Anders 'Anden' Matthesen var blandt de optræden på Smukfest 2019. Arkivfoto: Mike Madsen

Anders 'Anden' Matthesen var blandt de optræden på Smukfest 2019. Arkivfoto: Mike Madsen

Debat: Aflysning af festivalen er ikke en katastrofe

Preben Heiring, Adelgade 85a, Skanderborg

Dette er ment som en kommentar til Kommentaren ved Claus Sonne i UgeBladet uge 16 (kan læses i linket herunder, red.)

Det er vist ikke nogen hemmelighed i Skanderborgs befolkningsgruppe, at UgeBladet er næsten mere end meget tilknyttet den såkaldte Smukfests virke i byen.

Det er derfor heller ikke særlig overraskende, at en af UgeBladets journalister nærmest begræder, at der ikke er ubetinget sorg i byen ved meddelelsen om at festen annulleres for i år – 2020.

De første cirka 15 år af Festivalens 'liv' var det absolut en årlig hyggefest, også til glæde for byens borgere, som frit kunne færdes i festivalområdet, bortset fra selve musikområdet.

Desværre gik der derefter 'forretnings-økonomi' i firmaet. Alt skulle pludselig værre større, både i det afspærrede skovområde, som voksede unormalt, og der blev annonceret så voldsomt, at festivalen fra at være hyggelig nu blev en magt og pengemaskine med (50.000) gæster.

Hele festivalområdet er vokset med ødelæggelse af skovens natur, afspærring cirka tre sommermåneder for at kunne opbygge og nedtage samtlige kulisser med mere – skoven er lukket af for borgere og turister i denne periode – der fældes træer og bygges stier, navnet Dyrehaven er spoleret, en navneændring til Skanderborg Forlystelsespark må ligge lige om hjørnet.

Hr. C. Sonne skriver i sin kommentar – næsten med tårer i øjnene – at det er under bæltestedet, der slåes, når mange borgere giver udtryk for glæde over festivalens annullering for i år.

Det er da en positiv reaktion, synes jeg.

Hr. Sonne giver også næsten billedet af en by (aktiviteter i Skanderborg) nærmest må gå i stå, når festivalens gavmildhed i form af økonomiske tilskud ikke gennemføres i år.

For at få os alle i sorg nævnes også, at det kan gå ud over byens socialt udsatte.

Vi har de seneste måneder – over hele verden – oplevet en pandemi (corona), som har fået lande og befolkninger til at revurdere måden, tilværelsen nu er ændret overalt.

Der er allerede skabt ændrede livsmåder.

I mindre format må Skanderborg uden tvivl skabe sig positive livsformer uden festivalens vidunder.

Publiceret 23 April 2020 09:30