løber stærkt, når forbruget er så stort som i den nuværende situation. Det kan blive til mange millioner kroner, vi risikerer at skulle hive ud af et i forvejen presset budget," siger borgmester Frands Fischer.

Kriseledelsen i Skanderborg Kommune besluttede forleden, at indkøbene af værnemidler og visse forbrugsartikler skal fortsætte, selv om priserne er høje og ser ud til at stige.

cns

Publiceret 28 April 2020 14:30